WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Weer fris en fruitig: zo was je het best je hoofdkussen

Soms kun je niet wachten om je hoofd erop te leggen en soms werkt ‘ie goed om tranen op te vangen of als een soort geluidsmuur: het hoofdkussen. Een kussen heeft aardig wat te verduren en een fikse schoonmaakbeurt is zo nu en dan geen overbodige luxe. Zo was je je kussen het best (en krijg je hem weer lekker fris).

pastel beddengoed

Praktische zaken eerst

Negen van de tien keer kunnen hoofdkussens gewoon in de wasmachine. Kijk wel altijd eerst even goed op het waslabel en houd de aangegeven instructies aan. Kun je geen label vinden? De meeste kussens was je prima op een koude temperatuur. Ook is het aan te raden om een fijn wasprogramma te gebruiken.

Heb je een donzen hoofdkussen? Dan stop je het best een paar tennisballen bij het kussen in de wastrommel. De ballen zorgen ervoor dat het dons goed opgeklopt blijft en je er ’s avonds weer heerlijk op kunt slapen.

wasmachine droger handdoeken
wasmiddel poeder in fles – 750ml – 6,95 (Dille & Kamille), Vershoudknijpers Eco Friendly – zwart – 1,95 (Mijn stijl)

Kussen wassen

Na het normale wasprogramma is het aan te raden om je wasmachine nog eens extra te laten spoelen. Zo weet je zeker dat al het overtollig wasmiddel uit het kussen is verdwenen. Te veel wasmiddel of wasverzachter kan namelijk voor huidirritatie zorgen en dat wil je het liefste vermijden in je gezicht.

Ook kun je de wasmachine een ronde extra laten centrifugeren. Zo verdwijnt al het overtollige vocht uit het hoofdkussen en is hij een stuk sneller droog.

Gele vlekken in je hoofdkussen

Een goed en fijn hoofdkussen doe je niet zomaar weg. Tijdens je nachtrust verlies je alleen heel wat vocht en door nachtelijk zweten kan je hoofdkussen gele vlekken krijgen. Dit is niet zo’n fris gezicht, maar gelukkig kun je dit wel wegkrijgen.

Meng wat soda met witte azijn en smeer de gele vlekken hiermee in. Laat de boel intrekken en stop het kussen vervolgens in de wasmachine. Om er zeker van te zijn dat de vlekken verdwijnen, voeg je er ook nog wat citroensap of waterstofperoxide aan toe.

linnen dekbedovertrek
teil wasdroogballen
wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wolvilt- 14,95 (Dille & Kamille), Wasknijpers 36 stuks – hout – 3,95 (Dille & Kamille), teil zwart van gerecycled palstix– (Mijn stijl)

Drogen maar

De meeste kussens kunnen in de droger, maar check voor de zekerheid nog even het waslabel. Zoals gezegd: gebruik waar mogelijk de laagste stand of een fijn programma en gooi je hoofdkussen direct na de wasbeurt in de droogtrommel. Zo droogt de vulling zo goed en snel mogelijk. Een nat hoofdkussen kan namelijk muf gaan ruiken. Check om het half uur hoe het met het kussen gaat en klop de boel tussendoor stevig op. Zo voorkom je dat de vulling aan elkaar gaat plakken. Ook in de droogtrommel kun je tennisballen toevoegen, dan komt je hoofdkussen er meteen heerlijk luchtig uit. Handig! 

Enne… soms kan je beddengoed ook wel een opfrisser gebruiken. Hoe je dat het beste aanpakt? Zo ga je te werk.

Voor een frisse ruimte…

nog meer: Slaapkamer