Slaapkamerinspiratie

Slimme tips om comfortabel te kunnen slapen

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Ook al heb je een goed bed met het juiste matras, allergieën of koude voeten kunnen er voor zorgen dat je alsnog niet comfortabel slaapt. Gelukkig kan je dit met slimme trucjes oplossen.

Lees verder onder de advertentie

Nooit meer koude voeten

Ook je dekbed is aan je persoonlijk wensen aan te passen. Koude voeten of een partner die het altijd te warm heeft? Er zijn beddenspeciaalzaken die een- en tweepersoonsdekbedden precies afstellen naar de wensen van de gebruikers. Dit door middel van verschillende vullingen per dekbedzone. Altijd last van koude voeten? Dan zal het voeteneind extra worden gevuld. Vraag naar de mogelijkheden bij de beddenspeciaalzaak.

Speciaal tegen allergieën

De meest voorkomende allergie in de slaapkamer is een huisstofmijtallergie. Je bed is de ideale plek voor deze beestjes. Het is er vochtig, warm, donker en er is voldoende te eten, want de mijt leeft van huidschilfers. Het zijn de uitwerpselen van dit beestje waar allergische reacties door kunnen optreden. Het is belangrijk om zoveel mogelijk stof te mijden. Dus ben je gevoelig voor huisstofmijt, kies dan liever voor een laminaatvloer dan voor vloerbedekking op de slaapkamer. En koop beddengoed en matrassen van synthetische in plaats van natuurlijke materialen. Er bestaan huisstofmijt werende dekbedden. Deze houden huisstofmijt en de allergenen (de uitwerpselen) van huisstofmijt zoveel mogelijk buiten het bed. De dekbedden zijn met een unieke polyester vezel gevuld, die een blijvende werking tegen huismijt heeft. Er zijn verschillende manieren om allergenen te weren uit dekbedden: het beddengoed voorzien van een allergeendichte tijk. Dit is de meest betrouwbare methode. Regelmatig heet wassen (boven de 60 graden) met pH-neutraal wasmiddel is ook een uitstekende oplossing. Minimaal eens in de zes weken, want dat is de voortplantingscyclus van huismijt.

Een goed slaapklimaat

Per nacht verlies je gemiddeld 300 ml vocht. Een deel van dit vocht wordt opgenomen door het beddengoed, de rest verdampt. Vocht bevordert de groei van huisstofmijt en in extreme gevallen kan er zelfs schimmel optreden. Schimmels zijn ongezond en moet je zien te voorkomen. Daarom is het noodzakelijk om de slaapkamer goed te ventileren. Het beste kun je het raam altijd op een kiertje laten staan. Ook al is het koud buiten. Ben je echt een koukleum? Zet dan in ieder geval een ventilatierooster open.

Lees verder onder de advertentie

Houd de temperatuur in je slaapkamer laag. Maak het zeker niet warmer dan 25 graden. Zoals eerder gezegd, huisstofmijt houdt van warm en broeierig. Een warme slaapkamer is voor mijt dus een feestje. Met deze tips voorkom je huisstofmijt:

  • Sla het dekbed als je opstaat terug naar het voeteneind, zodat het vocht dat gedurende de nacht door het matras is opgenomen, kan verdampen.

  • Was één keer per week het hoeslaken en dekbedovertrek op minimaal 60 graden. Vanaf deze temperatuur legt huisstofmijt het loodje. Let op: hoe warm je de overtrek kunt wassen, hangt natuurlijk wel af van het materiaal; lees altijd het wasvoorschrift.

  • Laat je dekbed zonder overtrek regelmatig buiten luchten. Mijten houden niet van kou en zullen zich minder snel vermenigvuldigen.

  • Matrassen kun je niet wassen of laten reinigen. Je kunt wel een tijk of matrashoes aanschaffen. Een matras met afneembare tijk maakt onderhoud makkelijk. Kijk op het wasvoorschrift of de tijk in de wasmachine gewassen kan worden of naar de stomerij moet.

  • Je matras kun je het beste 1 à 2 keer per maand keren. Doe dit van links naar rechts en van onder naar boven. Het keren komt de ventilatie en de levensduur van het matras ten goede. Bovendien vertraagt keren het verouderingsproces (o.a. kuilvorming). Maak het matras dan meteen met een krachtige stofzuiger stof- en huidschilfervrij.

Dekbed wassen

Het dekbed wassen is niet alleen nodig voor de hygiëne, maar ook om het textiel in conditie te houden en de isolerende eigenschappen te bewaren. Het dekbed is voorzien van een wasvoorschrift, dit moet je altijd volgen. De tobbe geeft aan of het dekbed gewassen kan worden. Een getal in de tobbe geeft de maximale temperatuur aan. Een handje in de tobbe betekent dat het artikel alleen met de hand gewassen mag worden. Een cirkel in een vierkant is het symbool voor drogen in de droogtrommel. Staat er één stip in, hou dan een lage temperatuur aan. Twee stippen geven aan dat je het artikel op een normale temperatuur mag drogen. De meeste dekbedden kunnen in de droger, maar daardoor klontert de vulling nogal eens. Als je het dekbed aan de (buiten)lucht laat drogen, heb je dit probleem niet.

Lees verder onder de advertentie

Handige tips

  • Het meeste transpiratievocht verlaat het lichaam via de nek en het gezicht. Het kussen heeft hierdoor veel te lijden, maar is helaas niet makkelijk te wassen. Kussens met veertjes of dons kun je niet wassen, want je krijgt ze bijna niet droog. Een synthetisch kussen kan meestal wel worden gewassen. Volg daarbij altijd de wasvoorschriften. Door het intensieve gebruik is het verstandig om je kussen na drie à vijf jaar te vervangen.

  • Kies voor een gladde vloerbedekking, bijvoorbeeld hout of parket, in plaats van hoogpolig tapijt. Dit is veel makkelijker te zuigen en te dweilen. Zo blijft de ruimte rond je bed stof- en huismijtvrij. Vergeet bij het zuigen ook de bovenkant van de plint niet.

  • Bedenk dat vloerkleden en karpetten eigenlijk niet thuishoren in een slaapkamer. Het mag dan gezellig staan en lekker warm zijn voor je voeten, maar kleden zijn net als tapijt een bron van huisstofmijten.

  • De raambekleding moet regelmatig van stof worden ontdaan. Gordijnen kun je eventueel zelf wassen in de wasmachine of laten reinigen bij de stomerij. Luxaflex stof je af met een plumeau of zachte kwast. Als ze erg vies zijn, kun je ze in een bad met waspoeder laten weken. Rolgordijnen kunnen met het zachte borsteltje van de stofzuiger worden schoongemaakt.

Bron: vtwonen home guide 2015