WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo geef je de tienerkamer een make-over met een budget van € 500

Kleine kinderen worden groot. Dat besef je als ouder maar al te goed als je kind ineens langer is dan jij en niet meer met knuffelbeesten wil slapen. Ook de kinderkamer moet er op een bepaald moment aan geloven en heeft een update nodig. Weet je niet waar te beginnen? Met deze tips geef je de kinderkamer een make-over naar tienerkamer met een budget van € 500.

Zo geef je de tienerkamer een make-over met een klein budget

Groot kind, groot bed

Tieners krijgen vaak een enorme groeispurt en hebben daardoor meer ruimte nodig, ook om te slapen. Een groter bed is broodnodig. Als het past in de kamer, is een tweepersoonsbed een duurzame optie. Dit kunnen ze bijvoorbeeld ook meenemen wanneer ze zelf uit huis gaan. Mocht je hier de ruimte niet voor hebben, dan is een twijfelaar een goed alternatief. Dat zit qua afmetingen tussen een één- en tweepersoonsbed in. Een andere optie is een hoogslaper. Hiermee bespaar je ruimte en kun je onder het bed bijvoorbeeld een studeer- of chillhoek maken.

Kosten: Dit is je grootste, maar ook meest noodzakelijke kostenpost. Trek hier dan ook zeker de helft van je budget voor uit. Een tweepersoonsbed van 140 bij 200 cm (alleen frame) heb je al voor 130 euro, zoals deze en deze. Een matras kost ook rond de 110 à 130 euro, zoals deze en deze. Uiteraard heb je nog een dekbed nodig (dit 4-seizoensdekbed van 200×200 cm is € 45) en een overtrekset à € 25. Alles bij elkaar komt dat op zo’n € 320 in totaal.

Lik verf op de muur

Grote kans dat jouw tiener ooit heel blij werd van die dieren- of prinsessenkamer, maar dat nu te kinderachtig vindt. Weg dus met die muurstickers en tijd voor een frisse lik verf! Verf een gedeelte van de muur om een scheiding aan te geven in de kamer, bijvoorbeeld om een chillplekje aan te duiden of een studeerplek. Wil je dat jouw puber van deze make-over zo lang mogelijk plezier heeft, kies dan een neutrale kleur of een tijdloos behang. Houdt jouw kind juist enorm van kleur? Dan zijn snoepkleuren en lichte tinten zoals lila, salie en pastel een trendy keuze voor dit jaar. Tip: laat ze meehelpen met verven of behangen. Als er dan volgend jaar een andere kleur hot is, kan hij of zij het zelf overdoen (zonder jouw hulp).

Kosten: Voor verf en benodigdheden ben je gemiddeld zo’n € 50 kwijt, er vanuit gaande dat je niet alle muren en plafond onder handen neemt. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de kamer en de kwaliteit van de verf of het behang dat je kiest.

DIY een kledingkast

Nu ze een groter bed hebben is het tijd voor een kledingkast upgrade. De tijd van kinderkleren die amper plek innemen is voorbij. Tieners shoppen bij volwassen kledingwinkels en dragen kledingmaat M. Dat betekent automatisch dat er meer ruimte nodig is om alles op te bergen. Op Marktplaats vind je vaak tweedehands kledingkasten die je voor een kleine prijs kunt ophalen. Tip: schilder de kast direct mee in de kleur van de muur om ‘m niet zo op te laten vallen. Ben je een heel handige vader of moeder dan timmer je zelf een cool kledingrek in elkaar, bijvoorbeeld met deze DIY of – nog makkelijker – deze DIY. Dat scheelt ook weer flink qua kosten.

Kosten: Reken op zo’n € 50 voor een tweedehands kast of nieuw kledingrek. Ga je voor de deze DIY dan heb je enkel stokken, touw en haken nodig, samen zo’n € 24.

Lekker leren

Schoolgaande kinderen hebben ruimte nodig om hun huiswerk te maken. Dat kan aan de keukentafel, maar een rustige, eigen studeerplek stimuleert de concentratie. Zet daarom een bureau neer. Ook dit is een investering voor de toekomst, waaraan ze kunnen studeren voor de eindexamens en later wellicht voor tentamens.

Kosten: Ook hiervoor is Marktplaats een uitkomst. Met een beetje geluk tik je een bureau mét bureaustoel op de kop voor minder dan € 80. Deze van € 65 is een goede tip voor een ruimtebesparend bureau. Of maak ‘m zelf met deze DIY. Deze leuke schoolstoel heb je voor € 45. Deze bureaustoel van € 60 is draaibaar en in hoogte verstelbaar.

Chillen met vrienden

Heb je nog een hoekje over in de tienerkamer? Maak daar dan een lekkere chillplek van. Denk aan een grote zitzak, fauteuil of zelfs een bankje. Heb je hier allemaal geen plaats voor? Zet dan een mand met lekkere kussens neer die ze op het bed kunnen gooien als hun vrienden langskomen. Binnen een handomdraai is dat bed ineens een bank.

Kosten: Ga je voor een aantal (vloer)kussens dan ben je gemiddeld € 70 kwijt. Voor zo’n € 100 heb je een fauteuil, bijvoorbeeld deze leuke roze. Of leg een zitzak neer, zoals deze gele van € 65. Deze hangstoel kost slechts € 40.

Tienerkamer make-over on a budget: het totaalplaatje

Bij deze make-over van kinder- naar tienerkamer moet je rekening houden met een uitgave van € 450 tot € 700. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product. Met een budget van € 500 lukt het in ieder geval om er een fijne plek van te maken waar ze zich thuis voelen.

Benieuwd naar welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Deze producten raden we aan voor de tienerkamer make-over

nog meer: shopping