WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Summer proof: zo maak je je woning klaar voor de zomer met een budget van € 500

De zomer staat voor de deur. Een heerlijk seizoen, maar het vergt wel de nodige voorbereiding in huis. Wil je tijdens een hittegolf thuis niet flauwvallen of hele nachten wakker liggen van een muggenplaag? Met een budget van € 500 maak je jouw woning helemaal klaar voor de zomer.

vtwonen 09-2019 | slaapkamer in de Zuivelfabriek hippie style
De master bedroom met een bed van Jorg steigerhout. De deken is van Piet Hein Eek, de klamboe werd online besteld. Sterretjes decoratie van NAdesign, poef Evenaar Eigenwijs wonen, print vooraan van HK Living via Mariekes shop. Vloer van underlayment platen.

Groene verkoeling

Een koel huis begint buiten. Met een plat dak kan het flink heet worden binnen. Leg hierop een groen dak aan om de isolatie te verbeteren. Je krijgt voor een groen dak vaak subsidie, waardoor dit voor jou een kleinere investering is. Is een groen dak voor jou geen optie? Groene planten tegen de gevel, zoals klimop, wilde wingerd en blauwe regen helpen om het huis koel te houden. Winterharde klimplanten zoals hedera zijn zorgen ook voor goede isolatie in de winter.

Kosten: Voor gevelplanten betaal je zo’n € 15 per plant. De totale kostenpost is afhankelijk van hoeveel meter muur je wilt bedekken en hoe dichtbegroeid. Op één meter passen zo’n vijf hederaplanten, wat neerkomt op € 75. Bij een muur van vijf meter slokt dit al snel een groot gedeelte van het budget op, maar deze investering heeft een groot effect én is duurzaam.

Houd de warmte buiten

Een andere manier om de warmte buiten te houden is met raambekleding. Verduisterende gordijnen zijn zeer effectief, zeker als ze een lichtgekleurde voering hebben. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen zon en warmte buiten houden. Een budgetvriendelijke optie is zonwerende folie op het raam. Dit houdt felle zonnestralen buiten én er komt minder warmte binnen.

Kosten: Voor een rol zonwerende folie betaal je gemiddeld € 25. Deze folie kost zelfs maar € 11. Afhankelijk van hoeveel ramen je hiermee bedekt, kom je op € 75 tot € 100 om je woning klaar te maken voor de zomer. Wil je hierop besparen, overweeg dan om alleen de ramen op het zuiden te bedekken.

Fris briesje in huis

In de zomer kan een hittegolf plotseling het land overspoelen. Wie dan nog een airco wil bestellen, vist vaak achter het net. Zeker als je niet al te veel geld wilt besteden. Snak je naar een lekker briesje in huis, dan moet je nu al op zoek naar de juiste klimaatbeheersing voor jouw woning. Je toekomstige zelf zal je zeker dankbaar zijn.

Kosten: Een airco laten installeren kan flink in de kosten lopen. Een mobiele airco is vaak iets vriendelijker voor de portemonnee, maar ook dan ben je vaak € 250 kwijt voor een goedwerkend exemplaar. Voor budget-verkoeling is de ventilator je beste vriend. Die scoor je al voor een euro of € 50 en er zijn zelfs ventilatoren voor € 25 te vinden.

Luchtig slapen

Zelfs als het ’s avonds buiten afkoelt, blijft warme lucht binnen nog lang hangen. Maak je bed op met een verkoelend zomerdekbed, dat slaapt een stuk prettiger. Wordt het écht warm? Dan heb je zelfs geen dekbed nodig, alleen de overtrek. Kies voor duurzaam materiaal zoals bamboe, dat droog en koel aanvoelt. Ideaal als je ’s nachts snel zweet.

Kosten: Een lits-jumeaux zomerdekbed kost zo’n € 65. Uiteraard zijn er ook duurdere zomerdekbedden van hogere kwaliteit, maar als je hier slechts één seizoen per jaar gebruik van maakt, is deze budget optie een goede manier om te besparen. Voor een tweepersoonsdekbedovertrek ben je zeker € 50 kwijt, maar deze van bamboe kost slechts € 29.

Insectenwering

Niets zo irritant als de hele nacht een zoemende mug bij je oor! Wie slim is, weet dit te voorkomen met goede insectenwering. Natuurlijk kun je alle ramen insectproof maken met een hor. Een budget optie is een muggennet in de slaapkamer. Kies voor een vierkant model voor extra bewegingsruimte of drapeer een klamboe met 1 ophangpunt over je bed. Staat nog romantisch ook!

Kosten: Een mooie klamboe heb je al voor een paar tientjes. Deze klamboe met bamboe frame kost zelfs maar € 15. En nog goedkoper: een citronella diffuser voor € 10. Stop in het stopcontact naast je bed om de muggen op afstand te houden.

Jouw woning klaar voor de zomer: het totaalplaatje

Om je woning helemaal klaar te maken voor de zomer moet je rekening houden met een budget van zo’n € 350 tot € 650. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt natuurlijk ook aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product. Met € 500 lukt het in ieder geval om jouw woning klaar te maken voor de zomer.

Benieuwd welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Ook fijn in de zomer

nog meer: shopping