Flower power! Dit kun je allemaal doen met een grote vaas

Weer verliefd op je huis aflevering 3 seizoen 18, Liza in Heemstede Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 3 seizoen 18 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda
Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 3 seizoen 18 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda

Met een XXL vaas zet je letterlijk en figuurlijk een statement neer. En het fijne is: met een paar takken of zelfs helemaal niets maakt de vaas al behoorlijk indruk. Zin om te stylen? Zet dan verschillende vazen bij elkaar, kies een exemplaar met een bijzondere vorm of knalkleur of trakteer jezelf af en toe op een enorm boeket. Of wel: pak het groots aan!

Lees verder onder de advertentie

Vaas wordt eyecatcher

Van vazen heb je er nooit genoeg, denk dus bij de volgende aankoop niet te braaf en ga voor een groot, opvallend exemplaar. Zo’n XXL vaas combineer je met andere vazen van verschillende hoogtes of je laat hem juist - als je echt een parel hebt gevonden - in zijn eentje het podium pakken.

Wist je dat je met grote items ook meteen een ruimtelijk effect creëert? In een kleinere woonkamer of keuken is het dus juist een goede keuze. Laat de vaas optimaal uitkomen door een contrast te zoeken met bijvoorbeeld de muurkleur, het behang of de tafel waarop hij staat. Lastig kiezen? Lees dan meer over hoe je de juiste vaas kiest.

XXL glazen vaas stylen

De mooiste veldboeketten, maar ook takken met gekleurde besjes, zijn vaak te groot voor een normale vaas en matchen misschien ook niet helemaal met de kleur. Begin je zoektocht naar een groter formaat daarom bij een doorzichtige glazen vaas: deze is neutraal en laat daardoor jouw boeket extra shinen. Bij een doorzichtige vaas valt het wel op als hij niet goed is schoongemaakt, doe dit dus extra goed om lelijke kringen door kalk en viezigheid op de bodem te vermijden. Je bloemen zijn er sowieso blij mee en blijven een stuk langer mooi. Bekijk hier een aantal verrassende tips voor het schoonmaken van een glazen vaas.

Ton sur ton verzameling vazen. Beeld styling Liza Wassenaar | fotografie Sigurd Kranendonk
Beeld styling Liza Wassenaar | fotografie Sigurd Kranendonk
Lees verder onder de advertentie

Een boeket maken

Bij een kant-en-klaar boeket heeft de bloemist al voor je gekeken naar de mooiste combinaties van bloemen, hoogtes en de juiste compositie. Wanneer je naar een pluktuin bent geweest of zelf een boeket wilt maken van verschillende bloemen hebben we een aantal tips voor je:

  • Snijd de stelen altijd eerst schuin af en zorg dat de stelen verschillende lengtes krijgen.
  • Haal zoveel mogelijk blad van de onderkant af, zodat er alleen kale stelen in het water staan.
  • Start met een aantal bloemen met stevige stelen en steek deze kruislings in de vaas: dus start met eentje links en steek daarna aan de rechterkant een bloem in de vaas waardoor de stelen een X vormen.
  • Werk zo steeds meer van buiten naar binnen en kijk tussendoor van een afstandje of je de compositie mooi vindt.
  • De allermooiste bloem geef je de plek in het midden.

Grote vaas voor binnen én buiten

Niet alleen binnen zijn grote vazen mooi, ook buiten kunnen XXL exemplaren - met of zonder bloemen - prachtig zijn. Ga eens kijken op plekken waar ze oude bouwmaterialen verkopen of vind een toevalstreffer op een brocante markt. Vooral de vazen met een rijk vorig leven zijn mooi in een Franse of Engelse tuin. Nog chiquer: zet de vaas op een sokkel of vul hem met hortensia's of een hangplant. Bang dat de vaas topzwaar wordt door de aarde? Vul hem dan eerst voor de helft met bijvoorbeeld kippengaas of leg een plankje in het midden.

Tijd voor een nieuwe vaas? Bekijk hier de mooiste exemplaren.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld Mathilde Langevin | Unsplash
Beeld Mathilde Langevin | Unsplash

Een grote vaas zorgt voor privacy

Nog een voordeel van een XXL vaas is dat je er grote planten en takken in kunt zetten. Dit zorgt niet alleen voor meer sfeer: als je ‘m een mooie plek op de vensterbank geeft, kunnen mensen ook niet meer zomaar naar binnen loeren. Wil je de rest van de verzameling niet in de kast laten staan? Combineer dan verschillende vazen in dezelfde kleur, om zo eenheid te bewaren. Ook ideaal voor je privacy.

Vazen shoppen…

Lees verder onder de advertentie