Een zomerklaar huis met een budget van € 500

Lage tafel ? 325,- (brechtmurreatelier.nl). Eenpersoons hemel ? 182,- (archive-store.nl).
Dekbedovertrekset natural stone/terra, 200 x 220 cm ? 109,-, langwerpig kussen ? 24,95, plaid vanaf 180 x 260 cm ? 69,95 (vtwonen.nl). Plaid annex badlaken in oranje met witte strepen ? 105,- (brechtmurreatelier.nl). Kuipstoel bespannen met pitriet ? 355,-, sandalen (sukha.nl). Beeld vtwonen 08-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 08-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

De zomer staat voor de deur. Een heerlijk seizoen, maar het vergt wel de nodige voorbereiding. Wil je tijdens deze warme dagen een beetje verkoeling en geen hele nachten wakker liggen van een muggenplaag? Met een budget van € 500 maak je jouw woning helemaal klaar voor de zomer.

Lees verder onder de advertentie

Met een plat dak kan het flink heet worden binnen. Een groen dak (vol planten) of begroeide gevel verbetert de isolatie. Ze zeggen dan ook niet voor niets dat een koel huis buiten begint. Sedums zoals de Atlantis en Sunsparkler zijn perfecte bodembedekkers en zeer geschikt voor een groen dak. Wist je trouwens dat je voor een groen dak vaak subsidie krijgt waardoor het relatief een kleinere investering is. Is een groen dak voor jou geen optie? Kies dan voor planten zoals klimop, wilde wingerd en blauwe regen. Winterharde planten zoals de hedera houden het huis in de zomer koel en zorgen voor een goede isolatie in de winter.

Kosten: Voor gevelplanten betaal je zo’n € 15 per plant. Het totale kostenplaatje is afhankelijk van hoeveel meter muur je wilt bedekken en hoe dichtbegroeid. Op één meter passen zo’n vijf hederaplanten, wat neerkomt op € 75. Deze investering kost wat, maar het heeft een groot effect én is duurzaam.

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Houd de warmte buiten

Een andere manier om de warmte buiten te houden is met raambekleding. Verduisterende gordijnen zijn zeer effectief, zeker als ze een lichtgekleurde voering hebben. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen zon en warmte buiten houden. Een budgetvriendelijke optie is zonwerende folie op het raam. Dit houdt felle zonnestralen buiten waardoor er minder warmte binnenkomt.

Lees verder onder de advertentie

Kosten: Voor een rol zonwerende folie betaal je gemiddeld € 30. Deze raamfolie kost zelfs maar € 12. Afhankelijk van hoeveel ramen je hiermee bedekt, kom je op € 75 tot € 110 om de woning klaar te maken voor de zomer. Wil je hierop besparen? Overweeg dan om alleen de ramen op het zuiden te bedekken.

Frisse bries

In de zomer kan een hittegolf plotseling het land overspoelen. Wie dan nog een airco wil bestellen, vist vaak achter het net. Zeker als je niet al te veel geld wilt besteden. Snak je naar een frisse bries in huis, dan moet je nu al op zoek naar de juiste airconditioning. Je toekomstige zelf zal je zeker dankbaar zijn.

Kosten: Een airco laten installeren kan flink in de kosten lopen. Een mobiele airco is vaak iets vriendelijker voor de portemonnee, maar ook dan ben je zo’n € 300 kwijt voor een goedwerkend exemplaar. Voor budget-verkoeling is de ventilator je beste vriend. Die scoor je al voor een euro of € 50. Tafel ventilatoren vind je zelfs al voor € 35.

Ladekast vintage, ventilator Anno Design, parfum Retreat, sprei zelf gehaakt. Houten vloer Balkan Wood, vloerkleed Hay, bank herkomst onbekend, kleding Zara. Beeld vtwonen 05-2021 | fotografie Peggy Janssen | tekst Cathelijne van Wingerden
Beeld vtwonen 05-2021 | fotografie Peggy Janssen | tekst Cathelijne van Wingerden
Lees verder onder de advertentie

Luchtig slapen

Zelfs als het ’s avonds buiten afkoelt, blijft warme lucht binnen nog lang hangen. Maak het bed op met een verkoelend zomerdekbed, dat slaapt een stuk prettiger. Wordt het écht warm? Dan heb je zelfs geen dekbed nodig, alleen het overtrek. Kies voor duurzaam materiaal zoals bamboe, wat droog en koel aanvoelt. Ideaal als je ’s nachts snel zweet.

Kosten: Een lits-jumeaux zomerdekbed kost zo’n € 75. Uiteraard zijn er ook duurdere zomerdekbedden van hogere kwaliteit, maar als je hier slechts één seizoen per jaar gebruik van maakt, is deze budgetoptie een goede manier om te besparen. Voor een tweepersoonsdekbedovertrek ben je normaal rond de € 50 kwijt, maar dit beddengoed van bamboe kost slechts € 30.

Insectenwering

Niets zo irritant als de hele nacht een zoemende mug bij je oor! Wie slim is, weet dit te voorkomen met goede insectenwering. Natuurlijk kun je alle ramen insectproof maken met een hor. Een budget optie is een muggennet in de slaapkamer. Kies voor een vierkant model voor extra bewegingsruimte of drapeer een klamboe met één ophangpunt boven het bed. Staat nog romantisch ook!

Kosten: Een mooie klamboe heb je al voor een paar tientjes. Deze klamboe met ring kost zelfs maar € 15. En nog goedkoper is een citronella diffuser voor € 11. Stop het in het stopcontact naast het bed om de muggen op afstand te houden.

Lees verder onder de advertentie

Klaar voor de zomer

Om de woning helemaal klaar te maken voor de zomer houd je rekening met een budget van zo’n € 350 tot € 650. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt natuurlijk ook aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product. Met € 500 lukt het in ieder geval om de woning klaar te maken voor de zomer.

Benieuwd welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Voor een summerproof huis

Lees verder onder de advertentie