Een studio inrichten met een budget van € 1000? Zo doe je dat

2016-3, Inge Steketee, Kim van Rossenberg, Sjoerd Eickmans Beeld 2016-3, Inge Steketee, Kim van Rossenberg, Sjoerd Eickmans
Beeld 2016-3, Inge Steketee, Kim van Rossenberg, Sjoerd Eickmans

Een studio is het perfecte voorbeeld van ‘klein, maar fijn’. Tenminste, als je de kamer praktisch inricht. Veel eenkamerappartementen zijn tussen de 20 en 30 vierkante meter groot en hebben de eet-, zit- en slaapkamer in dezelfde ruimte. Slim indelen en de juiste meubels kiezen kan een uitdaging zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Wij laten je zien hoe je met een budget van € 1000 een studio kan inrichten.

Lees verder onder de advertentie

Maak eilandjes en afscheidingen

Als het hele leefgebied in dezelfde kamer is, heb je er baat bij om afscheidingen of eilandjes te maken. Geef het slaapgedeelte wat privacy door kamerschermen neer te zetten of lichte gordijnen op te hangen rondom het bed. Kies voor een luchtige gordijnstof in een lichte kleur om de kamer niet te ‘verzwaren’. Een andere optie is een vakkenkast. Door die naast het bed te zetten, is het slaapgedeelte uit zicht en splits je de studio ogenschijnlijk op in twee kamers. Je kunt ook eilandjes maken door vloerkleden neer te leggen in het eet- of zitgedeelte. Hierdoor geef je ieder ‘eiland’ een eigen doel en voelt het alsof er meerdere ruimtes in één zijn. Mocht je ergens een oude deur of grote glazen wand op de kop kunnen tikken, dan is dat een perfecte afscheiding in een industriële studio.

Kosten: Voor € 20 heb je al een lichtdoorlatend gordijn, zoals deze. En voor € 17 de rails. Ga je voor een vakkenkast, reken dan zo’n € 100 tot € 150. Deze witte blijft een klassieker voor om de ruimte op te delen in eenkamerappartementen. Voor een mooi kamerscherm ben je ook ongeveer € 100 kwijt. Je kunt ‘m natuurlijk ook zelf maken met deze handige DIY.

Bed met opbergruimte

Een opgeruimd huis voelt ruimer aan en dat geldt al helemaal voor een studio. Met weinig vierkante meters kan het een uitdaging zijn om spullen netjes op te bergen. Kies daarom voor slimme meubels die je tevens als berging kunt gebruiken. Het beste voorbeeld hiervan is een bed met opbergruimte. Denk aan een lade onder het matras. Hier kun je veel spullen in kwijt, waardoor je woongedeelte opgeruimder is en dus groter lijkt.

Lees verder onder de advertentie

Kosten: Reken voor een tweepersoonsbed met opbergruimte op zo’n € 450. Kies bijvoorbeeld deze chique met groen velourse bekleding of deze klassieke grijze. Je kunt ook kiezen voor een tweepersoonsbed op pootjes, waar je bakken of manden onder kunt schuiven. Dit soort bedden zijn vaak iets goedkoper, waardoor je meer budget overhoudt voor de rest van de studio.

Meubels op pootjes

Zware meubelen geven de ruimte een kleinere uitstraling. Voor een studio kies je daarom beter voor luchtige meubels. Ga voor een bank op pootjes of een fauteuil met een smal frame en vervang een massieve salontafel voor luchtige bijzettafels. Fijne bijkomstigheid: schoonmaken is een stuk gemakkelijker als je de stofzuiger zo onder de bank doorhaalt.

Kosten: Misschien heb je al een aantal meubels en hoef je niet alles nieuw te kopen. Heb je wel veel nodig? Verzamel – om kosten te spreiden – de spullen dan in etappes in plaats van alles tegelijk. Zorg voor een goede basis: een bankje of stoelen en een bijzettafel op dunne poten. Of wellicht heb je liever een kleine eettafel met stoelen. Bedenk wat je als eerste nodig hebt en schuif de rest op de lange baan. Als je al wat langer in de studio woont, merk je vanzelf wat je nog wel of niet nodig hebt. Kijk vooral op online marktplaatsen naar mooie deals in de buurt. Reken op ongeveer € 300 tot € 500 voor deze uitgave.

Lees verder onder de advertentie
Lees verder onder de advertentie

Wandkasten en planken

Als je niet de breedte in kunt, dan maar de hoogte in. Wandkasten en -planken zijn je beste vriend bij het inrichten van een studio. Je slaat hiermee twee vliegen in één klap, want je hebt extra bergruimte én meer decoratiemogelijkheden.

Kosten: Voor € 50 euro heb je al een paar leuke wandplanken. Je kunt ze uiteraard ook bij de bouwmarkt halen, zelf zagen en in een leuke kleur schilderen.

Spiegels

Licht geeft een kamer een ruimtelijke uitstraling. Donkere kamers voelen klein en knus aan, maar dat is vaak niet het gewenste effect bij een studio. Door spiegels op te hangen weerkaats je het natuurlijke licht. Bovendien creëer je met spiegels een ruimtelijk effect, waardoor de studio groter lijkt.

Lees verder onder de advertentie

Kosten: Voor een lange passpiegel betaal je vaak wat meer. Toch werkt een grote spiegel beter dan kleintjes om de ruimte optisch te vergroten. Reken op minimaal € 50. Bij dit model van 196 cm krijg je voor € 120 héél veel spiegel voor je geld. Tip: kijk ook eens bij sanitairwinkels. Vaak vind je hier wandspiegels van groot formaat voor een kleine prijs, zoals deze voor € 26.

Studio inrichten met een klein budget: het totaalplaatje

Als je bovenstaande tips volgt, ben je een goed eind op weg met het inrichten van de studio. Bij dit project moet je rekening houden met een uitgave van € 750 tot € 1000. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product. Met een budget van € 1000 lukt het in ieder geval om er een fijne plek van te maken die ruimtelijk aandoet.

Benieuwd welke make-overs je nog meer kunt doen in huis met een klein budget? Bekijk hier al onze tips.

Lees verder onder de advertentie

Deze producten raden we aan bij het inrichten van de studio

Heb je nog wat budget over? Maak de studio compleet met deze handige en stijlvolle items.

Meer budget make-overs

beeld vtwonen Beeld

shopping Zo geef je de woonkamer een hotel chic make-over met een budget van € 500

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

shopping Zo geef je de hal een make-over met een budget van € 250

beeld vtwonen Beeld

shopping Zo tover je de woonkamer met een budget van € 500 om tot boho paradijs

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

vtwonen college: slim indelen met Fietje

Bron: beeld: vtwonen 2016-3 | Inge Steketee, Kim van Rossenberg, Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie