WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Shopgids: raamdecoratie

Raambekleding heeft naast een esthetische functie ook praktische functies: raamdecoratie kiezen is dan ook zo makkelijk nog niet. Maar wat voor verschillende soorten raamdecoratie zijn er allemaal? Wanneer kies je voor welke raamdecoratie? En welke voor raamdecoratie voldoet aan jouw wensen en past het beste bij jouw interieur? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Shop raamdecoratie

In iedere ruimte komt raambekleding van pas. In de slaapkamer om te verduisteren en de kamer lekker koel te houden, in de badkamer om de inkijk naar binnen te verminderen en in de woonkamer dient raamdecoratie als zonwering en zorgt het ook nog eens voor extra warmte en sfeer. Ook als je niet thuis bent, is raambekleding een uitkomst: doe de raamdecoratie dicht, zo is het voor eventuele inbrekers lastig in te schatten of je thuis bent.

Jaloezieën

In een donker interieur kunnen jaloezieën in een lichte kleur een uitkomst zijn. De lichte kleur vangt het daglicht van buiten en de lamellen weerkaatsen het licht de woonkamer in. Hierdoor oogt je woonkamer een stuk lichter. Ook als je privacy wilt is deze soort raambekleding een geschikte keuze. Je kunt de jaloeziën zo kantelen dat je nog wel daglicht hebt en een beetje naar buiten kunt kijken, maar mensen niet van buiten naar binnen kunnen kijken.

Jaloezieën zijn er in veel materialen. Houten jaloezieën brengen een mooie, natuurlijke charme met zich mee en brengen warmte in je interieur. Zoek je raamdecoratie voor de badkamer? Denk dan eens aan kunststof jaloezieën. Deze zijn bestand tegen vocht, beperken de inkijk van buiten naar binnen en zijn daarom misschien wel de ideale raamdecoratie voor deze ruimte.

Kant-en-klaar gordijnen

Kant-en-klaar gordijnen zijn een erg makkelijke en toegankelijke soort raamdecoratie. Ze zijn al voorzien van gordijnringen waardoor je ze eenvoudig aan de rails hangt. Kies de juiste maat en kleur, bedenk of je plooien, ringen of lussen wilt en bepaal de functie van de raamdecoratie. Voor de slaapkamer bieden verduisterende kant-en-klaar gordijnen een uitkomst, in de woonkamer zijn gordijnen van een wat transparantere stof voldoende. Zo wordt de inkijk naar binnen verminderd en het felle zonlicht gefilterd, maar heb je toch nog voldoende daglicht. Zijn de gordijnen toch iets te lang? Met een strijkband is inkorten zo gebeurd. Met kant-en-klaar gordijnen heb je in een handomdraai sfeervolle en praktische raambekleding.

Plisségordijnen

Een plisségordijn is geplooide raambekleding die in ieder interieur past. Er zijn plisségordijnen die alleen vanaf boven naar beneden kunnen, maar ook gordijnen die van zowel boven als onder omhoog en omlaag geschoven kunnen worden. Als je veel daglicht binnen wilt laten maar toch ook privacy wil, zoals bijvoorbeeld in de slaapkamer, dan kun je met het plisségordijn alleen het onderste deel van je raam bedekken. Zo krijgen pottenkijkers geen kans, maar profiteer je wél van het daglicht. En wil je felle zonnestralen filteren? Verschuif de raamdecoratie dan zo dat het precies de zon breekt. Deze soort raambekleding wordt ook wel ‘top-down’ of ‘bottom-up genoemd’. Deze strakke oplossing past goed in een modern interieur, maar brengt ook rust in een wat drukker interieur.

Rolgordijnen

Een rolgordijn is een bekende soort raamdecoratie. Je haalt de stof op en neer door middel van een ketting aan de zijkant van het gordijn. Rolgordijnen geven iedere ruimte een stijlvolle en moderne look. Er zijn verschillende stoffen beschikbaar: transparant, semi-transparant of volledig verduisterend. Is de raambekleding even niet nodig, dan rol je hem op, waardoor het rolgordijn bijna niet meer zichtbaar is. Denk goed na over de kleur en het materiaal van de raamdecoratie: ga je voor een felle kleur voor in de kinderkamer, of moet het rolgordijn zo min mogelijk opvallen?

nog meer: