Zo houd je een borrelplank extra lang mooi

beeld vtwonen Beeld vtwonen 08-2020 | styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 08-2020 | styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen

Borrelplanken zijn ideaal en onmisbaar tijdens feestjes, wanneer er bezoek komt borrelen of als je een treat youself-moment hebt. Zo’n plank vol lekkers ziet er nou eenmaal onweerstaanbaar uit. En wanneer ze niet aan het werk zijn, geven borrelplanken de keuken een warme sfeer. Genoeg redenen om er (nog) eentje in huis te halen dus. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van de knapperds kunnen genieten. Dus ontdek hier hoe je een borrelplank het best kunt onderhouden en schoonmaken.

Lees verder onder de advertentie

Borrelplank schoonmaken

Omdat borrelplanken van uiteenlopende houtsoorten worden gemaakt, kun je ze in de vaatwasmachinezetten. De vaatwasblokjes zijn vaak te agressief, de temperatuur te hoog en het water, nou ja, te vochtig. Was borrelplanken af met de hand. Het liefst zo snel mogelijk na gebruik, zodat vetten en oliën geen kans krijgen om diep in het hout te trekken. Probeer het eerst alleen met water en een zachte spons of borstel. Zo voorkom je krassen. Heb je daarna toch nog vlekken? Dan is soda je reddende engel.

LEES OOK
10 verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser

Soda helpt bij vetvlekken

Soda is een perfect schoonmaakmiddel, omdat het niet agressief is en een ontvettende werking heeft. Precies wat de borrelplank nodig heeft. Maak een mengsel van een paar scheppen soda en warm water. Gebruik een afwasborstel om het mengsel goed in de plank te schrobben. Spoel de plank vervolgens af met water en hij is weer zo goed als nieuw. Je zult zien dat het hout een flinke opfrisser heeft gekregen.

Lees verder onder de advertentie

Droogmethode

Zet een plank nooit te drogen in een druiprek, maar dep hem meteen droog. Door het vocht kunnen er anders scheuren in het hout ontstaan. Zet de plank na het drogen rechtop met de nerven van het hout in verticale richting. Zo kan het water als het ware uit het hout zakken en voorkom je dat ie kromtrekt. Ook de plank in de zon of op de verwarming zetten is niet aan te raden. Dit versnelt misschien wel het droogproces, maar dikke kans dat het hout gaat scheuren.

LEES OOK
5x oorzaken van nare luchtjes in huis

Borrelplank onderhouden

Wanneer je zo lang mogelijk wilt genieten van een borrelplank, gebruik ‘m dan niet als snijplank. Zorg dat scherpe voorwerpen uit de buurt blijven om krassen en groeven te voorkomen. Serveer hapjes daarom het liefst gesneden en wel op de plank. Daarnaast kun je houten planken mooi houden door ze regelmatig te behandelen met een olie. Dit kan met lijnzaadolie, arachideolie, druivenpitolie of zelfs bijenwas. Wrijf een van deze oliën met een doek in het hout. Olijfolie is te vet om een houten borrelplank mee in te smeren.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Borrelplanken die elk feestje naar een hoger niveau tillen

Wanneer moet je een borrelplank vervangen?

Bij intensief gebruik is het logisch dat een borrelplank gebruikssporen gaat vertonen. Krassen en diepe groeven die ontstaan door het snijden, geven de plank een stoer uiterlijk, maar zijn ook een bron van bacteriën. Die nestelen zich namelijk maar al te graag tussen die scheuren en dat maakt het gebruik van de borrelplank een stuk minder fris. Trakteer jezelf op zo’n moment op een nieuwe plank, maar gooi de oude niet direct weg, deze kan nog prima dienen als dienblad of ter decoratie.

Serveerplanken shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 08-2020 | styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen