Zilverpoetsen: 5 trucs voor glimmend kerstbestek

beeld vtwonen Beeld vtwonen kerstspecial december 2013 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen kerstspecial december 2013 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman

Tover jij je zilveren bestek ook alleen tijdens de feestdagen op tafel? Dan hebben alle messen, vorken en lepels hoogstwaarschijnlijk even een poetsbeurt nodig om weer te shinen. Met behulp van deze vijf huis-tuin-en-keuken middeltjes ziet al jouw zilverwerk er weer uit als nieuw. En dat in 15 minuten!

Lees verder onder de advertentie

Zilverpoetsen met…

1. Baking soda

Waar baking soda al niet goed voor is… ook voor je zilveren bestek dus. Voor deze schoonmaak hack heb je naast 1 eetlepel baking soda ook 1 kopje kokend water, 1 eetlepel tafelzout, 1 vel aluminiumfolie, een zachte (microvezel) doek en een glazen ovenschaal of emmer (afhankelijk van hoeveelheid zilver) nodig. Al het bestek moet onder water staan, dus als je meer water nodig hebt, voeg dan de rest van de ingrediënten in dezelfde verhoudingen toe.

Bekleed de schaal of emmer met aluminiumfolie en leg hierop het bestek. Strooi hierover het zout en de baking soda en giet er vervolgens kokend water op. Je zult zien dat het gaat pruttelen en een beetje stinken zelfs, maar dat betekent wel dat het schoonmaken begonnen is. Haal na een minuut of tien het bestek uit het water – let op, want het water kan nog warm zijn – spoel het af met lauwwarm water en wrijf het droog.

2. Ketchup

Wist jij dat je zilver en brons kan poetsen met ketchup? De PH-waarden in de saus breekt koolstof af en dit is nu juist de stof die voor vlekken op zilverwerk zorgt. Ketchup weekt dit los en verwijdert de zwarte vlekken. Laat het bestek een minuut of 10 in de ketchup liggen en spoel het daarna af met water. Even droogpoetsen en klaar!

Lees verder onder de advertentie

3. Tandpasta

Met gewone tandpasta, dus geen varianten met zeezout of houtskool, kun je ook goed zilverpoetsen. Doe wat tandpasta op een oude tandenborstel, poets de vlekken weg, spoel het schoon en droog het af met een microvezel doekje. Gebruik geen harde tandenborstel om kleine krasjes te voorkomen.

4. Citroensap

Citroensap is de perfecte vervanger van zilverpoetsmiddel. Giet een laagje sap in een kom of beker en dip een oude tandenborstel hierin. Hiermee kun je het bestek zachtjes oppoetsen. Je kunt ook een citroen doormidden snijden, op een helft wat zout strooien en hiermee poetsen. Spoel daarna af met water en droog het bestek met een zachte doek.

5. Krijt

De laatste manier van zilverpoetsen is je bestek schoonmaken met krijt. Je doet er wel wat langer over dan met de andere methodes, maar het is wel een heel milde manier van poetsen. Milder zelfs dan echte zilverpoets. Misschien heeft dit je voorkeur als je erg gesteld bent op het bestek en de andere manieren je toch te agressief lijken.

Lees verder onder de advertentie

Maak een dun papje van water, een paar druppels vloeibare zeep en champagne krijt of geprecipiteerd krijt. Dit krijt is verkrijgbaar bij de betere drogist. Doop een zachte doek in het papje en wrijf je bestek glanzend schoon. Na afloop even afspoelen met lauw, stromend water en drogen met een droge doek.

Bekijk ook hoe je net als stylist Marianne een tafel feestelijk dekken kan.

Shoppen in stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: styling Cleo Scheulderman | fotograaf Alexander van Berge