WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Witte vlekken op terracotta potten? Dit is de oorzaak en zo kom je ervan af

Terracotta potten blazen het interieur en planten nieuw leven in. Door de mooie oranje kleur van de potten komt het groen van kamerplanten nog beter tot zijn recht. Ook kun je er eindeloos mee mixen en matchen. Helaas kun je wel te maken krijgen met witte vlekken op de terracotta pot. Hoe komt dat? En misschien wel nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

terracotta potten manden
Muur geschilderd met buitenverf Kalei in Dry Terra van Pure & Original, per 5 liter € 225,80 (deruamsterdam.nl). Bamboe rek van Tine K Home, 110x150x40 cm (hxlxb), olijfhouten kruk met oranje zitting, 45×45 cm, mand met hengsels, oranje sisal manden, Iraca palm schalen, mand Ghana aan de muur, platte palmblad schaal, hoge mand met ribbels Gogo (couleurlocale.eu). Terracotta vaas met oren, terracotta vaas met één oor, lichtoranje vaas (nordal.eu). Bezem, bezem met houten steel van Madam Stoltz (deens.nl).

De oorzaak van witte vlekken op een terracotta pot

De kans is groot dat je de plant in de terracotta pot kraanwater geeft. Wat zit er in dit water? Kalk! Dat is de boosdoener. Terracotta is een gebakken kleisoort dat veel vocht opneemt. Daardoor ontstaan er vochtplekken in de pot. Als deze plekken verdwijnen, blijven de kalkresten achter in de vorm van witte vlekken.

Hardheid van kraanwater

De hoeveelheid kalk, oftewel de hardheid van het kraanwater, kan overigens per woonplaats verschillen. De een kan dus meer last hebben van witte vlekken in de terracotta pot dan de ander. Wil je geen of minder last hebben van kalk? Dan zou je een waterontharder kunnen aanschaffen, of regenwater opvangen en dat aan de plant in de terracotta pot geven.

Er is overigens iets om extra op te letten als je een plant in een terracotta pot hebt staan. Omdat terracotta veel water opzuigt, droogt de grond sneller uit en krijgt de plant minder water. Heb je terracotta potten in huis, vergeet dan dus niet dat je de planten misschien sneller of meer water moet geven.

Witte vlekken op terracotta pot verwijderen

Om de witte vlekken te verwijderen kun je speciale middelen aanschaffen, maar hét wondermiddel heb je waarschijnlijk gewoon al in de kast staan: azijn. Vul een emmer met water en een deel azijn. Maak een spons nat met dit mengsel en wrijf zacht over de witte vlekken in de pot. 

Nu maak je de pot natuurlijk nat en is het lastig om te zien of de vlekken ook echt verdwenen zijn. Spoel de inhoud van de emmer daarom niet meteen weg door de gootsteen, maar wacht tot de pot weer is opgedroogd. Zie je nog wat witte vlekken? Dep dan nog eens met de spons tot de terracotta pot weer helemaal mooi op kleur is. 

LEES OOK
Welke soorten planten zijn geschikte potplanten?

Shop terra…

nog meer: schoonmaken