1. Wijnglazen met de hand wassen
Hoewel de vaatwasser het leven een stuk makkelijker maakt, is het voor goede wijnglazen niet altijd de beste optie. Door de glazen met de hand af te wassen voorkom je kalkaanslag én kun je ze met alle liefde behandelen.
-
Gebruik warm, maar niet te heet water. Door heet water kunnen kwetsbare wijnglazen breken. Kies voor natuurlijk afwasmiddel zonder specifieke geur.
-
Laat een afwasborstel of schuurspons achterwege. Deze hulpmiddelen laten krassen achter in het flinterdunne glas. Gebruik in plaats daarvan een zachte spons.
-
Houd het glas tijdens het afwassen nooit bij het pootje vast en zet niet te veel kracht. Die lippenstift of vette vingers mogen hardnekkig zijn, maar voor je het weet ligt de spoelbak vol scherven.
LEES OOKAfwassen: stappenplan voor een blinkend schone vaat
Schoonmaaktip
Zet je wijnglazen toch liever in de vaatwasser? Geef ze dan een veilige plek, bij voorkeur in een speciaal daarvoor bestemd rek. Om kalkaanslag te voorkomen, kun je het vaatwasblokje vervangen door een reinigingstablet voor kunstgebitten (ja, écht) of citroenzuurpoeder.
2. Wijnglazen stomen
Tip voor extra glanzend glaswerk: door het wijnglas eerst te laten beslaan met stoom van kokend water kun je 'm niet alleen makkelijker drogen, maar ontstaat er ook een shiny effect. Het stomen kan boven een pan (met gekookt water) of boven de waterkoker. Let er wel op dat je het glas (én je handen) niet te dicht bij het hete water houdt.
3. Poleren kun je leren
Poleren, een echte horecaterm, is het opwrijven en vlekvrij maken van glaswerk. Tip: zorg dat de wijnglazen bedekt zijn met stoom (zie tip twee) en wrijf ze voorzichtig droog met een linnen doek. Linnen droogt goed, laat geen pluizen achter en zorgt voor een glimmend en druppelloos resultaat.
LEES OOK
Let it shine! Vlekvrij afdrogen en poleren doe je zo
4. Wijnglazen schoonmaken met azijn
Lukt het niet om de kalkaanslag van het wijnglas te poetsen? Dan is een scheut azijn de oplossing.
-
Vul de gootsteen of een emmer met lauwwarm water en gooi daar een goede scheut schoonmaakazijn bij.
-
Dompel de wijnglazen voorzichtig onder en laat ze een halfuur weken.
-
Wrijf - eventueel weer met stoom - voorzichtig droog.
LEES OOK
Kristallen karaf schoonmaken? Zo blinkt ie weer als nieuw
5. Ondersteboven hangen
Rechtop of ondersteboven? Een omgekeerd glas in de kast voorkomt dat er stof en vuil indwarrelt. Voor de smaak van de wijn is het echter een minder goed idee. Wijnglazen zijn namelijk gevoelig voor geuren, zoals de geur die uit een houten plank of keukenkast komt. Dat komt de smaak niet ten goede. Tip: kies voor een wijnkast waarin de glazen ondersteboven hangen. Zo voorkom je alsnog stofvorming én staan de glazen niet direct op het hout. En toegegeven: zo'n pronkstuk in de woonkamer gevuld met glanzend glaswerk misstaat zeker niet.