Prullenbak schoonmaken: de snelste, grondigste en makkelijkste manier

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 4 aflevering 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 4 aflevering 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom

Het wordt nog weleens vergeten of overgeslagen, maar ook de vuilnisbak heeft om de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt nodig. Door ophoping van bacteriën en nare geuren die vrij kunnen komen, is de prullenbak schoonmaken juist zo belangrijk. Hoe pak je die klus het snelst en het grondigst aan?

Lees verder onder de advertentie

De snelste manier om de prullenbak schoonmaken

Wil je de prullenbak even snel schoonmaken? Haal de volle zak uit de emmer en check of er rotzooi op de bodem blijft liggen. Haal dit eerst weg met een stuk keukenpapier, dat vieze sappen en resten makkelijk absorbeert.

Vervolgens kun je aan de slag met een beetje afwasmiddel en een schoonmaakdoekje. Afwasmiddel heeft een antibacteriële en ontvettende werking, de perfecte combinatie om een prullenbak mee schoon te maken. Boen de binnenkant goed en neem de buitenkant van de bak mee. Vergeet ook de binnenkant van de deksel niet!

LEES OOK
Sneller schoonmaken met deze 4 cheats

Lees verder onder de advertentie

De grondigste manier

Lijkt er een soort kernramp te zijn voltrokken in de vuilnisbak? Dat vraagt om een heel grondige schoonmaakbeurt. Als je er zeker van wilt zijn dat alle bacteriën en geuren de prullenbak verlaten, kun je bleekmiddel gebruiken. Dit is een agressief middel, dus pas om met je kleding en trek eventueel schoonmaakhandschoenen aan.

Zorg er allereerst voor dat de volle zak uit de vuilnisbak is. Haal de binnenste bak uit de prullenbak en zet deze apart. Sop de boel goed met bleekmiddel (het liefst de dikke bleek) en laat het zo’n vijf minuten intrekken. Maak nu een doek nat met water en neem de prullenbak af.

Vervolgens kun je de prullenbak nog eens schoonmaken met wat allesreiniger. Zorg er wel voor dat de bleek zo goed als verdwenen is, dit mag je namelijk nooit mengen met een ander schoonmaakmiddel. Er kan dan een chemische reactie ontstaan en die geur kan nog heftiger uitpakken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

De snelle, grondige én makkelijkste manier

Deze makkelijke versie van de prullenbak schoonmaken is zowel snel als grondig. Het enige dat je hoeft te doen, is de prullenbak naast je zetten onder de douche. Dus als je zelf wel een schoonmaakbeurt kunt gebruiken, vergeet de prullenbak dan niet mee te nemen. Gebruik een schoonmaakmiddel naar keuze en spuit de prullenbak grondig af onder de douche. Zo weet je zeker dat je elk plekje meepakt. Laat de prullenbak goed drogen voor je ‘m weer gebruikt.

Nare geuren voorkomen in de prullenbak

Er bestaan veel trucs om een prullenbak fris te laten ruiken. Wil je een stinkende prullenbak voorkomen, dan is en blijft het belangrijk om de zak regelmatig te vervangen. Denk dus bij de aanschaf van een nieuwe afvalemmer goed na over de maat. Deze moet niet te groot zijn voor het huishouden, want anders krijgen etensresten en ander vuil vrij spel om uit te groeien tot stinkbommen.

Lees verder onder de advertentie

Om te voorkomen dat er sappen op de bodem van de prullenbak eindigen, kun je bijvoorbeeld kattenbakkorrels of vellen keukenrol onderin leggen. Die zullen de resten absorberen en zo is de prullenbak ook makkelijker schoon te maken in het vervolg.

LEES OOK
8 hacks tegen een stinkende vuilnisbak

Scoor een nieuwe bak…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans