Handdoeken wassen: zo vaak zou je dit moeten doen

Grote ronde spiegel, marmeren zeeppomp (Nordal). Bamboe ladder, vloerkleed (Madam Stoltz). Witte wafeldoek (De Weldaad). Stoel Butterfly van Ercol (De Machinekamer). Berkenplex opbergmand (Nordic New). Grijze handdoek (Zara Home). Waskom Girona (Ton Scholten). Kraan (Jan van IJken Oude Bouwmaterialen). Tadelakt zandkleurig potje met deksel (MaisonNL). Bureaulamp (Vint. Amersfoort). Glas, linnen doek in opbergzak, witte opgerolde wafeldoek (De Weldaad). Zandkleurig met bruine kom, messing muurknop van Ferm Living, geurkaars in bruin glazen potje (Six and Sons). Rieten mand in kast vanaf (H&M Home). Badborstel (Dille & Kamille). De kast is geschilderd in de kleur Bone van Farrow & Ball (De Ru). De muur is geschilderd in de kleuren Egg White en Light Grey van vtwonen (Karwei). Beeld beeld: vtwonen 05-2018 | fotografie Jeroen van der Spek | styling Cleo Scheulderman
Beeld beeld: vtwonen 05-2018 | fotografie Jeroen van der Spek | styling Cleo Scheulderman

Je droogt je lichaam en je handen ermee af als je schoon bent, dus hoe vies kan een handdoek zijn? Dat zou je denken, inderdaad. Toch zijn handdoeken viezer dan je misschien zou verwachten. Dus gebruik jij een badhanddoek meerdere keren of laat je de theedoek altijd een paar dagen hangen, dan is dit artikel speciaal voor jou.

Lees verder onder de advertentie

Bron van bacteriën

Een handdoek wordt nat wanneer je je lichaam ermee afdroogt en dit zorgt voor een mengeling van huidschilfers, haren, stof, zeepresten en warme lucht. En wie vinden deze mix van ingrediënten heel fijn? Juist: bacteriën. Je zou denken dat je lichaam schoon is als je jezelf afdroogt, maar toch zijn er plekken die je misschien niet helemaal goed gewassen hebt. En daarnaast: er zijn genoeg organismen die alleen huidschilfers al genoeg vinden om van te leven.

Handdoeken wassen

Toch hoef je handdoeken niet al na één keer in de was te doen: volgens verschillende onderzoeken kun je je handdoek prima drie keer gebruiken voordat ie in de wasmand gaat en een wasbeurt nodig heeft. Mits je die wasbeurt dan wel goed uitvoert. Was je handdoeken altijd op minstens zestig graden. Daarmee dood je de bacteriën die voor een muffe geur in je handdoek zorgen. Negentig graden mag ook, maar zestig is beter voor het milieu.

Wist je dat je beddengoed het beste zó kunt wassen?

Lees verder onder de advertentie

Keuken- en theedoeken wassen

Hoe vaak je de thee- en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt helemaal af van hoe vaak en waarvoor je ze gebruikt. Heb je geen vaatwasser en was en droog je met de hand af, dan is het aan te raden om je theedoek na elk gebruik op zestig graden te wassen. Je veegt namelijk veel onafgewassen etensresten weg met de doek en dit zijn plekken waar bacteriën zich makkelijk nestelen.

Je handdoek mag je elke dag verwisselen, maar als je niet vaak thuis bent en er maar een paar keer je handen mee droogt, dan is één tot twee keer per week meer dan genoeg. Was ook je handdoek op zestig graden.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 05-2018 | fotografie Jeroen van der Spek | styling Cleo Scheulderman