Grote voorjaarsschoonmaak in één dag: een complete planning

beeld vtwonen Beeld

Nog maar een paar weken en het is weer lente. Superfijn natuurlijk, maar er kleeft ook wel een nadeel aan: die voorjaarszonnestralen brengen vaak letterlijk aan het licht hoe vies het huis vanbinnen is. Ga je daarom ook alvast aan de grote voorjaarsschoonmaak beginnen? Met deze planning heb je het huis in acht uur weer helemaal spic en span zodat je daarna van het weer (én je huis) kunt genieten.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit
Beeld vtwonen 05-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit
beeld vtwonen Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

8.00 uur: opruimen

Begin met het opruimen van je huis, dat maakt het schoonmaken straks makkelijker. Zoek die stapel post op tafel uit, leg eventueel speelgoed op de plek waar het hoort en ontdoe je interieur van prullaria. Winterattributen zoals sjaals, handschoenen en dikke jassen zullen we nog wel even nodig hebben, maar halverwege maart kun je deze ook weer opbergen. Scheelt een hoop!

9.30 uur: donkere kleuren vervangen

De donkere kleuren in huis maken plaats voor vrolijke, lichte tinten. Vervang bijvoorbeeld donkergrijze kussenhoezen door varianten in pasteltinten. Doe hetzelfde met beddengoed, theedoeken en eventueel zelfs de gordijnen. Door lichte gordijnen kan de zon schijnen en haal je écht de lente in huis.

Door dit vóór het schoonmaken te doen, heb je geen last van de stofwolk die vrijkomt bij het verwisselen van de stoffen. Stop alles meteen in de wasmachine, zodat het schoon de kast in kan voor volgend seizoen.

Lees verder onder de advertentie

10.30 uur: ramen zemen

Het is handig om de ramen te zemen nádat je hebt opgeruimd, maar vóórdat je hebt schoongemaakt. Zo kun je goed bij het raamoppervlak en is het niet erg als het vieze zeemwater op de vensterbank druppelt. Tip: meng heet water met een paar druppels vloeibaar glansspoelmiddel voor een glanzend en streeploos resultaat. Neem ook meteen de spiegels mee.

LEES OOK
Streeploos ramen lappen doe je zo

Lees verder onder de advertentie

11.30 uur: afstoffen en schoonmaken

Tijd om schoon te maken. Werk hierbij altijd van boven naar beneden, zodat viezigheid van hoge oppervlaktes niet terechtkomt op delen die je al hebt gehad. Zorg altijd voor een schoon sopje; water met een beetje afwasmiddel of allesreiniger is een goede ontvetter.

Neem alle oppervlakken af, verplaats fotolijsten en andere accessoires om er een doekje onderdoor te halen en pak ze meteen mee. Ook poets je nu dingen die je normaal misschien overslaat, zoals de televisie, de afzuigkap en de binnenkant van de magnetron. Vergeet ook de plinten niet; die worden vaak overgeslagen, maar zijn echte stofnesten.

LEES OOK
Stof in huis: voorkomen is beter dan genezen

Lees verder onder de advertentie

15.15 uur: sanitair poetsen

Spuit chloor in de toiletpot en haal een spons langs alle oppervlakken. Wondermiddel in de badkamer is schoonmaakazijn gemixt met heet water; dat is een goede ontkalker. De badkuip, het douchegordijn, de wastafel en de douchekop krijg je er in een handomdraai kalkvrij mee. Ook tegels en voegen worden er schoon van. Goed boenen met een tandenborstel en een schuurspons en de douche blinkt weer.

15.30 uur: dweilen

De laatste stap van de voorjaarsschoonmaak is dweilen. Hiermee verwijder je het vuil van de vloer, ook wat je misschien niet op het eerste gezicht ziet. Kies het juiste schoonmaakmiddel voor het type vloer. Een houten vloer heeft een heel andere verzorging nodig dan bijvoorbeeld keramische tegels. Tip: dweil baan voor baan, zodat je precies weet waar je al bent geweest. Werk daarnaast naar de deur toe, zodat je niet meer over de natte vloer hoeft te lopen.

16.00 uur: bijna klaar

Trek het bed strak en leg de kussens op de bank netjes. Een grote bos gele tulpen op tafel en je bent klaar met de voorjaarsschoonmaak. Helemaal lenteproof!

Lees verder onder de advertentie

Shop voorjaarsschoonmaak…

Bron: Beeld 1: vtwonen 05-2020 vtwonen collectie beddengoed | styling Danielle Verheul | fotografie Richard Smit. Beeld 2: Unsplash