WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Etherische oliën: zo gebruik je ze in huis

Ze zijn erg in opkomst: etherische oliën. De mogelijkheden zijn eindeloos, van het verdrijven van muizen tot het polijsten van koper. De verrassende mogelijkheden op een rij.

Etherische oliën

Etherische olie

Etherische olie bestaat uit een combinatie van aromatische moleculen en wordt gemaakt van planten. Dat merk je wel aan de geur: bergamot, lavendel, bloesem, sinaasappel, de keuze is reuze. Nu klinkt ‘olie’ alsof het een vettig goedje is, maar niets is minder waar. Etherische oliën bevatten geen vet, zijn vloeibaar op kamertemperatuur en verdampen al snel wanneer je ze verhit. En over ‘etherisch’ gesproken: dat woord komt van het Griekse ‘aither’, dat letterlijk ‘lucht van de hemel’ betekent. Dat belooft wat… Waar kunnen we die hemelse lucht voor gebruiken?

Tapijt of matras schoonmaken

Wanneer je tien druppels etherische olie mengt met maïszetmeel of zuiveringszout kunnen de oliën hét wondermiddeltje worden voor je tapijt of matras. Na het mengen kun je ’t een dag of twee laten staan, om het vervolgens over je tapijt of matras te strooien. Laat het ongeveer 2 uur intrekken en maak het vervolgens weer schoon met een stofzuiger. Zo klaar!

Een frisse kast

Wanneer er een nare geur in je keukenkast of lades zit, kun je een wattenbolletje met etherische olie in een onopvallende hoek leggen. Natuurlijk hoeft er niet eerst een nare geur in je kast te zitten voor je een etherische olie toevoegt; voor het bewaren van je ondergoed of sokken is dit ook gewoon een prima luxe toevoeging.

Koper polijsten

Een druppel van etherische olie op een zachte doek en je koper is weer helemaal gepoetst. Vooral de lemonvariant schijnt wonderen te doen voor je koperwerk.

Lees ook:
Met deze slimme trucs kan je koper weer laten blinken

Ongedierte

Muizen in huis of in de schuur? Voordat je aan ’n muizenval begint, kun je een aantal druppels pepermuntolie in een wattenbolletje laten trekken en neerleggen op de plaatsen waar je de muizen regelmatig spot. Houdt de muis niet van, dus dikke kans dat ‘ie voortaan wegblijft. Ook muggen kun je met etherische olie op afstand houden. Vooral de Citronella of TerraShield zijn bij hen niet bepaald favoriet. Een paar druppels op een servetje, gesmolten was van een kaars of de kolen van een bbq en zie daar: de vliegen zijn verdwenen. Bij motten in je kledingkast is lavendelolie je grootste vriend.

De stofzuiger

Stofzuigers kunnen een vieze geur achterlaten, en dat is met etherische olie zo verholpen. Zo’n wattenbolletje kan namelijk ook prima in je stofzuiger. Heb je huisdieren en merk je dat aan je stofzuiger? Dan ga je vooral van de geuren Lemon, Purify en Geranium heel blij worden.

Geurkaarsen en diffusers

Voor de gezelligheid, of toch om wat geurtjes te verdoezelen: geurkaarsen. Een paar druppels in de hete, gesmolten was van de brandende kaars, et voilà: je eigen geurkaars. Ook altijd goed: etherische olie in een diffuser. Wanneer je geen fan bent van diffusers of kaarsen (bestaat dat?) kun je altijd nog wat druppels toevoegen aan je verwarmingsradiator. Door de combinatie van warmte én etherische oliën, haal je in no time je favoriete geur in huis.

nog meer: schoonmaken