Airfryer schoonmaken? Met deze 7 tips is het zo gedaan

Airfryer Gourmia.  Beeld beeld via Unsplash | fotografie Kalisha Ocheni
Beeld beeld via Unsplash | fotografie Kalisha Ocheni

De airfryer verovert bij steeds meer huishoudens een plekje in de keuken. Het handige apparaat zorgt voor de lekkerste en snelste voedselbereidingen. Om ervoor te zorgen dat hij fris blijft en geen nare geurtjes uitstoot, moet je de airfryer regelmatig schoonmaken. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Airfryer schoonmaken: zo ga je te werk

De airfryer is een ideaal keukenapparaat. Je kunt het snel tevoorschijn halen op zondagochtend voor verse broodjes, tijdens een verjaardagsfeestje voor snacks, of gewoon bij het avondeten als vervanging van de oven. Het mandje van de airfryer komt hierdoor met allerlei voedsel in contact, dus eens in de zoveel tijd grondig schoonmaken is een must.

Gelukkig kun je de airfryer op verschillende manieren schoonmaken.

  • Zorg ervoor dat het apparaat volledig is afgekoeld. Overhaast dit niet en laat hem minimaal een half uur staan na het laatste gebruik. Pas daarna begin je met schoonmaken.
  • Doe alle grove, loszittende etensresten in de prullenbak en neem de binnenkant van de airfryer af met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel.
  • Is de airfryer erg vies? Volg een van onderstaande schoonmaaktips.
  • De buitenkant van het apparaat maak je schoon met een vaatdoekje en wat mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep of afwasmiddel.
  • Droog ten slotte na met een theedoek voordat je de airfryer weer in elkaar zet.
Lees verder onder de advertentie

1. Hoe vaak airfryer schoonmaken?

Hoe vaak je de airfryer moet schoonmaken, is natuurlijk afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Het is in ieder geval aan te raden om er een vochtige doek doorheen te halen na ieder gebruik. Veel onderdelen kun je in de vaatwasser stoppen (zoals het mandje), maar om het apparaat zo lang mogelijk mooi te houden, kun je de dagelijkse schoonmaak beter met de hand doen. De anti-aanbaklaag en het handvat kunnen slijten in de vaatwasser.

Is de airfryer aangekoekt en komt er bijvoorbeeld witte rook uit de pan? Dan is het tijd voor een stevige schoonmaak. Achtergelaten vet en vuil kunnen namelijk rook veroorzaken. Volg onderstaande tips en je handige keukenhulp is weer als nieuw!

2. Even laten weken

De makkelijkste manier om het mandje van de airfryer schoon te maken is door hem een kwartier te laten weken in een sopje van afwasmiddel. Haal daarna de etensresten weg met een afwasborstel en spoel het grondig af met water. Gebruik liever geen schuurspons, want die tast de antiaanbaklaag op (de wanden van) het mandje aan.

Lees verder onder de advertentie

Lukt deze methode niet en blijven er nog steeds vetresten achter? Probeer dan het grovere geschut in te zetten met onderstaande methodes.

3. Airfryer schoonmaken met vaatwastablet

Voor een extra grondige reiniging van de airfryer, kun je een vaatwastablet gebruiken. Met deze methode verwijder je aangekoekte etensresten en vet uit het apparaat. Let op dat je enkel een vaatwastablet gebruikt voor de onderdelen die (volgens de handleiding van de fabrikant) ook in de vaatwasser mogen.

Deze methode werkt als volgt: zet de mand van de airfryer en andere onderdelen die geschikt zijn voor de vaatwasser in de gootsteen. Doe een vaatwastablet in de mand en giet er heet water overheen. Laat minstens een half uur weken met de afzuigkap aan.

Lees verder onder de advertentie

4. Baking soda

Een andere methode om de airfryer schoon te maken is met de alleskunner baking soda. Meng een beetje baking soda met water zodat het een pasta wordt. Breng het goedje aan op de hardnekkige vlekken in de pan en op de mand van de airfryer. Laat het enige tijd inwerken en schrob vervolgens met een afwasborstel. Spoel ten slotte af met water.

5. Citroen

Wist je dat je van alles kunt schoonmaken met citroen? Citroen werkt niet alleen tegen hardnekkig vuil, het neutraliseert ook nare geurtjes. Ideaal dus voor het schoonmaken van de airfryer. Leg aluminiumfolie in het mandje en schenk er een klein laagje water op. Leg hier wat schijfjes citroen bovenop of gebruik citroensap. Zet de airfryer vervolgens 8 tot 10 minuten aan op 180 graden.

6. Voorkomen is beter dan genezen

Heb je geen zin om de airfryer iedere week grondig te schrobben? Dat voorkom je door de binnenkant na elk gebruik af te nemen met een vochtige doek. Hiermee haal je overtollig vet en vuil weg, zodat hij weer klaar is voor een volgende ronde.

Lees verder onder de advertentie

7. Bakpapier of herbruikbaar airfryerbakje

Een andere truc om te voorkomen dat de airfryer vies wordt, is door airfryerbakpapier of aluminiumfolie te gebruiken. Het voedsel leg je er bovenop. Tip: een herbruikbaar airfryerbakje van siliconen is veel duurzamer. Deze siliconen bak kun je tegelijkertijd als cakevorm gebruiken.

Nog meer schoonmaaktips voor de keuken

Ben je op dreef en heb je zin om de rest van de keuken ook schoon te maken? Pak dan meteen de afzuigkap, oven en de gootsteen mee.

Handige hulpjes...

Lees verder onder de advertentie