WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Opruimwoede? 3 tips van een professionele organizer

Opruimen en organiseren zorgt voor ruimte en rust in je hoofd. Dat weet professional organizer Krystel als geen ander. Dit organisatietalent neemt de woningen van bekende- en onbekende Nederlanders flink onder handen. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamers van Romee Strijd, Theo Maassen, Sevdaliza, Estelle Cruijff en Jaimie Vaes. Kan jouw huis ook wel wat organisatie gebruiken? Lees de drie favoriete tips van Krystel hieronder.

vtwonen december 2013 | alternatieven voor keukenkastjes - keuken met hout

Wat doet een professional organizer?

Op Instagram noemt Krystel zich ‘Dé professional organizer van bekend en onbekend Nederland’. En terecht, want met haar bedrijf ByKoko neemt zij de organisatie van menig woning, garage, sportschool en klaslokaal volledig uit handen. ‘Veel mensen denken bij een professional organizer direct aan het opruimen en indelen van kledingkasten’, vertelt Krystel, ‘maar mijn werk is veel diverser dan dat.’ De ene keer helpt ze de woningen van tienermoeders, verslaafden en hoarders op orde te krijgen, waarbij ze naast het organiseren ook druk is met opruimen, schoonmaken en spullen wegdoen. ‘De andere keer mag ik aan de slag in enorme inloopkasten vol designer items: dan is de styling juist een belangrijk onderdeel.’ Naast woningen draait het organisatietalent haar hand niet om voor andere soorten ruimtes, zoals de gym van Rico Verhoeven.

1. Organisatie challenge

De beste raad is voorraad, toch? Krystel is het daar niet helemaal mee eens: ‘Nederland is het land van de supermarktoorlogen, hamsteren en 1+1 gratis. Veel van ons (guilty) hebben hierdoor ontzettend veel voorraad. Een paar back-up producten zijn natuurlijk handig, maar je hebt niets aan negen flessen shampoo van hetzelfde merk. Alles heeft een houdbaarheidsdatum en het is zonde als je de producten uiteindelijk moet weggooien. Bovendien is het leuker om af en toe een nieuw product uit te proberen. Dat is lastig met veel voorraad.’

Inventariseer daarom eerst hoeveel voorraad je nog hebt. Zet alle voorraden op één centrale plek, bijvoorbeeld in een rek in de garage of in afgesloten bakken in de kelderkast. Op deze manier zie je duidelijk wat bijna op is en waar je nog veel producten van hebt. Ga vervolgens de uitdaging met jezelf aan om de komende tijd alles op te maken, voordat je nieuwe producten koopt.

‘Een paar back-up producten zijn handig, maar je hebt niets aan 9 dezelfde flessen

shampoo.’

LEES OOK
5x mokken en glaswerk opbergen in de keuken

2. Denk in categorieën

Heb je de voorraad uitgedund? Goed bezig! Dan is het tijd voor tip nummer 2: ‘Deel elke opbergruimte zoveel mogelijk in per categorie.’ Wijd bijvoorbeeld één lade of plank aan bakspullen en leg hier verder niets anders. Een andere lade is alleen bestemd voor pannen en deksels en weer een andere keukenla bijvoorbeeld voor koffie en thee. Deze laden en/of planken kun al indelen voordat je organizers aanschaft. Op die manier weet je van tevoren precies waarvoor je verdelers nodig hebt.

3. Meten is weten

‘Lade- en kastverdelers zijn een must voor elke georganiseerde ruimte’, aldus Krystel. Door middel van bakken, dozen, boxen en andere verdelers geef je elk item een eigen plek. De grootste tip voor de aanschaf hiervan? ‘Meet alles van tevoren op! Als je de plek die je wilt organiseren niet eerst opmeet, is de kans groot dat je de fout in gaat. Zo koop je spullen die helemaal niet passen óf niet passen op de manier die je voor ogen had. Zonde van de tijd en het geld.’ Ook deelt Krystel dat het belangrijk is om zoveel mogelijk te denken in symmetrie. ‘Kies daarom liever voor bakjes met hetzelfde formaat dan allerlei verschillende. Maak van tevoren een snelle schets mét afmetingen van de kast of lade die je wilt indelen. Dat scheelt een hoop stress in de winkel.’

nog meer: schoonmaken