Creëer warmte en geborgenheid
Verreweg de grootste energieslurper voor veel huishoudens is de verwarming. Niet voor niets wordt geadviseerd om de thermostaat op 19 graden te zetten. Dat levert namelijk al snel een fikse besparing op. Als je actief thuis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg, maar als je stilzit op de bank kan die temperatuur best koud aanvoelen. Maak het thuis daarom extra gezellig met warme materialen: van wollen plaids en dekens tot schapenvachten en kussens van velours of bouclé. More is more, in dit geval.
Gordijnen dicht, cocoonen maar
Met een fluffy vloerkleed voelt de ruimte meteen warmer aan je voeten. Zeker als die voeten ook nog eens in heerlijk warme sloffen van Texels schapenwol zijn gestoken. Nog een tip: laat de kinderen niet op de koude vloer spelen, maar leg in een knusse speelhoek een leuk speelkleed neer. Een paar zachte schapenvachtjes doen het ook altijd goed, net als een zelfgemaakte speeltent of een tipi van oude lakens. Vergeet ook niet om 's avonds op tijd de gordijnen dicht te doen. Zo houd je de winterkou buiten en maak je het binnen behaaglijk.
‘Kaarsen zorgen voor licht in de duisternis én ze geven ook letterlijk warmte’
Gezelligheid met kaarsen
Niets zo sfeervol als een huis vol kaarsen. Ze zorgen in deze donkere, gure tijden voor licht in de duisternis én geven ook letterlijk warmte. Kaarsen vervangen de verwarming niet volledig, maar alle beetjes helpen. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een paar kaarsjes flink wat warmte kunnen afgeven. Toch nog koud? Zet dan heel even een elektrisch kacheltje aan. Dit geeft een korte warmte-boost en is vaak nog een stuk beter dan de thermostaat een graad hoger zetten.
Omhul jezelf met warmte
In plaats van een volledige ruimte in huis verwarmen, kun je ook jezelf in warmte hullen. Met een elektrische deken bijvoorbeeld, waardoor je de verwarming in de slaapkamer uit kunt laten. Ook met een warmtekussen bespaar je vaak heel makkelijk energie. Deze draadloze kussens worden verwarmd met behulp van een infrarood verwarmingselement. Fijne bijkomstigheid is dat ze helpen om je spieren te laten ontspannen. Heb je geen warmtekussen binnen handbereik, dan werkt een warmwaterkruik natuurlijk ook prima.
‘Vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledlampen, inclusief het lichtsnoer van de kerstboom.’
Bespaarklusjes voor de kerstvakantie
De kerstvakantie is een mooi moment voor een paar doe-het-zelfklusjes in huis. En kun je er energie mee besparen, dan hebben ze prio. Denk aan het plaatsen van tochtstrips: een klus die zo gepiept is en meteen helpt om warmteverlies tegen te gaan. Vergeet niet om je huis elke dag goed te ventileren. Nog zo'n fijne bespaarklus: vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledlampen, inclusief het lichtsnoer van de kerstboom. Led-lampen zijn er in allerlei eyecatching vormen en kleuren. Goed voor de sfeer én de portemonnee.
Licht aan, licht uit
Iedereen vergeet weleens om het licht uit te doen. Maar toch, het blijft zonde als een lamp uren onnodig blijft branden. Gelukkig is er een simpele oplossing om dit probleem te verhelpen: bewegingssensoren. Op plekken in huis waar je maar korte tijd doorbrengt, zoals de hal, trap, badkamer, kelder of het toilet, is dat een slimme uitkomst. Ook de lichtjes in de kerstboom en de buitenverlichting kun je voorzien van een timer. Zo blijven ze niet de hele dag aan staan én vergeet je ze ook niet uit te zetten.
Wil je meer slimme bespaartips, per kamer of voor je gezin? Of heb je andere vragen over energie? Essent heeft de antwoorden op een rij gezet.