WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woningisolatie: 7 redenen om dit nog vóór de winter te doen

Grote kans dat je in de zomer niet meteen denkt aan het isoleren van je huis. Toch is het verstandig om daar juist nu mee aan de slag te gaan. Zeven belangrijke redenen.

In samenwerking met Rijksoverheid

1. Topdrukte bij vakmannen

Veel mensen zijn bezig om de isolatie van hun huis te verbeteren. Dat betekent dat het erg druk is op de markt. Het kan dus zijn dat isolatiebedrijven niet gelijk voor je aan de slag kunnen en dat je moet wachten. Wil jij tóch voor de winter al klaar zijn? Zorg dan dat je nu al stappen onderneemt. Bepaal wat je in huis wilt aanpakken, win advies in, zoek een geschikt bedrijf en vraag offertes op. Hoe eerder je begint, hoe eerder je aan de beurt bent. 

2. Meer comfort

Welke isolatiemaatregel je ook uitvoert, het levert je direct veel comfort op. Via het dak, de vloer, de ramen en de muur gaat er zonder isolatie veel warmte verloren. En een slecht geïsoleerd huis warmt in de zomer juist sneller op. Met isolerend glas en een goede dak,- gevel- en vloerisolatie los je dit direct op. In de zomer blijft je huis langer koel en in de winter houd je de warmte binnen en heb je geen last meer van tocht. Een winter- én zomerklaar huis dus!  

3. Minder hoge energiekosten 

De gasprijs lijkt nog wel even hoog te blijven, dat merk je straks in de winter. Door je huis nu zo snel mogelijk beter te isoleren, verlaag je direct je energiekosten. Als het buiten koud is, hoef je minder hard te stoken om het warm in huis te krijgen, want door de betere isolatie blijft je huis beter op temperatuur. En dat zie je ook terug op je energierekening: je verbruikt minder energie. Scheelt weer in je portemonnee. 

4. Geen rommel en gedoe

Een groot misverstand is dat isoleren veel rommel en gedoe geeft. Vooral de vloer, spouwmuur en ramen kun je in de meeste huizen eenvoudig laten isoleren, zonder verbouwing. Bij spouwmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal van buitenaf aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Eerst worden er gaten in de voegen geboord. Daarna worden deze gaten gevuld met isolerend materiaal en weer dichtgemaakt. Je hebt het stof dus niet in huis.  

Vloer isoleren? De makkelijkste manier is om de onderkant te doen. Dit kan als de kruipruimte minimaal 35 centimeter hoog is. Is de kruipruimte te laag? Dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren of bij een verbouwing isolatiemateriaal boven of onder de vloer plaatsen. 

Nog enkel of dubbel glas? Vervang het door HR++ glas. Moet je ook de kozijnen vervangen, dan kun je kiezen voor triple glas. Dit isoleert nog beter. En handig: in de zomer je ramen vervangen is een stuk fijner dan in de winter. 

5. Mooi meegenomen: subsidie

Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor de verduurzaming van je woning? Met deze subsidie krijg je ongeveer 30 procent van de kosten van isolatiemaatregelen terug. Je komt hiervoor in aanmerking als je ten minste twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren of één isolatiemaatregel combineert met bijvoorbeeld een warmtepomp. 

Goed om te weten: je krijgt vanaf 2 april 2022 ook subsidie voor één isolatiemaatregel. Ook dit is een vast bedrag per vierkante meter. Het bedrag is wel lager: gemiddeld krijg je 15 procent van de kosten terug. Voorwaarde is dat de isolatiemaatregel op of na 2 april is aangebracht. De aanvraag kan je vanaf 1 januari 2023 indienen bij RVO.

Een kleine checklist voor de aanvraag:

6. Dé stap naar verdere verduurzaming

Isoleren is de eerste en belangrijkste stap naar een energiezuinig en duurzaam huis. En misschien ben jij zelf al klaar voor de volgende stap: duurzame verwarming. Denk hierbij aan een warmtepomp. Ook hiervoor kun je subsidie aanvragen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van om je huis mee te verwarmen. Je hebt volledig elektrische warmtepompen (geschikt voor goed tot zeer goed geïsoleerde huizen) en hybride warmtepompen. Deze werkt samen met de cv-ketel en is al in bijna alle huizen mogelijk. 

Ontdek via deze lijst hoeveel subsidie je krijgt op een bepaald type warmtepomp.

7. Beter voor het milieu

Minder gebruik van gas betekent ook minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het milieu. Met jouw woningisolatie draag je dus een flinke steen bij aan een beter klimaat. Dat woont fijn toch? 

Doe de Verbetercheck 

Meer lezen over het verduurzamen van je huis? En benieuwd met welke verbeteringen je nog aan de slag kunt gaan? Op verbeterjehuis.nl vind je veel praktische informatie, ideeën en kun je een nauwkeurige berekening laten maken van de kosten. Handig: met de Verbetercheck zie je meteen wat isolatie voor jouw huis oplevert. 

nog meer: Samenwerking