Verbouwen? Met deze slimme apparaten maak je het huis futureproof

beeld vtwonen Beeld

Thermostaat, verlichting, video-deurbel: in veel huizen zijn al slimme apparaten te vinden die heel makkelijk via één app te bedienen zijn. En de ontwikkelingen razen door. Wie gaat verbouwen, doet er dan ook goed aan om het huis meteen futureproof te maken.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met T-Mobile

Waar moet je aan denken als je een slimme woning wilt?

Een smart home is niet alleen een stuk comfortabeler, maar ook veiliger en energiezuiniger. En dat laatste is niet alleen goed nieuws voor je bankrekening, maar ook voor het milieu. Waar moet je aan denken als je een slimme woning wilt? Begin met het aanschaffen van een basisstation – de zogenaamde hub of controller. Deze communiceert met een breed scala aan apparaten die met één app te bedienen is. De wifi zorgt er vervolgens voor dat het netwerk contact maakt met internet. Tip: kies een systeem dat overweg kan met apparaten van zoveel mogelijk fabrikanten én dat goed beveiligd is. Daarna komt het leukste deel: het uitzoeken en installeren van alle slimme opties. Doe dit op tijd, zodat ze meegenomen kunnen worden in de verbouwplannen.

Verbouwcheck 1: safety first

Het is een onbetaalbaar gevoel: weten dat gezin en huis veilig zijn. Dat begint natuurlijk met goede sloten, een brandblusser en rookmelders, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Slimme draadloze camera’s, bewegingssensoren, deurbellen en rookmelders zijn steeds beter, makkelijker te installeren en betaalbaarder. Ze zijn bovendien te verbinden met internet. Praktisch, want zo krijg je meteen een seintje via je telefoon mocht er iets gebeuren.

Verbouwcheck 2: verwarming

Een slimme thermostaat geeft inzicht in het energieverbruik en helpt daarmee om zuinig te stoken. Naast slimme verwarmingsknoppen zijn er ook innovatieve systemen die méér kunnen dan uitsluitend de verwarming regelen. Denk aan radiatoren met een onzichtbare ventilatie-unit en CO2-sensor. Hiervoor moet overigens wel achter elke radiator een muurdoorvoer gemaakt worden; op de bouwtekeningen schetsen dus!

Verbouwcheck 3: verlichting

De lampen centraal bedienen, dimmen of zelfs de kleur aanpassen is natuurlijk ideaal. Dankzij een module die in de plafonddoos van het lichtpunt wordt ‘verstopt’, is elke lamp op afstand te bedienen met een schakelaar die je op de muur plakt. Het voordeel: voor een nieuw lichtpunt hoef je geen snoer te trekken. Ook een optie: lampen waar de techniek al in de lamp zelf verwerkt zit. Deze bedien je met een afstandsbediening of een app. Let op: bij de laatste heb je ook een zogenaamde ‘bridge’ nodig. Deze koppel je aan de modem of router.

Verbouwcheck 4: altijd betrouwbaar internet

In zo’n slim huis moet je natuurlijk wél 24/7 kunnen vertrouwen op goed en veilig internet. Want er zullen in de toekomst alleen maar meer apparaten komen die met elkaar in verbinding staan en die draadloos worden aangestuurd. Dit vraagt dan ook om een razendsnel draadloos netwerk – zie het als de digitale fundering van je futureproof woning.

Je regelt het via T-Mobile Thuis. Zo is er altijd en overal in huis supersnel en betrouwbaar internet tot 1 GB/s. Check jouw beschikbare snelheid en stel zelf het gewenste pakket samen. Ga voor internet, interactieve tv en vast bellen, internet en interactieve tv of alleen internet. Wie een combi kiest, kan rekenen op extra korting.

Haal alles uit je huis met T-Mobile Thuis

Overstappen naar T-Mobile Thuis? Dat kan snel en zonder gedoe, want alles wordt voor je geregeld met de gratis overstapservice. Ontdek alle opties op
t-mobile.nl/thuis.

Bron: In samenwerking met T-Mobile | Beeld Shutterstock

Lees verder onder de advertentie