Lakken zonder zorgen
Wil je de kozijnen, plinten of die vintage eetkamerstoelen lakken? Dan is het goed om te weten dat lakverf vluchtige organische stoffen (VOS) bevat. VOS is de naam van een groep chemische stoffen in gasvorm. Ze hebben verschillende eigenschappen. De functie van VOS in verf is oplosmiddel en zorgt ervoor dat alle stoffen in je verf opgelost zijn en het mooi vloeibaar is. Hoewel VOS er dus voor zorgt dat je lekker met je klus aan de gang kan, zijn het wel schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het lakken en drogen en die je zo min mogelijk wilt inademen. Gebeurt dit toch, dan kun je last krijgen van luchtwegirritatie, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel. Lakverf op waterbasis bevat minder van deze stoffen dan verf op basis van terpentine. Goed om te weten: daar kunnen weer andere stoffen in zitten waar je een allergische reactie of eczeem van kunt krijgen.
Daarom luidt het advies: bereid je goed voor als je de wc-deur of keukenkastjes in de lak gaat zetten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op het etiket voor veilig gebruik van lakverf. Draag tijdens het lakken werkkleding en handschoenen, zodat je contact tussen verf en de huid voorkomt. Ventileer daarnaast de ruimte tijdens én na het klussen, zodat je zo min mogelijk VOS inademt. Zet vervolgens je favoriete podcast aan en gáán!
Lakverf en kinderen
Kinderen zijn extra gevoelig voor de chemische stoffen in verf. Houd die daarom uit de buurt tijdens de lak-klus en zet je partner aan het werk als je zwanger bent. Pas als de lakverf goed uitgehard is, zijn de VOS helemaal verdampt. Dus ga je bijvoorbeeld aan de slag in de babykamer? Zorg er dan voor dat het ledikantje of de commode ruim voor de komst van je newborn afgelakt zijn.
Slim aan de slag met latexverf
Latexverf is altijd op waterbasis en bevat daardoor minder VOS dan bijvoorbeeld lakverf. Dus wit (of kleur) je af en toe een muurtje, dan kun je dat veilig doen. Het bevat wel conserveermiddelen, zoals isothiazolinonen, die voor een allergische reactie op de huid kunnen zorgen als je er vaak mee in aanraking komt.
Het komt dan ook vast niet als een verrassing: lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op het etiket om veilig te werken met latexverf. Ook al bevat latexverf niet veel VOS, adem zo min mogelijk de damp in. Dit doe je door de ruimte goed te ventileren tijdens en na het verven. Draag beschermende kleding en handschoenen en gebruik voor het plafond een roller met een lange steel. Zo komen de spetters op de grond terecht, in plaats van op jouw huid. Ben je goed ingepakt en staat de radio op standje bouwvakker? Rollen maar!
Latexverf en kinderen
Hoewel er niet veel VOS in latexverf zitten, wil je dit product toch buiten bereik van kinderen houden. Ook als je zwanger bent, wil je geen VOS uit latexverf inademen, aangezien die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Besteed daarom de latexverf-klus liever uit aan iemand anders als je zwanger bent.
Verantwoord behangen
Heb je mooi behang uitgezocht en jeuken je handen om aan de slag te gaan? Weet dan dat behangplaksel een mengsel is van chemische stoffen. Stoffen die weinig risico's meebrengen, zijn de bindmiddelen in het plaksel, zoals zetmeel, cellulose en polyvinylacetaat. Die zorgen ervoor dat behangplaksel goed plakt. Waar je wel goed op moet letten, is het conserveermiddel benzisothiazolinone (BIT). Sommige mensen zijn daar allergisch voor en kunnen er eczeem van krijgen. Is dat bij jou het geval en ontwikkel je eczeem als je met dit conserveermiddel in aanraking komt? Zoek dan liever een product zonder deze stof, voordat je de kwast in het plaksel dipt.
Behangplaksel kun je veilig gebruiken, in de gebruiksaanwijzing op de verpakking lees je hoe je dat doet. Belangrijke don'ts tijdens het behangen: eten, drinken of roken. Was bovendien altijd je handen na het werken met het plaksel. Gebruik je behangplaksel in poedervorm? Draag dan een stofmasker tegen het opstuivende poeder. Behang verder altijd in een goed geventileerde ruimte en ventileer de kamer tot het plaksel droog is. Dan is het daarna tijd om te genieten van je fleurige – of juist serene – creatie.
Behangplaksel en kinderen
Ook behangplaksel is klusmateriaal dat slecht is voor kinderen. Zorg er dus voor dat je gaat behangen als er geen kinderen in de buurt zijn. Zo voorkom je dat zij per ongeluk het plaksel binnenkrijgen.
Check waar je bestelt
In de EU gelden strenge wetten en regels voor producten als lakverf, latexverf of behangplaksel. Buiten de EU is er lang niet altijd een strenge kwaliteitscontrole. Bestel je je product online? Check dan altijd goed waar het vandaan komt. Let op: webwinkels werken soms met dropshipping. Dan bestel je een product bij een Nederlandse webwinkel, maar plaatst deze shop een bestelling bij een leverancier in het buitenland. Jij ontvangt vervolgens van deze buitenlandse leverancier jouw product. De Nederlandse webwinkel kan zo de kwaliteit van het product niet controleren. Beoordeel daarom altijd zelf kritisch wat je koopt.
Veilig klussen
Chemische stoffen maken ons leven makkelijker, maar kunnen soms ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Daar wil je dus goed, veilig en gezond mee omgaan. Wil je meer weten over de stoffen die aanwezig zijn in je klusmateriaal? Check de site: waarzitwatin.nl. Hier vind je een handig en betrouwbaar overzicht van producten en de aanwezige chemische stoffen, inclusief gebruikstips en adviezen.