Van monumentale bouwval naar futureproof duurzaam huis

beeld vtwonen Beeld

Tijdens een avondwandeling liepen Job en zijn vrouw langs een te koop staand monumentaal pand in Utrecht en ze waren op slag verliefd. De koop was dus snel gemaakt. De verbouwing duurde negen maanden en er kwamen vijftien containers met troep naar buiten. Nu is het huis van ruim driehonderd vierkante meter prachtig gerenoveerd en klaar voor de toekomst – duurzaam en wel.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met Aegon

Drie badkamers, twee keukens

Job en zijn vrouw kochten het monumentale pand uit 1888 van een dame van 93 die het per se wilde verkopen aan een gezin. Huisjesmelkers kregen geen kans, ook al zou het pand perfect zijn om er meerdere huizen van te maken. Maar wat moesten Job, zijn vrouw en twee kinderen met al die ruimte doen? Job: ‘Je kan zo’n huis maar één keer van top tot teen strippen, want idealiter hak je niet in muren voor bijvoorbeeld isolatie als je er woont. Dus we besloten het meteen goed te doen. We hebben drie badkamers en twee keukens laten maken, verspreid over vier verdiepingen. Misschien wat veel inderdaad, maar daardoor is beneden wel een opzichzelfstaande verdieping geworden. Daar is bijvoorbeeld ook een wasmachine-aansluiting, terwijl we daar geen gebruik van maken. Wellicht dat we voor deze etage in de toekomst een andere, geschikte bestemming vinden. Of misschien kunnen de kinderen er later wel wonen. Voor nu is het mijn werkruimte en de kinderen spelen er regelmatig.’

Groot avontuur

Hoewel Job en zijn vrouw allebei meteen verliefd waren op de gigantische woning hebben ze zich regelmatig afgevraagd waar ze in hemelsnaam aan waren begonnen. ‘Het was echt een avontuur. Het renoveren en verbouwen van een monumentale woning brengt voor veel mensen een negatieve associatie met zich mee, omdat het veel werk zou zijn of je tegen allerlei beperkingen aanloopt. Toch is mij dat alleszins meegevallen. Natuurlijk zijn er wel zaken waar je rekening mee moet houden – je mag bijvoorbeeld geen muren slopen en het aangezicht van het huis moet behouden blijven – maar daar is prima omheen te werken.’

Vooruitkijktip van Aegon: Aegon helpt je graag vooruit te denken. Door slimme keuzes nu, creëert je later meer financiële mogelijkheden. Ook als je samen met een aannemer je huis verbouwt. Denk in dat geval aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, mocht de verbouwing niet lopen zoals gepland.

beeld vtwonen Beeld

Mensen verklaarden ons weleens voor gek, dat we zo’n bouwval kochten.

Alles duurzaam

Op het huis zelf werd de hypotheek ingezet, de verbouwing en verduurzaming werden gefinancierd met de overwaarde van hun vorige huis. Ook konden Job en zijn vrouw aanspraak maken op verschillende subsidievormen, voor de verduurzaming van hun woning: ‘Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk vond om in die subsidiewereld te duiken. Het werkte bijna verslavend. Omdat we direct alles goed wilden doen, hebben we het groots aangepakt. Zo zijn alle muren, vloeren en het dak geïsoleerd. Ook maken we gebruik van stadsverwarming; we zijn helemaal van het gas afgestapt. En ook al mag je de ramen en kozijnen van een gemeentelijk monument niet veranderen, daar hebben we een isolerende oplossing voor gevonden met achterzetramen. Die plaats je aan de binnenkant in een eigen kozijn, tegen de huidige ramen aan. Hierdoor blijft het aanzicht van het huis hetzelfde, maar profiteer je wel van de isolerende werking. Daarnaast hebben we twaalf zonnepanelen op het dak liggen waarmee we zelfvoorzienend zijn. Hopelijk kunnen we op een gegeven moment deze energie opslaan in een grote accu waar we plek voor hebben in de kelder.

Vooruitdenktip van Aegon: Ga je ook verduurzamen? Denk vooruit en maak een plan voor de financiering van jouw duurzame project.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Top duo

Het meest trots is Job op het gehele project. ‘We hebben het toch maar mooi gefixt met zijn tweeën. Dat alles wat we hebben bedacht zo goed is uitgevallen, daar kan ik intens van genieten. Mensen verklaarden ons weleens voor gek, dat we zo’n bouwval kochten. Met de hulp van een geweldige aannemer hebben we nu echt een prachtig, futureproof huis.’

Aegon helpt vooruitdenken

Wil je ook verbouwen, verhuizen of verduurzamen? Aegon helpt je graag vooruit te denken, waardoor je met slimme keuzes nu meer financiële mogelijkheden voor later creëert. Het leven gaat immers alle kanten op. Juist daarom is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden en nu al rekening te houden met financiële kansen en tegenslagen. Je mogelijkheden voor straks beginnen met slimme keuzes vandaag. Of het nu gaat om je hypotheek, verzekeringen of het verduurzamen van je huis. Aegon noemt dat ‘vooruitdenken’ en daar helpen ze je graag bij. Zo kun jij je geldzaken goed regelen.

Bron: In samenwerking met Aegon

Lees verder onder de advertentie