Van het gas af in de keuken? Zo doe je dat (en dit kost het)

In samenwerking met Bosch Huishoudapparaten

null Beeld

Lente aan, gas uit. Met een warm zonnetje op het keukenraam kan de verwarming eindelijk weer een tikje lager. Nog meer besparen op je energierekening? Verruil de gaspitten voor inductie.

Lees verder onder de advertentie

Zonnepanelen op het dak, minder plastic gebruiken, vaker vegetarisch eten: duurzamer leven kan op talloze manieren. Oók hoog op het verlanglijstje (en vanaf 2050 zelfs verplicht) staat je huis helemaal gasvrij maken. Een flinke klus, maar er is één plek waar je meteen die eerste stap kunt zetten: in de keuken. Overstappen van koken op gas naar inductie is relatief eenvoudig en levert veel voordelen op. Gas erop... eh eraf, dus!

Zo werkt het

Nieuwe keuken op het oog? Inmiddels is 85 procent van de verkochte kookplaten een elektrische plaat en kiest meer dan de helft van de mensen voor inductie. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont: koken op inductie kan altijd. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk een nieuwe elektriciteitsgroep moet laten aansluiten in de meterkast. Geen nieuwe keuken, maar wel overstappen op een nieuwe kookplaat? Ook dat kan. Een Smart Inductieplaat van Bosch heeft een aansluitwaarde van 3680 Watt. Dat betekent dat hij werkt op een normaal stopcontact. Ideaal dus. Stekker erin, koken maar.

Veilig, snel en zo weer schoon

Koken op inductie is de meest energiezuinige manier van koken. Maar zo’n zwarte, glanzende plaat is óók bijzonder veilig. Geen open vlammen uit de kookplaat en dankzij het kinderslot lopen kindervingers ook geen enkel gevaar. Uitgekookt? Doekje erover en de plaat is meteen weer schoon. En dan kook je met inductie ook nog razendsnel. De kookplaat is namelijk in no time warm. Met de Move Mode van Bosch is koken bovendien heel makkelijk. Zo zijn er drie verschillende warmtezones, elk met een vooringestelde kookstand: koken, sudderen en warmhouden. Het enige wat jij hoeft te doen om de juiste bereidingswijze te kiezen is de pan te verplaatsen.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld

Koken wordt een eitje

En dat eitje is nóóit meer te zacht of te hard dankzij de ingebouwde timer. Wie kiest voor inductie, kiest namelijk ook voor allerlei technische snufjes. Klaar met veel te gare bloemkool of aangebrande risotto? De PerfectCook-sensor van Bosch houdt de temperatuur van de pan tijdens het koken in de gaten en past die automatisch aan. Yep, ideaal! Geen brommende afzuigkap meer boven je hoofd? Kies voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Ook fijn: met flexibele kookzones kun je de pan overal neerzetten.

Wat kost dat?

De prijzen van inductiekookplaten lopen uiteen van € 500 tot € 5000, afhankelijk van het formaat en de mogelijkheden – je kunt het zo gek maken als je wilt. Reken in totaal op zo’n € 800 voor de technische aanpassingen in de meterkast. Check tot slot of nieuwe pannen nodig zijn: niet elke pan is geschikt voor inductie. Houd een magneet tegen de bodem van de pan om te checken of-ie mag blijven. Blijft de magneet plakken, dan kun je de pan gewoon gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Meer weten over overstappen van gas naar inductie? Lees er meer over op de website van Bosch Huishoudapparaten.