WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Slim bezig: 4 tips voor de ideale keukenindeling

Niets leuker dan een nieuwe keuken uitzoeken. Maar naast mooi moet hij uiteraard ook praktisch zijn en passen bij jouw woonsituatie en -wensen. Want de een droomt van een luxe kookeiland, terwijl de ander zweert bij hoge kolomkasten. Daarom 4 slimme tips voor een ideale keukenindeling.

In samenwerking met Bruynzeel Keukens

1. Kleine moeite, groots effect

First things first: kijk naar de samenstelling van jullie huishouden en hoe het er thuis aan toegaat. Hoe groot is jullie gezin? En wordt er veel en uitgebreid gekookt? Dan zijn een grote koelkast, vriezer en voldoende opbergkasten zeker geen overbodige luxe. Maar misschien ben je meer van de less is more-aanpak en heb je niets aan al die kastruimte en wil je liever een tweede oven.

Sta ook stil bij hoe lang jullie zijn. Klinkt misschien gek, maar dat is ‘t niet. Ben je vrij lang, dan is een hoger werkblad een uitkomst (dag rugpijn!). Ben je kleiner? Neem dan niet te hoge bovenkasten. Niets vervelender dan dat er steeds een kruk aan te pas moet komen bij het pakken van een glas. Lang verhaal kort: al deze kleine verschillen in leefstijl maken een groot verschil bij de indeling van de ideale keuken.

2. Verdeel de keuken in vijf zones

In de keuken draait het natuurlijk om koken, maar je doet er nog veel meer. De handelingen die je hier verricht zijn in te delen in vijf keukenzones. Denk aan: voorraad (de plek voor koffiebonen, rijst, blikken groenten), opbergen (de ruimte voor borden, kopjes, glazen en bestek), spoelen en afval (de zone voor de kraan, spoelbak, vaatwasser en afvalemmers), voorbereiden van het eten (de plek voor het werkblad, de keukentoestellen en kruiden) en tot slot koken en bakken (de kookplaat, oven, afzuigkap). De truc is om de keukenopstelling in te delen volgens deze vijf zones. Op die manier maak je een stuk efficiënter gebruik van de keuken. Dat scheelt uiteindelijk tijd en energie. Wel zo makkelijk.

3. Een U-opstelling of toch een kookeiland?

Als de keukenzones in kaart zijn gebracht, begint het leuke werk. Welke opstelling past het best bij jullie huis én wensen. Houd je van lekker praktisch en heb je alles graag direct bij de hand, dan past een hoekkeuken goed bij jouw wensen. Droom je stiekem van een kleine bar in de keuken? Dan is een U-opstelling wellicht een slim idee. Of misschien wil je vooral veel werkblad en extra keukenkasten, hiervoor is een kookeiland ideaal.

4. Kies voor slimme kastindelingen

De perfecte keukenopstelling gevonden? Tijd om de kasten te gaan indelen. Worden het lades of toch deuren? Een hoge greeploze apothekerskast of liever een carrouselkast in de hoek? Alle opties hebben voor- en nadelen. Overweeg dus vooral wat jij belangrijk én mooi vindt, want het oog wil ook wat. Maak vervolgens gebruik van slimme oplossingen voor het indelen van alle lades en kasten. Denk hierbij aan een bestekbak, lademeenemer, afvalsysteem, antislipmat of kruidenrekje. Zo zorg je dat de nieuwe keuken niet alleen mooi, maar vooral ook heel handig in gebruik is.

Aan de slag!

Ook je eigen keuken praktisch indelen en kun je wel wat hulp gebruiken? Bij Bruynzeel Keukens hebben ze een handige keukenplanner. Hiermee ontwerp je online in een aantal stappen de ideale keukenopstelling aan de hand van jouw wensen. Meer inspiratie nodig? Ook daarvoor zit je goed bij Bruynzeel Keukens. Maak online een moodboard of ga langs in een van de showrooms voor persoonlijk advies van een van de specialisten.

nog meer: Samenwerking