Pak je belastingaangifte slim aan met deze tips

beeld vtwonen Beeld

Het huis verbouwen, voor het eerst samenwonen of de hypotheek op pauze zetten. Het leven zit vol veranderingen. Die veranderingen kunnen gevolgen hebben voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarom: 6 handige tips van de Belastingdienst, die je helpen bij het invullen.

Lees verder onder de advertentie

Doe voor 8 mei aangifte of vraag tijdig uitstel aan.

In opdracht van de Rijksoverheid

Tip 1: Alle gegevens verzamelen

Bij het controleren en aanvullen van de belastingaangifte zijn er verschillende documenten en gegevens nodig. Bijvoorbeeld je DigiD, BSN, rekeningnummer, jaaropgaaf, jaaroverzichten van bankrekeningen en de WOZ-waarde van de woning. Op de website van de Belastingdienst staat een handig overzicht ter voorbereiding.

Tip 2: Benut aftrekposten

Kocht je een huis of wijzigde de hypotheek? Dan mag je onder voorwaarden kosten voor de financiering en betaalde hypotheekrente aftrekken. De belangrijkste voorwaarde is dat de lening gebruikt is voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van het huis. Ook sommige uitgaven, zoals zorgkosten, opleidingskosten voor werk en eenmalige kosten bij de aankoop van een woning, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de te betalen inkomstenbelasting mogelijk lager uit. Of je krijgt geld terug. Altijd fijn! Check daarom altijd even op belastingdienst.nl/aftrekposten van welke aftrekposten jij gebruik kunt maken.

Tip 3: Doe samen aangifte

Heb je een fiscale partner, bijvoorbeeld omdat je bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap hebt of samen een woning hebt gekocht waar je allebei staat ingeschreven? Dit kan voordelen hebben, omdat de aftrekposten in de aangifte verdeeld mogen worden. Hierdoor betaal je waarschijnlijk minder belasting, of krijg je meer geld terug. Je kunt dan ook samen aangifte doen. Dat scheelt tijd en is gemakkelijker doordat de aangifte maar één keer doorlopen hoeft te worden. Ook is het eenvoudiger te zien welke verdeling voor jullie het voordeligst is.

Ben je gescheiden? Ook dan kun je er voor kiezen om over het jaar van scheiden nog één keer als fiscale partners samen aangifte te doen.

Tip 4: Betaalpauze voor de hypotheek?

Let dan extra goed op bij het doen van de aangifte. Kon je vanwege de coronacrisis tijdelijk de hypotheek niet betalen? Dan maakte je in 2020 met een geldverstrekker, meestal de bank, misschien afspraken over een betaalpauze. Je betaalde dan een periode geen of minder rente en aflossing. Dit kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Controleer of dat voor jou het geval is. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Tip 5: Controleer goed en vul waar nodig aan

Veel gegevens in de aangifte heeft de Belastingdienst al vooraf ingevuld. Denk aan gegevens over inkomsten en bankgegevens. Het is belangrijk de vooraf ingevulde gegevens goed te controleren en aan te vullen, zeker als er voor jou iets veranderde in 2020. Bijvoorbeeld door de coronacrisis. Voor meer informatie en tips kun je kijken op belastingdienst.nl/aangifte.

Tip 6: Zoek hulp als dat nodig is

Hulp nodig bij de belastingaangifte? Dat kan. Je kunt bij verschillende instanties terecht. Óók bij de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/hulp vind je de mogelijkheden voor hulp bij jou in de buurt. En kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor meer informatie.

Bron: In opdracht van de Rijksoverheid

Lees verder onder de advertentie