Koopwoning? Deze tips wil je weten voor de belastingaangifte

beeld vtwonen Beeld

De hal opknappen, woonkamer restylen of verbouwen voor meer ruimte. In huis is altijd wat te doen! Maar maak als huiseigenaar óók tijd voor je belastingaangifte. 5 slimme tips van de Belastingdienst voor iedereen met een koophuis.

Lees verder onder de advertentie

In opdracht van de Rijksoverheid

1. Eenmalige aftrekposten

Vorig jaar een huis gekocht? Of veranderde de hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing? Dan kun je de kosten die je maakte voor de financiering eenmalig aftrekken. Zoals de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, notariskosten voor de hypotheekakte en de financieringskosten voor een bouwdepot. Er zijn ook eenmalige kosten die niet aftrekbaar zijn, bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. Meer weten? Ontdek op de website van de Belastingdienst alles over aftrekposten voor huiseigenaren.

2. Hypotheekrenteaftrek

Naast kosten die je eenmalig mag aftrekken, is de rente die je betaalt over de hypotheek – onder voorwaarden – jaarlijks aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Belangrijkste voorwaarde is dat het bedrag dat je leent, gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. De aftrek van de hypotheekrente zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Let wel op: verkocht je een woning met overwaarde en kocht je in 2020 een nieuwe woning? En heb je de overwaarde niet gebruikt voor de nieuwe woning maar voor dat bedrag een lening afgesloten? Dan kun je de rente over die lening niet aftrekken. Ga naar belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie.

3. Betaalpauze voor de hypotheek

Kon je vanwege de coronacrisis tijdelijk je hypotheek niet betalen? Dan maakte je in 2020 met een geldverstrekker, meestal de bank, misschien afspraken over een betaalpauze. Je betaalde dan een periode geen of minder rente en aflossing. Dit kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Alles hierover ontdek je op de website van de Belastingdienst.

4. Verhuur eigen woning

Verhuurde je in 2020 tijdelijk (een deel van) je eigen huis? Dat leverde misschien een leuke bijverdienste op. Houd er wel rekening mee dat je belasting moet betalen over het met de verhuur verdiende bedrag. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/koopwoningonder ‘huis verhuren’.

5. Fiscaal partnerschap

Kocht je samen een woning en sta je daar allebei ingeschreven? Dan zijn jullie fiscale partners. Dit kan voordelen hebben, aangezien de aftrekposten samen verdeeld mogen worden. Hierdoor betaal je minder belasting, of je krijgt geld terug. Je kunt dan ook samen aangifte doen. Dat scheelt tijd en is gemakkelijker, omdat je de aangifte maar één keer hoeft te doorlopen. Ook is eenvoudiger te zien welke verdeling het voordeligst is.

Aangifte controleren en aanvullen

Veel van de gegevens in de aangifte zijn vooraf ingevuld. Denk aan gegevens over inkomen en bankgegevens. Het is belangrijk de ingevulde gegevens goed te controleren, zeker als er voor jou iets veranderde in 2020. Bijvoorbeeld door de coronacrisis. Voor het onderdeel eigen woning is het slim om de toelichting bij de vragen in de aangifte goed te lezen.

Meer weten?

Ga naar belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie over het hebben van een eigen huis en de belastingaangifte. Ga belastingdienst.nl/aangifte voor informatie over de aangifte. Wil je hulp bij je belastingaangifte? Dat kan. Op belastingdienst.nl/hulp vind je de mogelijkheden.

Bron: In opdracht van de Rijksoverheid

Lees verder onder de advertentie