Samenwerking

In 5 stappen naar een goed geregelde verbouwing

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Grootse plannen om te verbouwen? Dan zijn er een aantal zaken die je op orde wilt hebben. Want, trust us: dat scheelt een hoop tijd, geld én frustratie. Wij zetten de 5 belangrijkste to-do's op een rij.

Lees verder onder de advertentie

In samenwerking met BrandMR

1. De juiste aannemer

Ga op tijd op zoek naar een betrouwbare aannemer en vraag altijd minimaal 3 offertes op. Check ook bij vrienden, familie en collega's of zij iemand kennen die ze aanbevelen. Kies een aannemer die aangesloten is bij een keurmerk, zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg. Wanneer de aannemer failliet gaat neemt een ander de verbouwing over. Zo'n vangnet zorgt ervoor dat je met een zeker gevoel het verbouwproces instapt. Betaal daarnaast nooit grote bedragen vooruit, maar hooguit 10 procent bij aanvang van het project. Is er een vergunning nodig voor de verbouwing? Dan is het verstandig om eerst de vergunning te regelen, voordat je een aannemer inschakelt.

2. Maak het officieel

Hoewel veel verbouwingen zonder vergunning kunnen, is het verstandig dit altijd eerst bij de gemeente te checken. Blijkt er toch een vergunning nodig? Houd er dan rekening mee dat de aanvraag van een vergunning zo'n zes tot acht weken duurt. Als er buren zijn die bezwaar willen maken, duurt het mogelijk nog langer. Ook is er voor het plaatsen van een container voor bouwafval soms een vergunning nodig. Slim dus om dit ruim op tijd te regelen. Verbouwen zonder vergunning, terwijl die wel nodig is? Niet doen. Je kunt hiervoor een flinke boete krijgen. Zonde!

Lees verder onder de advertentie

3. Begroot de klus

Zet alle wensen voor de verbouwing op papier en zoek uit hoeveel alles kost. Een badkamer verbouwen? Zoek online naar kranen, tegels of complete badkamers en ontdek hoe duur jouw smaak eigenlijk is. Dit geeft een goed en realistisch beeld van de verbouwingskosten en voorkomt vervelende verrassingen achteraf. Vergeet daarbij niet om een potje onvoorziene kosten aan te leggen. Want hoe goed het financiële plan ook in elkaar zit, er zijn altijd onvoorziene kosten. Denk aan de parkeerkosten van de aannemer of het gebruik van extra materiaal. Ons advies? Reserveer hier 5 tot 10 procent van het gehele budget voor.

4. Een goede buur

Goede band met de buren? Dat wil je natuurlijk wel zo houden. Voorkom onnodige frustraties en breng ze op tijd op de hoogte bij een verbouwing. Het kan natuurlijk voorkomen dat er iets gebeurt tijdens de verbouwing waar je samen niet uitkomt. Schakel in dat geval juridische hulp in. Prijzig? Hoeft niet.

Zo schakelde Maris uit Haarlem de hulp in van BrandMR, nadat haar woning enorme schade opliep door de renovatie, (asbest)sanering en het funderingsherstel in het huis naast dat van haar. Tijdens de maandenlange werkzaamheden werd de situatie voor Maris onhoudbaar. Scheuren in de muren, gesprongen leidingen en lekkages, aanhoudend geluidsoverlast en vloerverzakkingen zorgden ervoor dat het woongenot ver te zoeken was. De juridische bijstand van BrandMR kwam dus als geroepen en Maris werd succesvol bijgestaan. Extra fijn: geen uurtje-factuurtje of verrassingen achteraf, omdat BrandMR vaste prijzen hanteert.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

5. VVE? Krijg ze mee

Wie in een appartement woont, heeft vaak te maken met een VVE. In dat geval moet er (soms) toestemming komen voor de verbouwing, maar bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van een sleutelkluis bij de voordeur. De VVE kijkt naar de constructieve veiligheid en eventuele hinder voor andere bewoners en geeft op basis daarvan toestemming.

In je recht

Tijdens de verbouwing behoefte aan juridische hulp? BrandMR biedt toegankelijke juridische hulp mét de inzet van een advocaat. Geregeld in vier eenvoudige stappen voor een vaste prijs. Zo weet je bij een juridisch geschil direct wat de kansen en kosten zijn.

Lees verder onder de advertentie

Bron: In samenwerking met BrandMR