WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een duurzame kerst: 3 tips voor het diner

Met een goed gevoel aanschuiven aan de kerstdis? Pak het dit jaar zo duurzaam mogelijk aan. Dat begint natuurlijk bij de kerstboom, maar zeker ook aan tafel. Van tafellaken tot de wijn: zo genieten jullie van een (h)eerlijk diner tijdens een duurzame kerst.

In samenwerking met Neleman

2017-12, Sjoerd Eickmans, Moniek Visser

Oh, denneboom

Bij kerst hoort natuurlijk een kerstboom. Maar erg duurzaam is zo’n spar of Nordmann in huis nu niet bepaald. Adopteer dit jaar eens een kerstboom. Na het uitzoeken van de boom verzorg je ‘m met liefde thuis en geniet je samen van de feestdagen. In januari breng je hem weer terug en wordt de boom in een bos geplant. Zo is-ie niet voor niets gekapt en belandt de boom niet op zo’n ellendig hoge stapel afgedankte kerstbomen. Het jaar erop kun je je adoptieboom weer ophalen en optuigen. De perfecte duurzame kerst.

Natuurlijk chic

Duurzaam decoreren kun je leren. En de kersttafel op een natuurlijke manier aankleden, is makkelijker en mooier dan je denkt, dus laat die glitterslingers vooral links liggen. Kies in plaats daarvan deze duurzame kerst voor een paar mooie dennentakken, wat eucalyptus en een stuk lint. Steek een paar takken en eucalyptus bij elkaar, knoop het lint erom met een strik en leg op elk bord een bosje. Helemaal in kerststijl en deze decoratie ruikt ook nog eens heerlijk. Combineer met transparante flessen waarin je een dennentak of wat eucalyptusblad stopt. Steek in de flessenhals een vegan kaars voor nog meer sfeer op tafel.

Deze decoratie ruikt ook nog eens heerlijk.

Win-win!

Proosten voor het milieu

Zelfs proosten tijdens het kerstdiner kan op een duurzame manier, door biologische wijnen te serveren. Of je nu vlees, vis of een vegetarisch of veganistisch feestmaal serveert, er is altijd een biologische wijn die erbij past. En dat is veel beter voor het milieu. Er worden voor deze wijnen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor je met elke slok mee werkt aan een betere biodiversiteit. En dat zorgt er weer voor dat de bijen het ook beter hebben. Bovendien is deze wijn nog voller van smaak dan de niet-biologische variant. De druiven die voor de biologische wijnen worden gebruikt, zijn namelijk echte krachtpatsers. Ze moeten harder werken om gezond te blijven, waardoor ze kwalitatief fantastisch zijn. En dat proef je – de wijnen hebben meer finesse en mooiere zuren.

Ho, ho, ho, merry kerstdiner

Neleman laat zien dat het prima mogelijk is om betaalbare en tegelijk kwalitatief hoogstaande wijn te maken. Al hun wijnen – wit, rood, rosé en mousserend – zijn 100% biologisch en vegan friendly. Van licht fruitig wit tot krachtig mediterraan rood. Perfect dus voor een biologisch, duurzaam kerstdiner. Voor elk gerecht is er een bijpassende wijn. De wijnen van Neleman zijn online verkrijgbaar via www.neleman.org, maar ook bij Jumbo, Hema en diverse wijnspeciaalzaken.

Wijn- en spijsadvies

Sta je ook weleens voor het wijnschap, al twijfelend welke wijn te kiezen? Bij Neleman Academy kun je op een laagdrempelige manier meer leren over (biologische) wijn, zodat je makkelijker je weg weet in de supermarkt of bij de slijter. En wil je voor het kerstdiner nog wat extra advies over wat te schenken bij elk gerecht, dan staat oprichter van Neleman en zelf wijnboer, Derrick Neleman klaar voor gratis wijn- en spijsadvies via neleman.org/vtwonen Geef door wat er dit jaar op het kerstmenu staat en hij laat je weten welke Neleman-wijn hier bij past. Proost! Op een fantastisch (h)eerlijk kerstdiner!

Geen 18. Geen alcohol

nog meer: Samenwerking