WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wég tocht en zonlicht: deze gordijnstof isoleert het best

Isolerende gordijnen zijn zowel in de zomer als winter ideaal. Ze brengen sfeer in huis en houden fel zonlicht en tocht buiten. Alle gordijnen zijn in een bepaalde mate isolerend, maar de ene stof net iets meer dan de andere. Wij vertellen welke gordijnstof het beste isoleert.

rolgordijn

Isolerende gordijnen

Raamdecoratie is niet alleen super sfeervol, het is een onmisbaar onderdeel van je huis. Gordijnen zorgen voor een fijne akoestiek, een warm gevoel en een prachtige, diffuse lichtinval in de kamer. Daarbij zorgen ze voor een behaaglijk gevoel in huis, letterlijk en figuurlijk. Met de juiste, isolerende gordijnstof blokkeer je tochtige ramen en kan de verwarming mogelijk een graadje lager. Zo bespaar je op stookkosten. En ‘s zomers houden isolerende gordijnen het zonlicht tegen en het huis lekker koel. Ideaal!

LEES OOK

7x de mooiste gordijnen voor in huis 

Hoeveel isoleert een gordijn?

Nu vraag je je misschien af: hoeveel isoleert een gordijn precies? Dat verschilt per gordijn, maar over het algemeen kun je volgens Milieucentraal met goede raambekleding die je sluit zodra het donker wordt, een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen.

Gordijnen met een extra voering

Sommige soorten gordijnen isoleren beter dan andere. Vooral gordijnen voorzien van een extra voering hebben een isolerende werking. Vergelijk die voering met dubbelglas: de ruimte tussen de glasplaten zorgt voor de isolerende werking. Zoek daarom vooral naar verduisterende gordijnen. Hoe dikker het materiaal is, hoe warmer jij het in huis zult hebben! 

Gordijnen in een donkere kleur zoals marineblauw of zwart zijn prachtig zijn in een klassieke of industriële woonkamer. Ook in een donkere slaapkamer kan het oogstrelend mooi zijn. Wil je een luxe tintje? Kies dan een velours stof. Ga je voor een landelijke stijl, dan zijn verduisterende gordijnen van natuurlijke stoffen in een natureltint juist een aanvulling.

Plisségordijnen

Wil je de allerbeste isolatie? Dubbele plisségordijnen leveren de meeste energiebesparing op. Sommige hebben zelfs een speciale warmtereflecterende, aluminium coating. Hoe werkt dat dan? Nou, als je plisségordijnen naar beneden doet, ontstaat er lucht tussen verschillende ‘plooien’. En dat heeft een isolerende werking. Ook fijn aan een plisségordijn is de moderne, luxe uitstraling. De bedieningskoorden blijven uit het zicht en de plooien geven een stoer effect.

Variëren met raambekleding

Natuurlijk kun je ook voor meerdere soorten raambekleding kiezen. Door met laagjes te werken, creëer je een isolerend effect. Afhankelijk van het weer of de stemming kun je zo het raam in meer stof hullen of juist uitkleden. Combineer bijvoorbeeld een rolgordijn met royale overgordijnen. Door te spelen met verschillende kleuren maak je het eigen en passend bij jouw interieurstijl. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Laat je inspireren door de vtwonen-collectie gordijnen op maat.

Nog een paar tips voor goede isolatie:

  • Zorg ervoor dat de gordijnen zo goed mogelijk aansluiten rond het raam. Zo maakt tocht geen kans.
  • Heb je een radiator onder het raam? Hang de gordijnen niet over de verwarming heen.
  • Vooral bij enkel glas kan goed isolerende raamdecoratie veel verschil maken.

LEES OOK

Gordijnen kiezen in 4 stappen

Gordijnen shoppen…

nog meer: raamdecoratie