Gordijnen kiezen in 4 stappen

beeld vtwonen Beeld

Raambekleding is misschien wel een van de belangrijkste, maar ook moeilijkste aankopen van je hele interieur. De juiste gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen versterken de sfeer in een ruimte en laten meubels en kleuren nog mooier uitkomen. Sta je op het punt om nieuwe gordijnen te kiezen, dan helpt dit stappenplan je op weg.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Stap 1: Bepaal de functie

Gordijnen zijn er in verschillende soorten transparantie met elk hun eigen functie:

  • Vitrage, dat voornamelijk het licht filtert en de inkijk van buitenaf tegengaat.
  • Inbetweens, een variant die minder licht doorlaat dan vitrage, maar doorschijnender is dan overgordijnen zijn.
  • Overgordijnen, gordijnen met een speciale, verduisterende coating die ervoor zorgen dat een ruimte verduisterd wordt. Overgordijnen worden vaak gecombineerd met vitrage. Gordijnen zijn ideaal om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Is dat belangrijk, dan is kiezen voor wat dikkere gordijnen een belangrijk.

Stap 2: Kies de stijl

De stijl van jouw interieur is bepalend voor de keuze van de stof en de kleur van de gordijnen die je gaat kiezen. Heb je bijvoorbeeld een klassiek interieur, dan zijn zware stoffen in donkere kleuren mooi. Ga je voor een basic stijl, dan zijn linnen gordijnen in natureltinten juist een echte aanvulling. Twijfel je of je de juiste keuze maakt voor jouw interieur, doe dan de woontype-test.

Stap 3: Bepaal de maat

Als je zelf wilt opmeten hoe groot de gordijnen moeten worden, bepaal dan vooraf een aantal dingen:

  • Wil je de gordijnen van het plafond tot aan de vloer, of tot aan de vensterbank?
  • En als je ze tot aan de vloer wilt hebben, betekent dat dan voor jou tot 1 cm boven de vloer, precies tot aan de vloer, of wil je de gordijnen slepend op de vloer? In dat laatste geval tel je 5 centimeter op bij de afstand van het plafond tot de vloer.
  • Hang je de gordijnen straks op aan een rail of aan een roede? De roede hangt een stukje onder het plafond. Wil je de gordijnen wel laten aansluiten op het plafond of moeten ze tot aan de roede komen?
  • Gebruik je de gordijnrail die er al hangt? Dan kun je die opmeten voor de breedte van de gordijnen. Tel daarbij 10 centimeter op, zodat de gordijnen goed kunnen sluiten.
  • Daarnaast is de breedte afhankelijk van het soort plooi dat je kiest. Voor een dubbele plooi is meer stof nodig dan voor een enkele plooi. Als je online gordijnen bestelt, kun je in het programma eenvoudig aangeven welk soort plooi je wilt, dan wordt automatisch berekent hoeveel extra stof je nodig hebt.
  • Als laatste moet je nog bepalen waar de gordijnen sluiten. Precies in het midden, kies je juist voor één gordijn dat je aan een kant van de kamer ophangt, of heb je misschien een smal en een breed gordijn nodig?

Stap 4: Zoek het ophangsysteem uit

Kies je voor een rails, of hang je de gordijnen liever aan een roede? Wie voor rails kiest, kan aan de gordijnen verstelbare haken laten zetten. De haak kun je in kleine stapjes in hoogte verstellen, waardoor je – ook als het plafond een beetje scheef loopt – ervoor kunt zorgen dat het gordijn recht hangt. Heb je een roede? Dan laat je gordijnringen plaatsen, waardoor het gordijn heel eenvoudig op de roede te hangen is.

Nieuw in de vtwonen collectie

De vtwonen collectie is uitgebreid met prachtige kant-en-klaar gordijnen die je in een handomdraai inkort tot de juiste lengte. Ben je op zoek naar maatwerk? Dat kan! Bestel je gordijnen via KARWEI en stel zelf je (vouw)gordijn samen. Daarnaast hebben we rolgordijnen, plisségordijnen en houten jaloezieën aan de collectie toegevoegd. Ben je nieuwsgierig geworden? Hier vind je alle informatie over de vtwonen raamdecoratie.

Bron: in samenwerking met Trendiy

Lees verder onder de advertentie