WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10 dingen die je moet weten over raambekleding

Een handig overzicht van weetjes en tips over raambekleding, gordijnen, rolgordijnen en shades. De mogelijkheden zijn oneindig! Wij vertellen je alles wat je moet weten over raambekleding, zodat het kiezen van raamdecoratie opeens een stuk makkelijker wordt.

Slaapkamer inspiratie
Lichte slaapkamer inspiratie met beige gordijnen, een beton look muur en houten vloer

1. Vooroordelen

Over raambekleding bestaan veel vooroordelen. Zo krijgen veel mensen de kriebels van rolgordijnen en associëren zij jaloezieën met sfeerloze kantoorpanden. Maar niets is minder waar!

Er zijn namelijk veel verschillende soorten raambekleding mogelijk. Gemaakt van zachte stoffen, verkrijgbaar in honderden kleuren, verduisterend of slechts tegen inkijk, kamerbreed of op maat gemaakt voor een schuin zolderraam. Voor elk soort raam is er raambekleding te vinden.

2. Passend

Zoek raambekleding die past bij de aard en bouw van je huis. Een jaren dertig woning? Mooie vouwgordijnen geven sfeer en warmte en zijn dus zeker geschikt. Nieuwbouw met een moderne inrichting? Denk aan rolgordijnen waarbij je zelf de hoeveelheid lichtinval kiest, voor een perfecte combinatie van privacy en licht op elk tijdstip van de dag.

3. Kleur bekennen!

Veel mensen neigen naar veilig wit bij het kiezen van raambekleding. Maar durf ook voor kleur te gaan. Dit maakt je interieur namelijk spannend. vtwonen heeft een eigen collectie raamdecoratie in een breed pallet van kleuren, zoals rolgordijnen, jaloezieën, kant-en-klaar gordijnen en plisségordijnen.

donkere slaapkamer inspiratie
rotan stoel met wit schapenkleed en donkerbruine kleuren in de kamer
lichte eetkamer
Lichte eetkamer inspiratie met ronde houten eettafel en houten vloer en zwarte hanglamp

4. Tocht

Heb je enkel glas of last van tocht in huis? Hang dan gordijnen op die gevoerd zijn. Doordat ze dikker en zwaarder zijn, houden ze tocht tegen, maar krijgen ze ook een steviger uiterlijk.

5. Persoonlijk

Maak de raambekleding persoonlijk en uniek. Bijzondere borderranden of brede zijbiezen, uitgevoerd in een andere stof, zorgen ervoor dat je gordijnen een persoonlijk tintje krijgen en net even anders dan anders zijn. Er zijn tegenwoordig vele mooie afwerkingen mogelijk.

6. Op de grond

Met gordijnen die op de grond hangen, accentueer je de hoogte van de ruimte. Ook geeft het een wat rijkere uitstraling.

lichte werkkamer
lichte werkkamer met houten bureau en zwarte stoel
blauwe werkkamer
lichte werkkamer met een blauw gordijn en stoel en houten bureau

7. Raambekleding in de badkamer

Raamdecoratie kan ook gewoon in de badkamer! Er zijn verschillende producten met een speciale coating tegen vuil, vocht en bacteriën. Ook handig voor de keuken, waar raamdecoratie sneller vies en vet wordt.

8.  Help, inkijk!

Mooi, hoge grote ramen. Maar wat doe je tegen inkijk, zonder dat je lichtinval verliest? Top Down/Bottom Up shades van Luxaflex zijn de uitkomst.

9. Een schuin (zolder)raam?

Er zijn verschillende producten die op het draai/kiepraam worden bevestigd. Ideaal, want zo bespaar je ruimte en kun je het ’s avonds toch donker maken.

10. Rolgordijn

Een rolgordijn hoeft niet standaard te zijn. Er zijn namelijk tegenwoordig hele mooie rolgordijnen die net even anders zijn. Zoals rolgordijnen met een print, patroon of tekst.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees dan ook eens deze artikelen over gordijnen. Bekijk ook alle raamdecoratie in de vtwonen shop.

nog meer: raamdecoratie