Lamellen: welke kies je en waar moet je op letten

beeld vtwonen Beeld

De juist raambedekking kiezen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Ga je voor gordijnen, plisségordijnen, shutters of, zoals ze in de volksmond weleens genoemd worden, lamellen? Hoewel dit laatste type raambedekking al een tijd bestaat, kun je de plank er flink mee misslaan. Wij zorgen dat je wél raak slaat.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn lamellen? En wat zijn jaloezieën?

Lamellen zijn feitelijk de losse stroken die gezamenlijk een jaloezie vormen. Een jaloezie wordt regelmatig een Luxaflex genoemd, terwijl dit eigenlijk een merknaam is. In de praktijk worden lamellen, jaloezieën en Luxaflex door elkaar gebruikt. Recentelijk zijn daar nog shutters aan toegevoegd: een houten versie van de jaloezie. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: de lichtinval in huis regelen bijdragen aan de sfeer van een woning.

Welke lamellen kies je?

Welk type raamdecoratie je kiest, hangt af van het type raam, de ruimte waar ze komen te hangen, het kleurpalet van de rest van het interieur en natuurlijk je eigen smaak. Zo doen horizontale lamellen van kunststof in een neutrale kleur het altijd goed voor brede ramen in een huiskamer of slaapkamer. Ze zijn nauwelijks trendgevoelig en makkelijk op maat te maken. Ga je voor een industriële stijl, dan komen aluminium lamellen beter uit de verf.

Verticale lamellen: wel of niet?

Verticale lamellen kunnen het interieur maken of breken. Kies je voor een witte variant die van het plafond tot de grond hangt, dan kan het interieur al snel iets wegkrijgen van een suf kantoor. Maak ze onderdeel van het interieur, zodat ze het pronkstuk van de ruimte worden. Ga bijvoorbeeld voor houttinten in een warme omgeving of voor volledig zwart in een minimalistische ruimte. Een praktisch voordeel van een verticale variant is dat ze minder stof opvangen dan de horizontale en daardoor minder onderhoud nodig heeft.

Ben je er nog niet over uit of lamellen de juiste optie voor jou zijn? Lees deze 10 tips en weetjes over raambekleding.

De nieuwkomer: shutters

Houten lamellen, ook wel shutters genoemd, zijn de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Niet zo vreemd: de houten latten zijn in alle kleuren en diktes verkrijgbaar en laten zich makkelijk aanpassen in elk interieur. Pak groots uit met dikke latten die van het plafond tot de vloer lopen of kies voor een subtiele variant met smalle latten in een zachte kleur. Ook voor woningen met niet-standaard ramen zijn shutters een fijne oplossing.

Hoe maak je lamellen schoon?

Vooral horizontale jaloezieën vangen aardig wat stof op. Als je dit niet regelmatig afstoft, wordt het steeds lastiger om ze schoon te krijgen. Een plumeau, een stofdoek of stofzuiger met opzetstuk will do the job. De leifheit jalousetta jaloeziereiniger is een voorbeeld van een praktische tool die speciaal ontwikkeld is om tussen smalle ruimtes te stoffen. Voor een paar euro heb je er al een. Niet tijdig gestoft? Dan zul je met een sopje aan de slag moeten en dat is net zo lastig als dat het klinkt. Lamellen van stof kun je het beste meepakken met de stofzuiger.

Bron: Foto: vtwonen Weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 6 | fotografie Barbara Kieboom | styling Marianne Luning

Lees verder onder de advertentie