Kreukvrije gordijnen zonder te strijken? 5 makkelijke tips

Lichte slaapkamer inspiratie met beige gordijnen, een beton look muur en houten vloer Beeld vtwonen 2019
Beeld vtwonen 2019

Het is aan te raden om gordijnen een keer per jaar te wassen. Dat je opziet tegen de enorme strijkklus daarna snappen we maar al te goed. Hoe fijn zou het zijn als je gordijnen kreukvrij uit de wasmachine kunt halen? Met deze tips kom je aardig in de buurt van die kreukvrije gordijnen, zonder dat daar een strijkbout bij aan te pas komt.

Lees verder onder de advertentie

1. Lees de wasvoorschriften

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook als het gaat om het wassen van gordijnen. Het is algemeen bekend dat gordijnen vaak niet goedkoop zijn, dus het zou zonde zijn als je ze om zeep helpt door ze op het reguliere wasprogramma te wassen. Wat je kunt doen is de gordijnhaken verwijderen. Vervolgens is het belangrijk om het label met de wasvoorschriften te lezen. Zitten de labels niet meer aan de gordijnen, was ze dan voor de zekerheid op 30 graden. Zo weet je zeker dat ze niet vier keer kleiner uit de wasmachine komen. Pro-tip: wil helemaal zeker van je zaak zijn? Achterhaal dan de stof van de gordijnen en zoek op hoe je deze het best kunt wassen.

2. Gebruik milde wasmiddelen voor kreukvrije gordijnen

Vul de wasmachine voor ongeveer een derde van het maximaal toegestane gewicht. Op die manier hebben de gordijnen meer beweegruimte, waarmee je onnodige kreukels voorkomt. Gebruik weinig wasmiddel en wasverzachter en kies altijd de meest milde variant. Zo voorkom je dat de stof lelijk wordt.

3. Centrifugeer kort of helemaal niet

Centrifugeren veroorzaakt de meeste kreukels in het wasproces. Probeer dit te vermijden. Voor kreukvrije gordijnen kun je het best centrifugeren op maximaal 600 toeren. Heb je gordijnen van een dunne stof, zet dan de centrifugestand helemaal uit.

Lees verder onder de advertentie

4. Hang gordijnen nat op

Als je de gordijnen niet centrifugeert, komen ze kletsnat uit de wasmachine. Geen paniek, dit is juist de bedoeling. Haal de gordijnen voorzichtig uit de wasmachine en hang ze meteen weer op hun plek. Vergeet ze niet eerst in de plooi te hangen en er een emmer onder te zetten zodat ze kunnen uitlekken. Het gewicht van het water trekt de stof strak, waardoor kreukels geen kans maken. Zet een deur of raam open zodat het water kan verdampen. Dit is dus een ideale oplossing om kreukels tegen te gaan.

5. Lekker sproeien voor kreukvrije gordijnen

Zijn de gordijnen dik van stof of heb je geen zin in gedoe met emmers, dan kun je ze ook benevelen na het drogen. Dit doe je bijvoorbeeld met een plantenspuit. Door meerdere keren per dag wat water op de stof te sprayen, zorg je voor kreukvrije gordijnen.

Bron: Beeld: vtwonen 2019 | vloeren en gordijnen collectie

Lees verder onder de advertentie