WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

3x handige tips bij het kiezen van budgetproof gordijnen

Gordijnen vormen een belangrijke onderdeel van het interieur: ze houden het zonlicht buiten en zorgen voor privacy en een warme, huiselijke sfeer. Wanneer het woonbudget beperkt is, dan kan het best lastig zijn om een heel huis te voorzien van mooie raamdecoratie. Wij geven een paar budgetproof tips, zodat het kiezen van gordijnen betaalbaar én leuker wordt.

vtwonen 13-2020 | Gordijnen
Gordijn op maat in stof Cosy kleur 1166, per meter € 31,99. M.m.v. extravert.nl (stoel met leer van Paulistano), basiclabel.nl (bijzettafel Pebble), hkliving.nl (hanglamp, vaas, object in vensterbank, mok op voet), loods5.nl (mok, vaas in kast, mand, grijs object, terra kom), wonderwallstudios.com (ingelijst kunstwerk). Overig privébezit.

Woondoel

Raamdecoratie in meedere lagen is prachtig, maar niet altijd haalbaar bij een kleiner budget. Het is daarom handig om per ruimte het woondoel te bepalen. Mag de zon voorzichtig de kamer in schijnen? Of moet het juist zo donker mogelijk zijn? Inbetweens en transparante gordijnen zorgen voor een natuurlijke lichtinval, maar blokkeren het zicht van buiten naar binnen. Verduisterde gordijnen houden al het licht buiten en zijn fijn voor in de slaapkamer. Door bij ieder woondoel het perfecte gordijn te zoeken is één laag vaak voldoende.

LEES OOK
Alle soorten gordijnen én hun functie op een rij

Kant-en-klaar

Vaak betaal je bij gordijnen ook een groot deel voor de service. Superfijn wanneer alles netjes wordt opgemeten, op maat wordt gemaakt en soms zelfs wordt opgehangen, maar wanneer je deze service links laat liggen, kan het een hoop geld schelen. Kant-en-klare gordijnen zijn gelukkig in steeds meer soorten en maten te verkrijgen, zoals de collectie van vtwonen met soepelvallende gordijnen in neutrale kleuren. Ook Made heeft een collectie fijn geprijsde gordijnen in luxueuze stoffen zoals ribfluweel. Hebben!

Omdat de maten bij gordijnen nog weleens voor verwarring kunnen zorgen, sommen we een paar handige tips voor je op:

  • Let goed op of je één deel koopt of een set van twee gordijnen, scheelt letterlijk de helft.
  • De maten die worden genoemd zijn meestal per gordijn.
  • De maten zijn altijd exclusief de plooien. Reken voor een enkele plooi ongeveer 1,5 tot 2x de breedte die je nodig hebt en voor een dubbele plooi 2 tot 2,5x.
  • Gordijnen zijn makkelijk in te korten met strijkband.

Luxe uitstraling

Budget-varianten hoeven er niet altijd goedkoop uit te zien. De stof is heel bepalend voor de uitstraling, dus bestel van te voren een stofstaal of ga langs in de winkel om de stof te voelen en voor het licht te houden. Let ook op dat de gordijnen niet te kort zijn, maar perfect op de grond hangen of zelfs een stukje over de grond slepen. En mochten ze zichtbaar zijn, ga dan voor een mooie roede of gordijnrails. Al deze details zorgen samen voor een volwaardige look van budgetproof gordijnen.

nog meer: raamdecoratie