WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Deze gordijnen houden het best de warmte binnen

Als het buiten kouder wordt, wil je de warmte binnen natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. Zeker nu de gasprijzen de pan uitrijzen. Er zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen. Een daarvan is het ophangen van de juiste gordijnen, want die houden de warmte binnen. Ook fijn als je nog enkel glas hebt! 

zithoek antiek inspiratie
Antieke tegelkachel Harrie van Gennip. De fauteuils zijn erfstukken. Jas eigen ontwerp voor Studio Wunderbar. Vloerlamp Falcon Dutchbone. Gordijnen zelfgemaakt.

Kunnen gordijnen isoleren?

Gordijnen kunnen zeker bijdragen aan het binnenhouden van de warmte in huis. Het ligt er dan wel aan voor welk soort gordijn je kiest. Hang gordijnen daarnaast nooit voor de verwarming, omdat dit de warmtetoevoer belemmert. Je wilt de warmte juist binnenhouden, niet weghouden. Doe de gordijnen meteen dicht als het donker begint te worden en houd ze de hele nacht gesloten. Gordijnstof wordt namelijk warmer dan glas, waardoor het binnenshuis met gesloten gordijnen een stuk aangenamer aanvoelt. Daarnaast houd je ook een deel van de tocht tegen. Met de juiste gordijnen kun je dus heel wat besparen op de stookkosten. Misschien kan de verwarming zelfs wel een graadje lager…

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn toppers als het aankomt op het binnenhouden van warmte. Dankzij de dubbele stof en de kleine luchtkamers hebben ze een extra isolerende werking. Je pakt het helemaal goed aan door voor een plisségordijn met aluminium coating te kiezen. Dit zorgt voor een nog hogere isolatiewaarde. Ook fijn: in de zomer houden deze gordijnen de warmte juist tegen.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen bevatten vaak een coating die naast een verduisterende werking ook een isolerende functie hebben. Verduisterende gordijnen heb je allerlei soorten en maten. Mocht je voor verduisterende rolgordijnen kiezen, zorg dan dat deze perfect aansluiten op het raam. Daar kun je voor zorgen door een rails aan weerszijden van het raam te plaatsen. Zo houd je de warmte extra goed binnenshuis.

LEES OOK
Raamdecoratie afstemmen op iedere ruimte in huis: zó doe je dat

Zwaargewicht

Zware gordijnen van een dikke stof zorgen bijna vanzelfsprekend voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Sommige gordijnen hebben zelfs een thermische coating die extra isolerend werkt. Je zou ook kunnen overwegen om zware gordijnen te plaatsen voor bijvoorbeeld de voordeur. Misschien wat ouderwets, maar het houdt wel de warmte binnen. Daarnaast geven zware gordijnen een extra chique look omdat ze door het gewicht altijd mooi en strak op hun plaats vallen. 

Rolluiken

Als je rolluiken hebt, kun je overwegen deze eerder te sluiten dan gebruikelijk. Of misschien überhaupt te plaatsen. Bij het invallen van de avond kun je de luiken het best zo snel mogelijk dichtdoen. Wanneer je de aluminium lamellen volledig afsluit, krijg je een soort buffer van lucht tussen het raam en het rolluik. Dit heeft een isolerende werking waardoor je dus eigenlijk de isolatiewaarde van het glas verhoogt. 

nog meer: raamdecoratie