Checklist voor het plaatsen van een binnenraam
In een donkere woning snak je soms naar een beetje daglicht, maar om daar nu een hele muur voor op te offeren… Een binnenraam kan de oplossing zijn voor meer licht en sfeer in huis. Want dat ene doorkijkje naar de keuken, hal of woonkamer zorgt ook voor verbinding. Dit moet je weten als je zelf aan de slag gaat met het plaatsen van een binnenraam.
Waarom een binnenraam?
In een hokkerig huis waar je alle muren op zijn plek wilt houden omdat je de kamers echt nodig hebt, zijn binnenramen een slimme oplossing. Je scoort er meer daglicht mee, het werkt optisch vergrotend en je krijgt meer verbinding tussen de ruimtes én de bewoners. Licht en zicht naar buiten werken mee aan een gezonder binnenklimaat. En bij een raam hoef je niet meteen te denken aan een flink formaat, je sorteert ook al effect met een klein venster. Dat kleine beetje extra zonlicht geeft al veel meer energie.
Van glas-in-lood tot melkglas
Een raam is niet per definitie een vierkant of rechthoek met doorzichtig glas, er is veel meer mogelijk. Kijk goed naar de sfeer en de stijl van het huis om te ontdekken wat erbij past. Een jaren 30 huis wordt nog mooier van een binnenraam van glas-in-lood of een rasterwerk zoals we kennen van oude paneeldeuren. Een industrieel interieur profiteert enorm van een stoer binnenraam met donkere, stalen kozijnen. Wanneer je de interieurstijl goed bewaakt, lijkt het alsof het raam er altijd al heeft gezeten.
LEES OOK
Welke interieurstijl past bij jou?
Checklist
Of je nu zelf aan de slag gaat met het plaatsen van een binnenraam of deze klus uitbesteedt, het is goed om een aantal zaken te weten:
- Bepaal altijd eerst of het om een draagmuur gaat of niet. Is dit niet het geval, dan kan er niet veel fout gaan.
- Soms heb je een vergunning nodig om in een draagmuur deels te verwijderen, dit verschilt per gemeente. Via het Omgevingsloket kun je checken hoe dit in jouw specifieke geval zit.
- Bij een draagmuur is het belangrijk om een constructieberekening te laten maken, ook voor een klein raam. Dit is jouw verantwoordelijkheid en niet die van de aannemer.
- Kies je een raam op maat, schakel dan een timmerman in voor de kozijnen. Een echte klusser kan het ook, maar bij twijfel kun je dit vakwerk beter uitbesteden.
- Wil je je huis met een binnenraam vooral extra charme en sfeer geven? Ga dan eens snuffelen bij een handel in oude bouwmaterialen.
- Wanneer het raam wordt geplaatst in een slaapkamer of andere ruimte waarin je ook privacy wilt hebben, dan kun je kiezen voor mat glas. Zo heb je wel meer licht, maar zit je niet meteen in the picture. Patroonglas behoort ook tot de mogelijkheden, dit is het zogenaamde bergjes- of spinnewebglas.
- Kies altijd voor gehard veiligheidsglas, ook als er geen kinderen in huis wonen. Zelf kun je ook een keer ongelukkig terechtkomen en het raam raken.
- Dubbelglas is in principe niet nodig voor een binnenraam, maar kan wel handig zijn als je wilt dat er zo min mogelijk geluid de kamer binnendringt. Voor een slaap- of werkkamer is dit het overwegen waard. Zorg voor een zo breed mogelijke spouw tussen het glas, want hoe meer lucht tussen de ramen, hoe minder geluid er doorheen komt.
Bron: beeld: vtwonen 05-2021 | productie Taverne agency | styling & tekst Mari Strenghielm | fotografie Anna Malmberg