WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Samenwonen: van twee huizen naar één huis

Jullie hebben besloten om samen te gaan wonen. Hartstikke leuk! Maar er zijn ook drempels. Want jullie hebben allebei nog een woning. En qua woonstijl verschillen jullie compleet van smaak. Deze checklist helpt jullie op weg.

jaren-vijftig-bed-slaapkamer

Kopen of huren?

Bedenk van tevoren of je samen wilt kopen of huren. Misschien heeft één van de twee al een koophuis. Of misschien wel alletwee. En willen jullie nu huren? In dat geval moet er één of meer woningen worden verkocht. Of je trekt samen in het koophuis van één van beiden.

Samenlevingscontract, partnerschap of trouwen?

Of jullie nu gaan kopen of huren. Het is belangrijk om helder in kaart te brengen: wie wat inbrengt. Dit voorkomt veel gedoe mochten jullie onverhoopt ooit uit elkaar gaan. Maar kies je dan voor een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of willen jullie misschien liever trouwen? Dit is totaal afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Een notaris kan hier het beste over adviseren.

Knap het huis op naar jullie smaak

Jullie hebben het huis van jullie dromen gevonden. Maar er moet nog wel wat aan gebeuren. Knap het huis dan samen op naar jullie smaak. Zo wordt het écht jullie plek.

Richt het samen in

OK, jullie verschillen van woonstijl. Maar dat betekent niet dat jullie samen niet een mooie nieuwe woonstijl kunnen creëren. Als je gaat samenwonen zul je concessies moeten doen. Ga het gesprek aan zodat je van elkaar weet welke spullen echt dierbaar zijn. Neem deze spullen mee. En vervang de rest voor nieuwe, samen aangeschafte meubels en accessoires. En wat je over hebt, breng je naar de kringloop. Wil je inspiratie opdoen, kijk doen hoe de stylisten wekelijks twee smaken samenbrachten in het tv-programma vtwonen.

Dilemma: één van de twee huizen verkoopt niet, en nu?

Jullie zijn gaan samenwonen in één van jullie koophuizen, maar krijgen het andere huis niet verkocht. Hypotheekadviseur Focco van der Waal heeft hiervoor de volgende tips:

  1.  Zorg voor een buffer zodat je de tijdelijke dubbele lasten even kunt uitzingen. In principe moet dit lukken omdat je voor je samenwoonde ook twee huishoudens had.
  2. Ga met je hypotheekverstrekker in gesprek. Vraag of je het leegstaande huis zolang mag verhuren. Normaal gesproken gaan hypotheekverstrekkers hier niet mee akkoord, maar door de leegstandwet is dit soms toch mogelijk.
  3. Gebruik huuropbrengsten voor extra aflossing. Het kan zijn dat de geldverstrekker verlangt dat de huuropbrengsten of een gedeelte daarvan worden gebruikt om de lening te verlagen.

glazen-stolp-insecten donkere-hal-opbergen

Lees ook

Bron: in samenwerking met Obvion
Bron beeld: vtwonen binnenkijker

nog meer: Overig