Van straat gestolen
De in Parijs wonende kunstenaar Alphonse Mucha werd van de ene op de andere dag wereldberoemd. In 1894 krijgt de kunstenaar de opdracht van zijn leven: een affiche voor Gismonda, een Franse theaterproductie. Mucha beeldt Sarah levensgroot af, als een soort goddelijke verschijning tussen zwierige lijnen en bloemen. Niet veel later domineerde Mucha's typische stijl, 'Le style Mucha', het straatbeeld van Parijs volledig. Het geheim van zijn succes? Deze kunst was vernieuwend, maar tegelijk sierlijk en tijdloos. Zo was de Franse hoofdstad in die tijd een soort openluchtmuseum: dit affiche was zelfs zó populair dat het van straat werd gestolen.
Art Nouveau
De reclameposters werden als verzamelitems in interieurs over de hele wereld opgehangen en ingelijst. Le style Mucha is later synoniem geworden voor wat in Frankrijk Art Nouveau genoemd wordt. In Nederland wordt het dit Nieuwe Kunst genoemd, maar staat het ook bekend als de slaoliestijl. In Duitstalige gebieden wordt de stijl ook wel Jugendstil genoemd. Populair is Mucha's werk nog steeds: meer dan een eeuw later zie je de posters nog steeds in woonkamers over de hele wereld.
LEES OOK
Binnenkijken in een benedenhuis in een art nouveau pand in Antwerpen
Van The Rolling Stones tot Pink Floyd
Het bekende werk van Alphonse Mucha is nu te bewonderen in Kunstmuseum Den Haag. En niet alleen dat: de tentoonstelling 'Alphonse Mucha, Art Nouveau in Parijs' geeft ook een inkijkje in het Parijs van toen. Door spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw en het kleurrijke glas van Émile Gallé en Moser & Sohne uit dezelfde periode zie je hoeveel invloed Mucha had op de Art Nouveau stijl. In de jaren zestig werd het werk van Mucha herontdekt door de flowerpower popcultuur, te zien in de ontwerpen van concertposters en platenhoezen van onder meer Woodstock, Martha & The Vandellas, The Rolling Stones en Pink Floyd. Ook die stukken zijn nu te zien in de stad achter de duinen.
Meer weten?
Benieuwd naar de tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag? Klik hier voor tickets en meer info. Volwassenen betalen zestien euro voor een kaartje, jongeren en houders van een museumkaart, Rotterdampas of Rembrandtpas mogen gratis naar binnen. Lees je hoe je het museum (in verband met wegwerkzaamheden) nu het beste kunt bereiken met de auto en met het openbaar vervoer.
En wil je van dit uitstapje direct een compleet dagje uit maken? Bezoek ook deze woonhotspots in Den Haag.
Bron: Copyright © 2021 Mucha Trust