WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Klaar met de donkere dagen? Breng het licht terug in huis

Het duurt nog even voordat we de donkere dagen weer achter ons kunnen laten en dat kan flink wat impact hebben op je gemoed. Want als je werkt tijdens kantoortijden, dan blijven er maar weinig vrije uren met daglicht over. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het licht terug in je huis én humeur te brengen.

Metamorfose van Fietje in vtwonen Weer verliefd op je huis, licht huis met eettafel

Begin bij de basis

Een donkere kleur op de muur kan een ruimte sfeer geven, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor minder licht. Grote oppervlakten in een huis, zoals de wanden en het plafond, weerkaatsen het meeste licht. Ben je gevoelig voor sombere, donkere dagen? Kies dan voor een neutrale, lichte kleur voor de muren en het plafond. 

Laat het licht binnen

Hartstikke leuk al die accessoires en planten op de vensterbank of voor het raam. Maar wist je dat ze ook licht tegen kunnen houden? Wanneer je meer licht in de winterperiode wilt, zorg er dan voor dat je planten of meubels die voor het raam staan voorlopig even een ander plekje geeft. 

Heb je een voor- of achtertuin? Check dan ook of je meer licht zou kunnen creëren door de haag een flinke snoeibeurt te geven. 

Licht, lichter, lichtst

Ook meubels kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid licht in je woning. Hoe lichter de meubels, hoe lichter het in huis wordt. Denk bijvoorbeeld aan glazen bijzettafels: ze zijn niet alleen de trend van nu, glazen meubels laten ook nog eens extra licht door. Maar ook spiegels aan de muur verrichten wonderen, vooral als je de spiegel op de muur tegenover een raam hangt.

Heb je zware en donkere gordijnen hangen? Dan kun je overwegen deze te vervangen door exemplaren die lichter zijn én meer licht doorlaten. Ook grote, donkere vloerkleden kunnen veel licht opslokken.  

Lichtpuntjes

Een voordeel van de donkere dagen: je maakt het ’s avonds al snel gezellig met kaarsen en extra lampen. Waarschijnlijk is de verlichting op de plekken waar je veel komt al dik in orde, maar kijk eens goed rond: in welke donkere hoeken zou je meer licht kunnen gebruiken? Een lichtplan voor deze ruimtes kan hierbij helpen en investeer ook in staande lampen of wandlampen.

Tip: plaats naast de lamp een glimmende accessoire en je zorgt direct voor veel meer lichtinval.

nog meer: Licht in huis