WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het is de donkerste dag van het jaar: 4x zo creëer je meer licht in huis

Het is officieel de donkerste dag van het jaar: de dag waarop het slechts zeven uur en drie kwartier licht is. Heb je sowieso moeite met het gebrek aan daglicht in het najaar? Met deze snelle manieren verlicht je zowel je huis als hopelijk je humeur. En nee, voor meer licht in huis heb je niet per se meer lampen nodig.

beddengoed kussen
Headboard gemaakt van duurzame kurken wandtegels, 30×60 cm per m² € 24,50 (24kurk.nl). Messing mobile Lappalainen € 250,-, wandlampen van Santa & Cole € 220,-, beker van Hasami Porcelain € 26,-, beddengoed van biologisch katoen van Midnatt, 220×240 cm € 120,-, matrashoes van Linge Particulier € 160,-, gestreept kussen van Linge Particulier, 40×40 cm € 44,95 (pantoufle-design.nl). Linnen plaid € 139,-, linnen kussens Nutmeg 50×50 cm € 45,-, bruin kussen 50×50 cm € 45,-, roze kussen 50×50 cm € 45,- (bymölle.com). Schilderij Fant, prijs op aanvraag (sukha.nl). Roze marmeren schaal vanaf € 49,95, marmeren kubussen vanaf € 29,95 (stonedmarble.com Fresco kalkverf op de muur in kleur Coffee Cream, per liter € 44,90 (pure-original.nl). Koraal privébezit.

Lichte kleuren op de muur

Een donkere kleur op de muur kan een ruimte sfeer geven, maar het zorgt tegelijkertijd voor minder licht. Grote oppervlakten in een huis, zoals de wanden en het plafond, weerkaatsen het meeste licht. Ben je gevoelig voor sombere, donkere dagen? Kies dan voor een neutrale, lichte kleur voor de muren en het plafond. 

Vensterbanken en ramen vrijmaken

Hartstikke leuk al die accessoires en planten op de vensterbank voor het raam, maar ze kunnen ook aardig wat licht tegenhouden. Als je binnen meer licht wilt in de winterperiode, zorg er dan voor dat je planten of meubels die voor het raam staan voorlopig even een andere plek geeft. 

Heb je een voor- of achtertuin? Check dan ook of je meer licht zou kunnen creëren door de haag een flinke snoeibeurt te geven. 

witte woonkamer vloerkleed
Fauteuil, 176x100x74 cm (bxdxh) € 599,-, bank € 999,- (sofacompany.com). Gordijnen gemaakt van linnen stof Brera Lino in kleur Calico, Putty en Oyster van Designers Guild, per meter € 86,- (wva.nl). Vloerkleed van Linie Design € 700,-, witte bijzettafel van Pols Potten € 294,99, vloerlamp van Ferm Living € 679,- (vtwonen.nl). Wollen plaid € 119,-, keramieken theepot € 25,99, wit kussen € 39,99 (zarahome.nl). Witte keramieken vaas € 29,99 (hm.com). Witte keramieken mok € 22,90 (letoile.store). Geometrische vaas en schaal op voet prijs op aanvraag (julyadrichem.com). Handgemaakte bolletjeskaars, set van drie € 45,- (sukha.nl). Witte porseleinen vaas € 87,-, vloerkleed aan wand € 630,-, witte keramieken mok met ongeglazuurde onderkant, set van twee € 27,- (bolia.com). Betonnen bijzettafel € 450,- (lanena-home.com). Witte keramieken schaal € 44,95 (urbannatureculture.com). Overig privébezit.

Gevoelig voor sombere, donkere dagen? Kies voor neutrale, lichte kleuren op de muren en het plafond

Lichte of glazen meubels en spiegels

Ook meubels kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid licht in een woning. Hoe lichter de meubels, hoe lichter het optisch in huis wordt. Denk bijvoorbeeld aan glazen bijzettafels: ze zijn niet alleen de trend van nu, glazen meubels laten ook extra licht door. Ook spiegels aan de muur verrichten wonderen voor de lichtinval, vooral als je de spiegel op de muur tegenover een raam hangt.

Heb je zware en donkere gordijnen hangen? Dan kun je overwegen deze te vervangen door exemplaren die lichter zijn én meer licht doorlaten. Ook grote, donkere vloerkleden kunnen veel licht opslokken.

Goed geplaatst licht in huis

Een voordeel van deze donkere dagen: je maakt het ’s avonds al snel gezellig met kaarsen en extra sfeerlampen. Waarschijnlijk is de verlichting op de plekken waar je veel komt al dik in orde, maar kijk eens goed rond: in welke donkere hoeken zou je meer licht kunnen gebruiken? Een lichtplan voor deze ruimtes kan hierbij helpen. Investeer ook in staande lampen of wandlampen en zeker in led-lampen, om de energierekening niet veel hoger te maken dan-ie al is.

Tip: plaats naast de lamp een glimmend accessoire en je zorgt direct voor veel meer lichtinval.

Deze producten raden we aan voor licht in de duisternis

nog meer: Licht in huis