WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De mooiste wandlampen om kunstwerken mee te belichten

Omdat het winter is, is verlichting momenteel extra belangrijk. Qua hanglampen, staande lampen en tafellampen weten we vaak al snel wat voor ons de beste optie is, maar bij andere lampen met een specifiek doel hebben we misschien iets meer hulp nodig. Wat als je bijvoorbeeld op zoek bent naar wandlampen om kunstwerken mee te belichten? Scroll snel verder.

wandlampen | vtwonen special tiny houses | woonkamer van appartement in het centrum van Parijs met de bank in de muur kast met lamp rood vloerkleed en webbing krukken
Blauwe verfkleur Mid Medici Blue, beige verfkleur Maya en kaki verfkleur Dark Stone, alles Ressource. Hanglamp Paloma Le Monde Sauvage. Wandlampen Atelier Areti. Kunstwerken op wandplank Claire Kito voor Galerie Peinture Fraîche. Kussens en salontafel Caravane. Vloerkleed Kilims Ada. Driepootkrukken Ailleurs Paris.

In de spotlight

Kunst is misschien wel het meest persoonlijke onderdeel van je interieur. Omdat je hiermee écht kunt uitpakken en je interieur een compleet andere sfeer kunt geven, wil je natuurlijk graag dat de kunst ook gezien wordt. Op de best mogelijke manier! Dit doe je door het op de juiste plek te hangen (op ooghoogte!) en het kunstwerk in de spotlight te zetten met een wandlamp of -spot. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een wandlamp uitkiest waarmee je een schilderij, poster, fotolijst of andere kunstwerk wilt belichten. Geen zorgen, we praten je bij.

LEES OOK
Dít is dus waarom kunst op ooghoogte moet hangen

Richtbaar

Wandlampen zijn er in alle soorten en maten, maar er zijn een paar elementen die van pas komen als je kunst wilt belichten. Ten eerste: je moet de lamp kunnen richten. Hiervoor werkt een draaibare spot het beste, maar gewone wandlampen (zoals deze van HAY) zijn vaak ook draaibaar en centreren het licht door middel van de kap.

Focus

De kunst moet uiteindelijk natuurlijk de show stelen, en niet de wandlamp. Zorg er dus voor dat de wandlampen die je kiest niet te opvallend zijn waardoor alle aandacht naar bij de kunst blijft. Kies een lamp met een simplistische vormgeving en houd het qua kleur bij wit of zwart. Je kunt de lamp ook verven in precies dezelfde kleur als de muur, zodat hij echt bijna helemaal wegvalt.

nog meer: Licht in huis