WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In 4 stappen naar een sfeervol lichtplan voor de woonkamer

Ga je voor spotjes of toch hanglampen? Een wandlamp of vloerlamp? En op welke plek dan? In de woonkamer is verlichting erg sfeerbepalend en het maken van een goed lichtplan mag dan ook niet onderbelicht blijven. Wij geven je een handig stappenplan voor een verlichtingsplan dat sfeervol en praktisch is.

lichte woonkamer

Waarom is een lichtplan zo belangrijk? 

Nu denk je misschien: waarom moet ik een lichtplan maken? Nou, lampen zijn ontzettend belangrijk voor de sfeer in huis en hebben een grote invloed op hoe wij een bepaalde ruimte ervaren. Te hard licht maakt flets en ongezellig, te weinig licht maakt donker en grauw. Eigenlijk is het maken van een lichtplan net zo belangrijk als de keuze van je keuken of de kleuren op de muur. Kortom, het lichtplan verdient het om in de spotlights te worden gezet!

Tip: In de cursus ‘Iedereen een vtwonen droomhuis’ leren de vtwonen stylisten je alles wat je wilt weten om met je interieur aan de slag te gaan. Inclusief een module over het maken van een lichtplan!

Wanneer maak je een lichtplan?

Heb je verhuis- of verbouwplannen, dan is het handig om in een vroeg stadium al een lichtplan te maken. Zo kunnen de elektrapunten meteen op de juiste plekken aangelegd worden en eventuele spots in plafond of wand ingebouwd worden.

Een lichtplan maken voor de woonkamer: stap voor stap

Maar een lichtplan kun je ook in je huidige woonkamer nog onder de loep nemen. Misschien wil je dat ene donkere hoekje al een tijdje aanpakken of dat bijzondere schilderij in de spotlights zetten. Onderstaande stappen helpen je daarbij.

Stap 1: teken een plattegrond

Begin met het tekenen van een plattegrond van de woonkamer. Op welke plekken staan meubels en hangt wanddecoratie? Geef ook aan waar stopcontacten en aansluitpunten zitten.

Vervolgens zet je op de plattegrond welke activiteiten waar plaatsvinden. Waar ga je lezen, tv kijken, eten en werken?

Stap 2: de basisverlichting

Nu is het tijd om het lichtplan te maken. De eerste stap hierin is vanzelfsprekend de basisverlichting. Dit zijn de lampen die jij als eerste aanzet wanneer je de woonkamer binnenloopt. Een plafondlamp is hiervoor het meest geschikt. Dit kunnen inbouw- of opbouwspots of losse lampen zijn. 

Een paar tips:

  • Een dimbare lamp waarbij zowel de helderheid als de lichtkleur kan worden aangepast, is ideaal. Zo bepaal je zelf de sfeer! 
  • Let bij de basisverlichting op de lichtsterkte. Het moet de ruimte voldoende verlichten met zo min mogelijk schaduwwerking. 
  • Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In deze handige video over basis- en praktische verlichting laat stylist Femke zien hoe je een goede basis neerzet voor een functioneel lichtplan.

Stap 3: praktische verlichting

Teken vervolgens de functionele verlichting in de plattegrond. Deze verlichting wordt vaak vergeten in de woonkamer. Natuurlijk denk je in de woonkamer vooral aan sfeervolle, gezellige lampen (zie de stap hierna) en toch is praktische verlichting ook belangrijk. Een leeslamp naast een boekenkast of een hanglamp boven de eetkamertafel bijvoorbeeld.

Een paar tips:

  • Goed leeslicht heeft minstens 60 watt. 
  • Functionele verlichting komt het beste tot zijn recht in een neutraalwitte lichtkleur (dus niet te warm). 
  • Denk ook aan dimmers, zodat de verlichting minder fel kan worden gezet.

Stap 4: sfeerverlichting

En ten slotte, misschien wel het belangrijkste onderdeel in de woonkamer: sfeerverlichting! Deze verlichting heeft niet direct de functie om de ruimte te verlichten, maar fungeert meer als eyecatcher. Denk aan een mooie wandlamp of een bijzonder lichteffect door middel van ledstrips. Ook kun je kiezen voor accentverlichting: zet bijvoorbeeld een mooi ornament in de spotlights of richt een spotje op de boekenkast. 

Een paar tips: 

  • Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In deze video over sfeerverlichting geeft stylist Femke tips voor een sfeervol, warm en gezellig lichtplan!
  • Een warmwitte lichtkleur werkt het best.
  • Dit is hét moment om je woonstijl door te trekken in de verlichting.

Watt betekent dat?

Bij het maken van het lichtplan, kom je vast veel termen als wattage, lumen en kelvin tegen. Wat betekent dat? Je leest hierover ook meer in alles over verlichting: van lampen tot lumen.

Het wattage van de lamp geeft aan hoeveel energie hij verbruikt. Hoe meer watt, hoe feller de verlichting. Ledlampen zijn energiezuinig en hebben een laag wattage.

Kelvin zegt iets over de lichtkleur. In de woonkamer wordt vaak gebruik gemaakt van een warmwitte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 kelvin. 

De lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Geadviseerd voor de woonkamer wordt zo’n 200 tot 300 lumen per vierkante meter.

Zelf doen of uitbesteden?

Dan rest nog de vraag: kun je zelf een lichtplan maken of beter laten uitbesteden? Als je bovenstaande stappen volgt, kom je gegarandeerd tot een mooi lichtplan. Maar door de vele variabelen die bij een goed plan komen kijken, kan het zeker geen kwaad om wat hulp in te schakelen. Of om je uiteindelijke plan te laten checken door een expert. Als de elektrapunten eenmaal zijn aangelegd, is het namelijk lastig om ze weer te verplaatsen.

nog meer: lampen en verlichting