De betekenis van kleur: dit doen ze met jou én het interieur
Kleuren doen wonderen voor het interieur. Ze bepalen de sfeer en ruimtelijkheid en elke kleurtint heeft weer een ander effect op je gemoedstoestand. Maar de perfecte kleur(en) kiezen is geen makkie. Zo pak je dat aan.
De producten op de foto komen uit de nieuwe vtwonen collectie.
Meer weten? Klik hier
Kleurencirkel
Als je de betekenis van kleur wilt begrijpen, is het handig om bij de kleurencirkel van Itten te beginnen. Nu denk je waarschijnlijk: wie is Itten? Deze Zwitserse kunstschilder maakte met een cirkel inzichtelijk welke kleurgroepen er zijn en wat de onderlinge verhoudingen zijn. Ook de warme tinten (rechts) worden van de koele tinten (links) onderscheiden. De cirkel bestaat uit drie onderdelen, van binnen naar buiten:
- De primaire kleuren
- De secundaire kleuren
- De tertiaire kleuren
“Als je de betekenis van kleur wilt begrijpen, is het handig om bij de te beginnen”
Combineren kun je leren: zo pas je de cirkel toe
Met behulp van deze cirkel zie je goed welke kleuren intuïtief bij elkaar passen. Loop je vast op kleurcombinaties? Pak dan deze cirkel erbij en probeer deze vier manieren om kleuren te combineren eens uit. Of lees hier verder over kleuren combineren.
- Harmonieuze kleuren
- Contrasterende kleuren
- Vloeken mag
- Ton-sur-ton
1. Harmonieuze kleuren
Kleuren die in de buitenste cirkel naast elkaar staan, vormen een rustig geheel: ze geven een tikkeltje spanning maar vallen elkaar ook niet af. Denk aan pastelblauw met lila of rood met roze.
2. Contrasterende kleuren
Kleuren die tegenover elkaar staan (de complementaire kleuren), zijn elkaars tegenpolen. Hier geldt een typisch geval van opposites attract. Groen met rood en oranje met blauw moet je smaak zijn, maar halen het beste bij elkaar naar boven. Een blauwe bank wordt bijvoorbeeld meer uitgesproken met een oranje kussen erop.
LEES OOK
Hoe je met de 60-30-10 regel een kleurrijk interieur in balans houdt
3. Vloeken mag
Oranje met roze, blauw met groen: lange tijd waren dit vloekende combinaties en zouden ze gevoelsmatig niet door één deur kunnen. Maar tegenwoordig hoef je je niet meer te laten tegenhouden door deze voorschriften. Neem marineblauw met botanisch groen: een match made in heaven.
4. Ton-sur-ton
Bij een ton-sur-ton-kleurpalet kies je één kleur die je in verschillende tinten laat terugkomen. Juist de variatie aan tinten is belangrijk, anders wordt het geheel te vlak. Beige, grijs of taupe zijn kleuren die vaak ton-sur-ton worden toegepast. Met aardetinten zoals bruin of terracotta breng je diepte aan.
Kleurenwijzer
Nu je weet hoe je kleurcombinaties maakt, komt de volgende stap: wat doet kleur precies? Rood heeft een compleet ander effect op je stemming dan blauw (meer over deze stemmingseffecten van kleur lees je hier).
- Rood betekent energie, passie en vuur. Dat matcht goed in een kantoor, maar voor de slaapkamer is een heldere kleur rood wat onrustig.
- Oranje betekent vreugde, zonneschijn en frivool. De lustopwekkende kleur is perfect voor een eetkamer. Of gebruik oranje in de tuin, als contrast met het buitengroen.
- Geel betekent blij, springerig en geluk. Goed voor de keuken of accessoires, maar vaak te lichtgewicht voor een woon- of slaapkamer.
- Groen betekent kalmte, focus en natuur; alleen al het zien van deze kleur zorgt voor een rustige stemming. Groen past in elke ruimte. En gelukkig is er keuze genoeg; van mint en mos tot appel.
- Blauw betekent rationeel, vertrouwen en zelfverzekerd. Donkerblauw past erg goed in de slaapkamer, terwijl felblauw of lichtblauw prachtig kan in de badkamer of hal.
- Paars betekent spiritualiteit, rijkdom en luxe. Paars voelt extra luxe in de slaap- of woonkamer.
- Roze betekent romantiek, fris en vrouwelijk. Roze brengt een statement, maar kan zich tegelijkertijd goed aanpassen aan andere kleuren. Kies in de slaapkamer het liefst een warmroze kleur.
Jouw betekenis van kleur?
Nu je de combinatiemogelijkheden en kleureffecten hebt gezien, komt misschien wel de lastigste stap: welke kleuren passen bij jóu? Je kunt inspiratie halen uit de kleurentrends voor 2023, maar nóg belangrijker is het gevoel dat je krijgt als je thuiskomt. Wat voor betekenis moet kleur hebben?
Tips bij het kiezen
Een paar adviezen om dit ‘gevoel’ te achterhalen en bij de kleuren te komen die bij jou en je interieur passen:
- Kijk naar je kledingkast, Pinterestbord, schoenen of dat ene schilderij waar je zo blij van wordt. Leg de accessoires tegen de muur, op de bank of de grond en beeld je in hoe de kleur in het interieur zou staan.
- Stem de kleurtint af op de lichtinval in de ruimte. Bij weinig licht valt de kleur donkerder uit en kies je misschien beter een paar tinten lichter. Bij veel licht kan een pittige kleur juist weer fletser uit de verf komen dan bedoeld.
- Nog meer concrete hulp nodig bij het vinden van de juiste kleuren voor je interieur? In de vtwonen cursus Kleur in huis komt het aan bod.
Kleurrijke showstelers…
Bron: beeld 1: vtwonen catalogus 10-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 2: vtwonen 07-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 3: vtwonen 06-2022 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen | beeld 4: vtwonen 05-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Stan Koolen | beeld 5: vtwonen 04-2022 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | assistentie Krystel-Jane Robinson, Jamaine Festen | beeld 6: vtwonen 07-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 7: vtwonen 01-2022 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek