WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonidee: van keukenkastjes een unieke commode maken

Basic keukenkastjes kunnen prima omgetoverd worden tot dressoir of commode door ze te pimpen met plakplastic, verf of – zoals op de foto hieronder – een patroon dat je erin freest. Kijk de kunst af bij Martine en Youri die al hun creativiteit in een voormalig Rotterdams schoolgebouw stopten.  

ledikant babykamer kleur

Creatief gezin

Vanuit hun piepkleine huurhuis in Delfshaven zochten Martine en Youri naar een koophuis voor hun gezin, maar dat bleek een zware dobber met al dat overbieden. Totdat ze op Funda lazen over een oud schoolgebouw waarin zes woningen casco zouden worden opgeleverd tegen een vaste prijs. Voorwaarde was dat aspirant-kopers een woonplan moesten indienen; het project werd namelijk gevolgd door een klusprogramma op tv. Hun woonplan won glansrijk en sinds drie jaar wonen ze op de hoek van de school, aan het eind van een gang waar vroeger de klaslokalen op uitkwamen. 

‘Youri heeft een creatief beroep en ik ben geïnteresseerd in interieurdesign, dus we dachten: misschien kunnen we ons onderscheiden met het plan dat we maken’, vertelt Martine. En dat deden ze. Door het hele huis zie je de creativiteit van het stel terug. Zo ook in de babykamer van hun tweede zoon Izen waar ze zelf een unieke commode maakten.

lijnen commode wandplank

“Youri heeft een creatief beroep en ik ben geïnteresseerd in

interieurdesign”

Commode frezen 

Commodes zijn er in allerlei soorten en maten. Maar je kunt ook basic keukenkastjes inzetten om zelf een unieke commode mee te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de keukenkastjes van Ikea. Deze basic kastjes pimp je door er – net als Martine en Youri – zelf lijnen in te frezen met een freesmachine. Je maakt dan als het ware gleuven in het meubel waardoor een mooi lijnenspel ontstaat. 

Wil je liever zelf een commode maken in plaats van standaardkeukenkasten te gebruiken? Dat kan ook! Een fijn materiaal om bij het frezen te gebruiken is zachthout. Maar je kunt ook kiezen voor andere soorten hout: grenen, multiplex en MDF worden vaak gebruikt. Als je hardhout gebruikt, moet je iets langzamer te werk moeten. Je moet namelijk oppassen dat het hout en/ of het freesje niet verbranden. Om de lijnen in het hout te maken kun je verschillende freesjes gebruiken. In dit artikel lees je stap voor stap hoe frezen werkt.  

Shop kant-en-klare commodes

Behang, stickers en plakfolie

Een andere manier om van een simpele kast een unieke commode te maken, is door de kastjes te beplakken met behang, stickers op plakfolie.  

  • Met restjes behang maak je in een paar uur tijd een compleet nieuwe commode. Kies voor een rustige, subtiele kleur, mooie lijntekeningen of juist een gewaagde print. Ontdek hier wat voor soorten behang je kunt shoppen, welke prints je mee aan de slag kunt en wat voor materiaal je nodig hebt. 
  • Je geeft een commode ook een nieuwe look door stickers te gebruiken. Op Etsy vind je allerlei stickers die speciaal voor de meubels van Ikea zijn ontworpen.  
  • Wil je de commode beplakken met plakfolie? Tegenwoordig vind je veel soorten folie (online), zoals in de vtwonen shop. Lees hier meer handige tips voor het aanbrengen van plakfolie

Behang voor de babykamer

nog meer: kinderkamer inspiratie