Voor de kleine boekenwurm: 7x boeken opbergen in de kinderkamer

null Beeld vtwonen 04-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 04-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Een verhaaltje lezen voor het slapengaan is een fijn moment voor ouder en kind. Maar waar laat je alle kinderboeken? Want eigenlijk zijn ze té leuk om in een la of kast te stoppen. Van boekenrek aan de wand tot verrijdbare boekenkast: met deze zeven ideeën berg je alle kinderboeken stijlvol én praktisch op in de kinderkamer.

Lees verder onder de advertentie

1. Boekenplank in de kinderkamer

Met een boekenplank van hout kun je een lege muur in de kinderkamer opfleuren. Bovendien biedt zo’n plank ruimte voor de mooiste kinderboeken. Ga voor een basic inrichting en zet de boekjes naast elkaar met links en rechts een boekensteun. Tip: als je de boeken speels neerlegt en de voor- en achterkant afwisselt, krijg je een nonchalant effect.

Zoek je naar een meer unieke inrichting van een boekenplank? Combineer de boeken dan met een paar pronkstukken. Een belangrijke stylingtip hierbij is: less is more en wissel af in hoogtes. Presenteer een paar kinderboeken staand (met de kaften naar voren) en een paar boeken liggend. Plaats een fotolijstje, geboortekaartje of knuffel op een stapel boeken voor de finishing touch.

2. Boekenrek in de kinderkamer

Bang dat de hele kinderkamer straks vol met kasten staat? Met een boekenrek in de kinderkamer los je dit op. Deze letterbak is bijvoorbeeld een stuk speelser en dynamischer dan een dichte kast. Door de grote en kleine vakken is er ruimte voor alle formaten kinderboeken.

Lees verder onder de advertentie

Het leuke aan een rek is dat je de kinderboeken met de kaft naar voren kunt showen. Zo maak je van de boeken niet alleen voorleesmateriaal, maar ware eyecatchers. Hang een enkel boekenrek speels aan de wand (zoals dit exemplaar van hout) of ga voor een groter boekenrek zodat je een reeks kinderboeken kunt etaleren. Ben je een beetje handig of gek op klussen? Met dit zwevende DIY-tijdschriftenrek haal je een pronkstuk in de kinderkamer.

3. Een mini-boekenkast

Een reguliere boekenkast is misschien iets te veel van het goede in de kinderkamer. Bovendien is het wel zo leuk als je peuter zelf tussen de boekjes kan scannen. Een beetje zoals in de kinderafdeling van de bieb. Een lage boekenkast biedt dan oplossing. Zo’n kast nodigt uit tot lezen. Leg er een zacht vloerkleed onder en een speelgoedkist naast om er een gezellige speelhoek van te maken.

4. Zwevende boekenplanken

Creëer een beetje magie in de kinderkamer met zwevende boekenplanken, die je met behulp van dit stappenplan zelf maakt. Let wel op dat dit voornamelijk voor de sier is en iets minder praktisch voor kleine kinderen. Als kinderen de onderste boeken willen pakken, valt de stapel om. Hang de zwevende boekenplank daarom wat hoger. Daar kun je een paar dierbare boeken showen die je niet zo vaak leest.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld vtwonen 2019-13 | productie & styling Myla Griese | Fotografie: Louis Lemaire
Beeld vtwonen 2019-13 | productie & styling Myla Griese | Fotografie: Louis Lemaire

5. Ladekast

Gek op kinderboeken maar ook op een rustige en cleane kinderkamer? Dit dilemma los je op met een lage kistbank. Hier berg je de boeken netjes op in een lade, zodat ze uit het zicht zijn. Bovenop de kist is volop ruimte voor gezellige aankleding. Leg er een kleed op met een paar kussens en je creëert een perfecte leeshoek waar menig boekenwurm jaloers op is.

6. Kleurrijke kratten

Je komt ze vast weleens tegen op de markt: houten fruitkisten. Ze kunnen heel stijlvol in het interieur worden gebruikt. Geef ze bijvoorbeeld een vrolijk kleurtje en monteer er wieltjes onder voor een verrijdbare boekenkist. Stapelbare opvouwkraten zoals deze in lieve pasteltinten zijn ook erg geschikt als boekenopbergers.

Lees verder onder de advertentie

7. Een leeshoekje maken

Je kunt natuurlijk een stapje verder gaan door een leeshoek te creëren in de kinderkamer. Zo liggen de boeken altijd binnen handbereik en kan je kind in alle rust lezen. Zet bijvoorbeeld een kinderstoel of zitzak neer met een kleed eronder en een boekenrek ernaast. Een kinderbureau is een multifunctionele toevoeging en kan dienen als leestafel, speeltafel of knutseltafel. Wil je het ultieme, knusse leeshoekje maken? Zet een tipitent neer of hang een klamboe aan het plafond.

Bron: Beeld 1: vtwonen 04-2020 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | Beeld 2: vtwonen 2019-13 | productie & styling Myla Griese | Fotografie: Louis Lemaire