WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleine babykamer inrichten? Met deze 6 tips bespaar je ruimte

Wanneer er een kindje op komst is, wordt meestal de hobbykamer of logeerkamer omgetoverd tot babykamer. Lang niet altijd zijn er veel vierkante meters beschikbaar, met een kleine babykamer als gevolg. Gelukkig zijn er genoeg ruimtebesparende oplossingen om er een knusse en gezellige ruimte van te maken. Wij geven zes tips!

kinderkamer bed zwart

Kleine babykamer inrichten

Het inrichten van de babykamer is voor de meesten een superleuke klus, maar soms ben je relatief klein behuisd of heb je maar een minikamertje over in huis. Dat zorgt voor wat uitdagingen, want waar laat je alle meubels? En hoe zorg je voor sfeer en gezelligheid, zonder te veel tierelantijntjes? Geen zorgen: het hoeft niet altijd groot, groter grootst. Met 5 m2 en deze handige tips kom je al een heel eind en wordt een kleine babykamer inrichten een piece of cake.

Tip 1: pas op met poespas in een kleine babykamer

Het is erg verleidelijk om voor de babykamer meer te shoppen dan je nodig hebt. Schattige accessoires, een grote klamboe en een riante kledingkast waar al die lieve kinderkleertjes in passen, staan misschien op je verlanglijst. Maar vergis je niet, want een babykamer moet vooral praktisch zijn. Pas dus op met te veel poespas in de babykamer, vooral wanneer je weinig vierkante meters in te delen hebt. Het is een plek om tot rust te komen. Deze vier dingen heb je écht nodig: een ledikant, commode, kledingkast en fijne stoel (hoewel die laatste natuurlijk ook in de woonkamer kan staan).

LEES OOK:

Zo creëer je een knusse en sfeervolle plek voor jou en je baby

Tip 2: gebruik de wanden en het plafond

Als je weinig vierkante meters hebt in de babykamer, kijk dan omhoog: wat kun je nog toevoegen aan de muur of het plafond? Kies voor een hoge wandkast of gestapelde kisten waar je genoeg babyspullen in kwijt kunt. Ook handig zijn planken aan de muur waar je babykamerdecoratie zoals boeken, schoentjes en fotolijsten op uit kunt stallen. Extra tip: kies voor een wandplank met een kledingstang eronder. Helemaal ideaal is een opklapbare commode voor aan de muur. Hiermee bespaar je erg veel vloeroppervlak.

Tip 3: kies voor multifunctionele meubels

Hoe handig is het als meubels meerdere functies hebben? Er bestaan bijvoorbeeld ledikanten met een commode aan het hoofdeinde. Of wat dacht je van verschoningstafels waar een bad onder verstopt zit? Deze schuif je er gemakkelijk onder vandaan. Voor extra opbergruimte kies je voor een ledikant met lades eronder. Een opbergbank werkt ook! Zo creëer je een leuke zitplek en heb je lekker veel opbergruimte.

Tip 4: ga voor lichte kleuren in een kleine babykamer

Lichte en neutrale kleuren zorgen voor een rustige basis en een ruimtelijk effect in een kleine babykamer. Donkere kleuren en drukke behangprints maken daarentegen knus. Kies dus het liefst voor een lichte kleur op de muur. Lichtblauw, leemgroen en zachtgeel zijn prachtige opties voor de babykamer. Zorg ook voor een duidelijk kleurpalet. Kies één hoofdkleur en hoogstens twee accenten. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk af bij deze rustige babykamer met zachte kleuren.

Wil je toch graag een donkere kleur of donker behang op de muur in de babykamer? Een print met diepte, bijvoorbeeld van een bos, associeert je brein met ruimte. Leuk in een jungle babykamer! Donkere kleuren kun je doorvoeren in babykamerdecoratie, zoals een vloerkleed, plaid of dekbedovertrek.

Tip 5: zorg voor voldoende verlichting

Voldoende licht zorgt ervoor dat een kleine babykamer groter lijkt. Vooral daglicht is belangrijk; dit is niet alleen fijn voor jou wanneer je de baby verschoont, maar ook voor je kleintje. Weinig daglicht in de babykamer? Los dit op met een goed lichtplan. Een mooie hanglamp, wandlamp, nachtlamp en gezellig lichtsnoer boven het bedje geven meteen een goede sfeer. 

Tip 6: wees zuinig met decoratie

Natuurlijk mag de babykamerdecoratie niet ontbreken, óók niet in een kleine babykamer. Het is de decoratie die de babykamer tot een gezellige, knusse en stijlvolle plek maakt. De handigste plek voor accessoires is aan de muur. Zo maak je het gezellig, zonder dat je struikelt over allerlei spullen. Een vlaggenlijn, wandkleed, wandrek of mooie quote aan de muur bijvoorbeeld. Ook leuk: zet een houten ladder tegen de muur en hang hier kleertjes of dekentjes aan.

Moois voor de babykamer

nog meer: kinderkamer inspiratie