Italiaanse buikflessen tuin in Teramo Abruzzo Italie
bewoner(s): Olga Bibi Segaar & Maurizio De Siati
waar: Teramo Abruzzo Italie
soort tuin: Italiaanse buikflessen tuin
oppervlakte: ongeveer 50 meter
grondsoort: steen aarde
ligging: zuiden
beplanting: Olijfboom, Sier laurier, liguster boom, lavendel
tips: Vaak staan de groene flessen Damigiana in de schuur van oude huizen op het platteland
Ik kom uit Den Haag maar woon in Italie op de grens van de Marche en Abruzzo, een verrassende, mooie streek in midden-Italië. Met ruige ongerepte natuur, mooie zandstranden, middeleeuwse steden, eeuwenoude kerken en kastelen. Samen met mijn man, die architect is bezoeken we oude huizen op het platteland voor restauratie, in de schuur komen we dan vaak vergeten buikflessen tegen onder een dikke laag stof. De antieke Damigiana hebben een andere hals dan de latere flessen en vaak zie je luchtbellen in het glas zitten. Het woord Damigiana komt van het Franse "Dame Jeanne" . Er wordt gezegd dat koningin Giovanna I van Napels (1326-1382) als bescherming tegen een stortregen haar toevlucht zocht in de werkplaats van een glasblazer. Terwijl de koningin wachtte tot het ophield met regenen, was ze geïntrigeerd door het proces van het maken van glazen flessen en vroeg om er een zelf te mogen maken. Volgens de legende blies de koningin zo hard dat ze een fles blies met een inhoud van ongeveer 10 liter. Ter ere van het bezoek van de koningin, doopte de meester-glasblazer dit type fles als "Dame Jeanne" en startte een nieuw product dat nog steeds gebruik wordt.Ik kom uit Den Haag maar woon in Italie op de grens van de Marche en Abruzzo, een verrassende, mooie streek in midden-Italië. Met ruige ongerepte natuur, mooie zandstranden, middeleeuwse steden, eeuwenoude kerken en kastelen. Samen met mijn man, die architect is bezoeken we oude huizen op het platteland voor restauratie, in de schuur komen we dan vaak vergeten buikflessen tegen onder een dikke laag stof.
De antieke Damigiana hebben een andere hals dan de latere flessen en vaak zie je luchtbellen in het glas zitten. Het woord Damigiana komt van het Franse "Dame Jeanne" . Er wordt gezegd dat koningin Giovanna I van Napels (1326-1382) als bescherming tegen een stortregen haar toevlucht zocht in de werkplaats van een glasblazer. Terwijl de koningin wachtte tot het ophield met regenen, was ze geïntrigeerd door het proces van het maken van glazen flessen en vroeg om er een zelf te mogen maken.
Volgens de legende blies de koningin zo hard dat ze een fles blies met een inhoud van ongeveer 10 liter. Ter ere van het bezoek van de koningin, doopte de meester-glasblazer dit type fles als "Dame Jeanne" en startte een nieuw product dat nog steeds gebruik wordt.