WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Italiaanse buikflessen tuin in Teramo Abruzzo Italie

Ik kom uit Den Haag maar woon in Italie op de grens van de Marche en Abruzzo, een verrassende, mooie streek in midden-Italië. Met ruige ongerepte natuur, mooie zandstranden, middeleeuwse steden, eeuwenoude kerken en kastelen. Samen met mijn man, die architect is bezoeken we oude huizen op het platteland voor restauratie, in de schuur komen we dan vaak vergeten buikflessen tegen onder een dikke laag stof.
De antieke Damigiana hebben een andere hals dan de latere flessen en vaak zie je luchtbellen in het glas zitten. Het woord Damigiana komt van het Franse “Dame Jeanne” . Er wordt gezegd dat koningin Giovanna I van Napels (1326-1382) als bescherming tegen een stortregen haar toevlucht zocht in de werkplaats van een glasblazer. Terwijl de koningin wachtte tot het ophield met regenen, was ze geïntrigeerd door het proces van het maken van glazen flessen en vroeg om er een zelf te mogen maken.
Volgens de legende blies de koningin zo hard dat ze een fles blies met een inhoud van ongeveer 10 liter. Ter ere van het bezoek van de koningin, doopte de meester-glasblazer dit type fles als “Dame Jeanne” en startte een nieuw product dat nog steeds gebruik wordt.

Laat jouw tuin zien
Heb jij een keuken waar je supertrots op bent? vtwonen is benieuwd! Upload foto’s van jouw keuken deel het met ons. Net je keuken verbouwd? We zien ook graag hoe de situatie eerst was! Maar alleen foto’s kijken kan natuurlijk ook. Leuk als je dan een reactie achterlaat!