WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo verban je vervelende fruitvliegjes uit de keuken

Iedereen lijkt er last van te hebben: vervelende fruitvliegjes in de keuken. Zeker in de zomer is er soms een eindeloze plaag van de kleine insecten. Waar komen ze zo plotseling vandaan? En nog belangrijker: hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? 

vtwonen | PRCHTG blog fruitschaal in de keuken

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Je wilt het misschien liever niet weten, maar een vrouwelijke fruitvlieg kan 400 tot 900 eitjes leggen. Vervolgens duurt het iets langer dan een week tot de eitjes uitkomen. De fruitvliegen leven daarna zo’n twee tot negen weken. Dat lijkt kort en je zou zeggen dat je er daardoor uiteindelijk vanaf zou moeten komen. Maar als je nagaat hoeveel eitjes een vrouwelijke vlieg achterlaat in je keuken… 

Vooral in de zomer komen fruitvliegjes opdagen en zijn ze eigenlijk 24/7 op zoek naar voedsel. Die eindeloze cyclus en plaag aan fruitvliegen wil je natuurlijk zo snel mogelijk de deur uit hebben. Je zou het niet zeggen… maar fruitvliegjes houden het meest van fruit. En dan het liefst een rottende variant. Daarnaast nestelen ze zich ook vaak in groentes, vaatdoeken, sponzen, lege glazen, flesjes en potten. 

LEES OOK
Zo kom je van die vervelende vliegjes in planten af

Aan de schoonmaak

Als je echt van de fruitvliegjes af wilt, dan zul je even flink aan de schoonmaak moeten. En niet een keer: de keuken zal regelmatig moeten worden afgenomen. Zeker het aanrecht, rondom de gootsteen, het putje en de fruitschaal. Vergeet ook de fruitschaal zelf niet schoon te maken. 

Etens- en fruitresten wil je echt niet meer terugvinden in de keuken, als je van fruitvliegen af wilt komen. Zorg dan ook altijd dat deze meteen verwijderd worden, voornamelijk na het koken. Neem een goed sluitende prullenbak en houd altijd de fruitschaal in de gaten. Wordt het fruit sneller rijp dan je dacht? Leg het dan in de koelkast of snijdt het in stukken en vries het in. 

LEES OOK
8 hacks tegen een stinkende vuilnisbak

Dit kun je ook nog proberen

Daarnaast bestaan er natuurlijk allemaal handige trucjes om van fruitvliegjes af te komen. Zo kun je zelf een val maken met een glas, een laagje limonade, wijn of bier en vershoudfolie. Trek de folie strak over het glas met inhoud en steek hier met een satéprikker een aantal gaatjes in. De fruitvliegjes zullen afkomen op de zoete geur en het glas in duiken. Door de folie kunnen ze vervolgens niet meer ontsnappen.

Ben je niet zo van de DIY’s? Dan kun je ook een kant-en-klare fruitvliegjesval kopen. Deze werken vaak ook iets beter dan een eigengemaakte val, omdat de zoetstoffen een sterkere geur afgeven. 

Een andere optie is een vleesetend plantje. Zet ‘m in de keuken en hij kan z’n buik rondeten als je een fruitvliegenprobleem hebt. Maar onthoud goed dat het eigenlijk altijd ligt aan het schoonmaken en opruimen van etensresten, rottend fruit en groente, oude vaat en natte keukendoeken.

Voor een fris huis…

nog meer: keuken inspiratie