Weer als nieuw: tips voor de renovatie van een bestaande keuken
Wanneer de basis nog staat als een huis, maar de kleur, frontjes of het keukenblad echt niet meer kunnen, dan is het zonde om de hele keuken te vervangen door een nieuw exemplaar. Het is veel duurzamer - en bovendien stukken goedkoper - om onderdelen te vervangen of op te knappen. Zo kan je keuken er weer jaren tegenaan en bespaar je veel geld en verbouwellende.
Renovatie zonder slopen
Is de keuken niet meer helemaal naar je zin, maar heb je geen zin om bakken geld uit te geven? Een compleet nieuwe keuken aanschaffen is gelukkig niet nodig. Ook zonder sloopwerk kun je ’m een andere uitstraling geven. Met een paar nieuwe fronten, andere grepen, een nieuwe keukenkraan of een ingebouwd koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Kortom, zet je wensen op een rij, laat je inspireren en aan het werk!
Wensenlijst voor de keuken
Een goed doordacht plan is het halve werk. Begin de keukenmetamorfose met het opstellen van een wensenlijst. Laat je hierbij op allerlei manieren inspireren. Loop eens door een keukenwinkel, verzamel keukeninspiratie, blader door tijdschriften of laat je door vtwonen-stylist Eva meenemen in de online cursus college Project Keuken.
Bedenk welke kleuren je wilt en ga na of de huidige apparatuur nog voldoet aan je culinaire wensen. Zou je graag een inductiekookplaat of handige stoomoven willen? Of zou je graag andere keukenapparatuur willen vervangen? Misschien ben je wel toe aan een kokendwaterkraan of een super-de-luxe koffiezetapparaat. En overweeg je de aanschaf van nieuwe tegels, een ander werkblad of een fancy afzuigkap.
Deel je wensen op in een need-to-have en nice-to-have lijst. De eerste lijst is noodzakelijk, omdat iets stuk is en vervangen moet worden, iets ouds écht een doorn in het oog is of iets nieuws een stuk duurzamer zou zijn. De tweede lijst bevat dingen die leuk zijn als je budget over hebt. Denk hier bijvoorbeeld aan nieuwe tegels achter het aanrecht, een chique ombouwkast voor de afzuigkap of nieuwe sfeerverlichting. Wat op welke lijst staat, ligt uiteraard aan je wensen, behoeften en budget. Gebruik alles wat op je lijst staat in ieder geval als inspiratie en basis voor je plan.
Ander werkblad
Het vervangen van het werkblad geeft de keuken een compleet nieuwe uitstraling. Er bestaan onder andere werkbladen van kunststof, beton, marmer en hout. Ieder soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus belangrijk dat je weet welk materiaal werkblad bij jou en je woonstijl past. Doe de woontest en ontdek wat je woonstijl is.
Keukenkastjes opknappen
De keukenkasten bepalen voor een groot deel de sfeer en stijl van de keuken. Alleen de fronten vervangen of een andere kleur geven doet al wonderen. Nieuwe fronten koop je bij een keukenleverancier, de bouwmarkt of laat je op maat maken. Je kunt ook de bestaande keukenkastdeuren opknappen met een lik verf of door ze te (laten) wrappen. Zo ga je te werk met de verven van de keukenkastjes. Lees hier de tips voor het wrappen van de keukenkastjes.
Tegels vervangen
Misschien wil je wel tegels als achterwand bij je aanrechtblad of heb je ze al, maar vind je ze niet mooi meer. Ontdek alle tips voor wanneer je zelf gaat tegelen en geef de keuken een nieuwe look met toffe tegels. Neem ook eens een kijkje tussen de mooie tegels uit de vtwonen collectie tegels.
Liever geen tegels in de keuken? Dit zijn de alternatieven. Bik oude tegels weg, laat de muur opnieuw stuken, geef hem eventueel een kleur en bevestig bijvoorbeeld een glazen plaat tegen de muur. Je stucwerk wordt zo optimaal beschermd en de muur is makkelijk schoon te houden. Je kunt ook voor een rvs-plaat of een spiegelwand kiezen. Wil je geen speciale spatwand? Schilder de muur dan met een afwasbare muurverf of met latex en een vernislaag.
Nieuwe keukenapparatuur
Soms zijn de keukenkastjes nog prima, maar zijn de apparaten verouderd en aan vervanging toe. Omdat je kookkunsten belemmerd worden door die steenoude oven of omdat ze simpelweg versleten zijn. Met een nieuwe koelkast, vaatwasser, stoomoven of kookplaat voelt de keuken weer als nieuw. Ben je handig? Dan kun je inbouwapparatuur prima zelf vervangen. Als je geen ervaring hebt met vergelijkbare klussen, dan kun je beter een monteur laten komen. Bij het verkeerd aansluiten van een apparaat vervalt namelijk de garantie en ben je nog verder van huis.
Maak het af met accessoires
Heb je een keuken met bovenkasten? Dan kun je ervoor kiezen om deze te vervangen door zwevende planken. Zo oogt de keuken ruimtelijker en kun je pronken met je allermooiste servies. Grote broodplanken kunnen op het werkblad tegen de muur staan of (als ze een oogje hebben) met een leren lus aan een haak onder de plank hangen. En losse kruiden, flessen en andere keukenaccessoires staan leuk en binnen handbereik in draadmanden naast het fornuis. Geef het aanrecht extra sfeer met een paar tweedehands items, zoals een Keulse pot voor kookgerei of een glazen fles voor olijfolie.
Neem de tijd
Bekijk goed welke klussen je zelf kunt doen en welke je moet uitbesteden en maak dan een planning. Houd er rekening mee dat voor sommige apparaten en onderdelen een lange levertijd geldt en dat goede klusjesmannen vaak lang van tevoren vol zitten.