WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nieuwe keuken? Deel de keuken efficiënt in met de keukendriehoek

Stylist Eva van de Ven tipt: ‘Wist je dat er zoiets als de ‘elementaire driehoek’ bestaat tussen kookplaat, gootsteen en koelkast?’ Die driehoek zorgt ervoor dat de indeling van je keuken ergonomisch en efficiënt is. Ontdek meer over deze tip voor de perfecte keukenindeling uit de cursus Project Keuken.

houten keuken

Dit is de vtwonen keuken Dark Oak.

De keukendriehoek

De onderdelen van de keuken die je het meest gebruikt zijn de kookplaat, gootsteen en koelkast. Je loopt heel wat heen en weer, dus is het belangrijk dat je je ongehinderd van het ene naar het andere onderdeel kunt bewegen. 

Het idee van de keukendriehoek is dat je lijnen trekt vanuit het midden van de onderdelen. Bijvoorbeeld van het midden van de gootsteen naar het midden van de kookplaat en vervolgens het midden van de koelkast. Op deze manier creëer je als het ware een driehoek. Wanneer de lijnen, ofwel benen, van de driehoek niet worden verstoord door andere onderdelen in de keuken, heb je de perfecte indeling gevonden en kun je effectief werken.

Ook de afstand tussen de onderdelen is van belang. Een te korte afstand kan ervoor zorgen dat kastdeuren tegen elkaar aankomen en een te lange afstand is weer niet ergonomisch, omdat je dan te veel loopt en bukt. De totale lengte van de benen van het driehoek bij elkaar opgeteld ligt idealiter tussen de 7 en 9 meter. Dat komt neer op maximaal drie stappen tussen de verschillende onderdelen.

Zwarte keuken

In de vtwonen keuken Black zie je goed het principe van de keukendriehoek terugkomen: de drie belangrijkste onderdelen zijn dicht bij elkaar in de buurt geplaatst. Je kunt je goed bewegen in de keuken en je hebt alles snel bij de hand. Daarnaast heeft de spoelbak ruimte aan beide kanten en bevindt de kookplaat zich binnen 2 meter van de oven.

Gootsteen

De gootsteen bevindt zich meestal niet midden in de keuken, maar meer richting de zijkant. Zorg er altijd voor dat je aan beide kanten van de gootsteen minimaal 40 cm aanrechtblad hebt. Dit voorkomt vieze muren of kasten en zorgt ervoor dat je aan weerszijden genoeg werkruimte of plek voor borden hebt.

Kookplaat

Het is belangrijk om de afstand tussen de gootsteen en de kookplaat zo klein mogelijk te houden. Zo kun je gemakkelijk pannen vullen met water of afgieten en hoef je zo min mogelijk te lopen.

De oven wordt vaak onder de kookplaat geplaatst. Indien dat in je keuken niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de oven en het fornuis zich in ieder geval binnen 2 meter van elkaar bevinden.

Koelkast

Van de drie onderdelen, is de koelkast het minst belangrijk. De meeste interactie vindt namelijk plaats tussen de gootsteen en kookplaat. Toch is het belangrijk dat de koelkast zich binnen de keukendriehoek bevindt. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het koken goed bij de ingrediënten kunt.

Ook is het belangrijk dat je vanuit de woonkamer makkelijk bij de koelkast komt. Het is daarom handig om dit onderdeel aan de rand van de keuken te plaatsen, aan de kant van de woonkamer. Daarom wordt de koelkast vaak in de hoek van de keuken geplaatst.

Meer tips van Eva in cursus Project Keuken

Staat een nieuwe keuken hoog op je wishlist en kun je hulp gebruiken met alles wat daarbij komt kijken? De gloednieuwe cursus Project Keuken is nu te volgen. Eva van de Ven helpt je van begin tot eind met het samenstellen van de keuken waar jij je helemaal in thuis voelt. 

vtwonen college project keuken

nog meer: keuken inspiratie